Thursday, December 27, 2012

Pink ? :P

.
As'salam...
huh.. awal2 post dh mengeluh,, awat ? 
ue,, tgk title ? Pink ? huh.. --'
mmg lah kan,, haha.. okeyh, fine,, eira mmg kurang suke dengan pink ? sbb ap ? so girly,, haha..
sorry kpada pminat pink,, he3,, eira sndiri x tau npe,, tpi eira suke tgk warna pink, tpi dlm mase yg sme eira x suka warna pink,, haha,, knape ? smpai skunk xd jwapan.. haha.. :P
bg lah eira warna pink yg mcm mne un,, eira x kn pilih,, except warna pink ue ad cmpuran ngan purple,, like purple pink,, woo~ mnarik,, haha.. :D
tapi kan, rse nyer,, pink mmg x sebati lah ngan eira,, haha,, x tau npe,, klu pkai baju or tudung or something yg berkaitan,, eira akn rse plik lah,, haha... eira akn rse mcm org akn gelakkan eira.. haha.. teruk nye fikiran ko eira.. haha.. :P
nk tau sbb ap,, x tau nk ckp mcm mne,, but, klu in front of my lovely adik, eira pkai pink,, pergh,, haha.. mmg kne lah kan ngan dye owg,, haha... dye owg akn perli...
then klu nmpak bnda yg menarik n berwarna pink,, dye owg akn perli gak,, haha.. n dye owg akn ckp cenggini "Akak, baju ue warna ue pink lah,, cantik lah,, akak pkai lah... :P " hah,, klu dh cenggitu dye owg ckp,, ue bermksud bkn pujian, tpi memerli.. haha... haih,, adik sndiri kan,, msti knal.. :D
lagi un my father x suke warna pink. mb sbb ue un eira kurang mnat ngan warna pink kot.. ilh, adik bradik sume laki kan.. so,, dye owg akn kata "NO PINK !" haha... nk gelak plak rse nye ble dye owg ckp cnggitu...
klah,, eira nk share sumthing.. bce ea :) ;
=
Pink

->Warna ini cenderung dikenal sebagai warna feminin. Namun di balik girly image-nya, sebenarnya warna ini menyembunyikan kepribadian yang misterius. Jadi, tak benar jika seseorang yang menyukai warna pink adalah sosok yang sangat girly, bisa jadi ia pandai memainkan gayanya.

->Orang yang menyukai warna ini memiliki sifat yang romantis, hangat, suka membantu, penyayang dan mempunyai kesederhanaan spiritual . Jika pink adalah warna kesukaan anda, biasanya anda menganggap orang-orang yang peduli dengan anda sebagai sesuatu yang paling berharga yang pernah anda miliki. Anda membutuhkan kedekatan, aturan yang fleksibel, menyukai adaptasi dan perubahan. Anda benar-benar suka dengan keromantisan, pelukan dan ciuman serta komunikasi. 

#cp ; blogger :)
=
okeyh. done ! haha.. ue lah yang eira terbace...
klu pmpuan yg minat n giler kan warna pink, it's such a normal things lah kan.. but for a guys ? i'm not sure n i don't know.. haha... x nak komen apa2 for those guys yg mnat pink colour.. he3.. and i;m not a good commenter... eceyh,, haha... :)
pengaruh2,, pengaruh ap ? novel english,, haha.. npe ? serious tau... bkn main2,,
nk tau warna yg lain2 ? meyh bce meyh..
=
Hitam
-> Yang menyukai warna hitam cenderung punya pemikiran yang konservatif. dan sangat tahu apa kelebihan diri mereka. Warna hitam juga cenderung membuat mereka ingin tampil seksi dan percaya diri.
-> Orang yang menyukai warna hitam atau putih biasanya memiliki sifat yang bersahaja, imajinatif, petualang, bersemangat, antusias dan periang. Biasanya orang yang menyukai warna ini menganggap hidup hanyalah sebagai permainan. Ia menyukai hal-hal yang menyenangkan dan menantang, senang bekerja untuk membantu orang lain karena hal ini merupakan suatu petualangan dan kebahagiaan bagi dirinya.

Merah
->Cerdas, berani dan vokal! Mereka sangat suka berada di tengah banyak orang dan menjadi pusat perhatian. Mereka juga suka berpetualang dan tak suka ditentang.
->Penggemar warna merah biasanya adalah orang yang tegas, memiliki kepribadian yang cemerlang, kepemimpinan yang kuat, punya semangat yang tinggi, jiwa sosialnya tinggi dan menyukai koneksi dengan banyak orang. Orang yang menyukai warna merah adalah type yang senang dengan kesibukan yang membutuhkan energi yang tinggi seperti berbicara, presentasi, dan membuat koneksi baru.

Biru
-> Seperti kesan yang didapat dari kejernihan warnanya, Mereka yang menyukai warna biru adalah sosok penyayang dan berjiwa bebas. Mereka percaya bahwa kecantikan dari dalam dirilah yang membuat mereka cantik seutuhnya.
-> Seperti air yang mengalir, energinya surut dan naik, melihat perubahan untuk melakukan suatu gerakan. Orang yang menyukai warna biru biasanya dapat di andalkan untuk memecahkan suatu masalah.

Orange
-> Warna ini menunjukkan seseorang adalah orang yang tulus, menikmati tantangan dan hal-hal baru. Mereka juga punya ambisi besar serta senang menjadi pusat perhatian.

Kuning
-> Bagi suka warna kuning, maka kamu adalah orang yang optimis. Suka akan tantangan dan kegiatan di luar ruangan, terutama olahraga. Anda juga adalah orang yang fleksibel dan punya intuisi yang kuat.

Putih
->Warna putih ini dikatakan sebagai warna netral, dan demikian pula dengan yang memfavoritkan warna satu ini. Mereka Cenderung pecinta damai dan tak suka memihak. Selain itu juga termasuk orang yang tenang dan mudah berteman dengan siapa saja.

Hijau
-> Untuk pecinta hijau, maka tak salah lagi, Kalian adalah sosok pecinta lingkungan. Sekalipun mungkin bukan orang yang terjun di dalam organisasi pecinta lingkungan, namun kalian berusaha menjaga lingkungan sekitar Anda. Anda juga sosok yang keras kepala, namun sekaligus teman yang menyenangkan.
-> Dewasa, berambisi, punya semangat hidup yang tinggi, menyukai sesuatu yang nyata, kehidupan sehari-hari, karir, perubahan, seringkali dikaitkan dengan selera, nilai-nilai dan keyakinan yang tradisional. Jika hijau adalah warna favorit Anda, ini melambangkan kedewasaan dan ambisi. Anda mampu bergerak dengan cepat, menganggap kehidupan sebagai tangga dan Anda dapat mendakinya dengan cepat. Anda memiliki kekuatan perasaan yang bisa mengontrol apa saja yang ada di sekitar Anda.

Ungu
-> Kalo warna Ungu (Violet) menjadi warna favorit kamu maka kamu adalah tipe yang benar-benar luar biasa. Dalam menghadapi masa depan kamu tidak pernah ragu-ragu, apa yang dikerjakan kamu adalah yang terbaik. Kamu pandai benar dalam mengikuti perkembangan jaman. Dalam bercinta, hanya merekalah yang kuat mental yang bisa mendekati dan menjadi kekasih kamu.

#cp ; blogger :)
=
so, ue jlah for this day,,
my fav colour ? haha.. cari sendiri lah.. :P
okeyh lah,, btw,, ade 2-3 org of my classmate yg minat warna pink,,
spe dye ? x len x bkn kwn eira yg nme Nazzatul ue,, hu3,, hah,, Farid,, dye un mnat pink,, tpi, kat mulut dye akn ckp x mnat, padahal, mnat,, haha.. cool okeyh ~
okeyh lah,, gtg,,
daa~
illaliqa n as'salam ~

#kwn ! I know you fav colour okeyh ! :D #
.

Thanks 4 reading !! Klu suke,, Like saje okey !! =)

Tuesday, December 25, 2012

20122012 ~

.
As'salam...
wohoo ~ cantik kan tarikh kat tajuk ue ? 20122012 ?
haha.. bagi eira mmg cntik sgt lah,, ialah, klu x, org sebok ckp yg '121212' ue tarikh yg cantik,, but '20122012' not bad ap, tarikh yg mmg cntik lah ~ haha.. :P
and that day gak, the best day in december lah... argh ! haha.. best, best, best... :P
sbb ap ? haha.. I meet my old friend, n my friend.. hu3.. :))
siapa kah dye ? he3,, jeng3,, agak2 ? okeyh, x yah lah nak agak2 sgt kan ? straight 2 point jlah kan snang.. he3..
pape un, be4 eira gtau,, eira nk ucap Thanks very much 4 coming 2 my house.. :D
Daniel ! Thanks sbb dtg okeyh.. :'D haha.. mmg rindu derr nk jumpa,, lme kan dah x jumpa ? hu3,,
pape un, thanks okeyh sudi meluangkan masa at my house.. :))
n thanks pada yg sudi dtg ngan Daniel,, siapa ? wahaa ~ Azhad, Syaraf, and Amirul Fauzan.. Thanks so much guys.. :') thanks sbb dtg n memeriahkan rumah eira yg sudah sedia meriah,, haha.. :D
Korang mmg lah kan.. tpi xper,, my grandma said " nnk suka kwn akq yg bising2 ue, sbb meriah, dripada yg dtg, dok snyap jer,, " n "dirahsiakan ~" haha.. :P
n for your information guys, eira mmg terkejut glerr on that day okeyh ! lagy2 Daniel,, mmg lah kan, ske buat eira terkejut,, nasib baik xd heart attack tau,, agk nye klu ade, mmg dh lme jalan,, haha.. :P
okeyh lah,, mlas nk cer berjelar-jelar,, need 2 go,,
Thanks guys for coming.. :D
daa~
illaliqa n As'salam ~ 

# kwn ! :DD
# adq ! sombong ea ~ :/
.

Thanks 4 reading !! Klu suke,, Like saje okey !! =)

Sunday, December 16, 2012

My little syg ! :)

.
As'salam...
cepat nyer mase berlalu,, haih,, kejap bnar rse nyer,, hu3,,
x lme lagy dh naik skulah,, study ? haih,, skit2 lah,, x blh bnyak2,, nnti x phm,, xd yg nk tlg ajr kan,, he3,,
cuti ? ap buat ? ahah,, mcm2 eira buat,, antaranyer ?
on9 ~ ahah,, ue jrg lah jgak buat,,  slalu nyer,,, mcg , reading novel , duk dpur , mngemas , ahah,, n so on yg berkaitan lah,, ahah,, :P
yg slalu nyer buat lah kan, lyan kucing ~ jeng3,,, ahah,, kucing eira neyh ngade2 sikit,, so kne jge,, ahah,, sayang sekor lah katakan.. :P
klu nk mkn, pndai minta,, tpi klu kasi ue mrh2,, x kn nyer dye nk mkan,, ahah,, kuat merajuk an kucing eira ue,,
klu part mandi is the best,, mndi kan kucing okeyh ! :P
senyap weyh dye,, ahah,, slalu nyer kucing an takot air,, dye neyh ? amboi~ suka bebenau ngan air,, ahah,,
x blh nk ckp ap lah,, hu3,, :D
neyh pic nyer ~
=
 

=
ue sume dye lah ue,, ahah,, klu bergambar,, bg je kat dye,, mmg fav dye lah,, :))
okeyh lah,, really need 2 go,,
daa~
illaliqa n as'salam ~

# batch 4KAA & ex3U'11 ! Miss u guys ! :') #
.

Thanks 4 reading !! Klu suke,, Like saje okey !! =)

Friday, December 14, 2012

I Love Malaysia :D

.
As'salam...
okeyh ! smalam semi-final for Malaysia vs Thailand, right ?
yeah ! rugi tgk ? Ouh tidak ! Tidak sesekali rugi, okeyh ! :))
Walau un kalah, tpi bgi eira Malaysia tetap pemenang, :D
*pic di atas tiada kaitan ~ ^_^
Lagi un Malaysia kalah berMaruah, right ? dripada Thailand, menang Rasuah ? kan ? ahah... :P
yker ? ahah,, x tau, x tau,, tpi gaya, mcm kne jer,, ahah,,,
pape un,, you're the best Harimau Malaya, --> Malaysia,, :D
smalam, rmai kan mngutuk pngadil dri Korea ue ? ahak,, kesian dye kne kutuk,,
ue lah,, dh jadi pngadil ue,, jadi lh pngadil yg pling ADIL dan saksama okeyh ! jgn lh jadi pngadil yg x adil ! klu nk jdi yg x adil, mmg nk kne lah kan,, ! ahak,, :P
Pape un, Singapore, hentam lh Thailand sehbis mungkin yer,, ahah.. :P
okeyh lah,, ue jer,, nk ngutuk ? haih,, x baik lah,,
just x puas haty, yurp ! mmg x puas hati,, x puas haty sgt2,, tpi nk buat mcm mne,, bnda dh jadi,,
pape un, next time,, mntak lah dye owg main denngan adil okeyh !
so, Malaysian, sbr okeyh,, menang dan kalah adlh adat dlm permainan,, oke,, pape un Malaysia is the best n the winners 4 me,, hu3,, :D
Proud 2 be Malaysian... :))
need 2 go, c in the next post oke,,
daa~
illaliqa n as'salam~

#kwn ! rindu derrr.. last night mimpi kamu... :') #
.

Thanks 4 reading !! Klu suke,, Like saje okey !! =)

Wednesday, December 12, 2012

Movie ? Bola ? :P

.
As'salam ~
yuhuu sume ~ ahah.. :D
okeyh,, ary terasa plak nk update blog eira yg satu neyh,, he3,,
ary ue eira ad tgk satu movie neyh,, ahah,, x tau nk describe mcm mne,, tapi not bad lah cer dye,,
blh dkata kan kelakar lah jgak,, ahah.. best un ade,, hu3,, :))
tajuk dye ? Istanbul, Here I Come ! ahah.. ske2 aty jer an eira translate tajuk dye,, hu3,, tajuk act dye, translate jlah ke malay ea,, he3,, :P
pelakon dye ? jeng3,, sume knal,, yg ad duet ngan AA ue,, ahah,, dlm ombak rindu~
Lisa Surihani lah,, then dlm cter neyh, dye ngan Tomok n Beto skali,, hu3,,okeyh2 lah kan,, ahah...
okeyh,, actually eira can't wait for tomorrow night,, ad ap ?
haih,, neyh mesti kes x tgk bola kan,, ahah,, sorry lah eira mnat,, ahak,, :P
ue sume sbb terpengaruh okeyh,, klu x, mmg eira tolak jauh2 bola sepak neyh,, ahah..
esok,, hope Malaysia akn menang,, hu3,, Amin,, insyaAllah,,
Good Luck Harimau Malaya... :DD
pic source ; en.google
Do the best okeyh ! ahah.. :D
4 my frend sowg ue, klu anda x main un, malaysia still blh menang okeyh,, ahak.. :P
okeyh lah,, really2 need 2 go,,
daa~
illaliqa n as'salam~

* Jangan mencintai seseorang seperti bunga, kerana bunga mati kala musim berganti. Cintailah mereka seperti sungai, kerana sungai mengalir selamanya... :') *

#kwn ! sory ! xdpt nk tlg... :'( #
.

Thanks 4 reading !! Klu suke,, Like saje okey !! =)

Friday, December 7, 2012

Gelak ? Senyum ? :P

.
As'salam sume,, hu3,,
okeyh,, ary neyh mmg ad 2 post,, ahah,, terdetik aty plak nk update 2 post,, ngee~
yg kali neyh bukan ap,, cer tgok tajuk ? dh knape ? ahak,,
gelak ? senyum ? ahah,,
bukan ap,, neyh sume dsebabkan 1 novel ue ajer,, 
nk tau,, ble bce novel ue,, eira rse mcm bce komik jlah plak,, ahah,, bkan ap,, mmg klakar lah story dye,,
tergelak-gelak eira bce,, ahah,, family eira un plik tgk,, ilh, ap x nyer,, org klu bce novel un, pling x un, ngis, senyum, geram,, neyh, tergelak-gelak,, ahah,, :P
neyh sinopsis blakang buku ue,, tpi sinopsis dye x bnyak un,, ;
=
 source pic ; en.google :)

Sinopsis belakang buku ; Lumrah kehidupan seseorang manusia itu mengalami pelbagai peristiwa pahit manis di dunia ini. Begitu juga dengan Rahman. Pelbagai kisah lucu yang terpaksa dihadapinya dalam usaha mengahwini kekasihnya, Maimun.

Bermula dengan ibunya yang dipatuk angsa ketika datang merisik Maimun hinggalah rombongan pengantin yang membawa Maimun telah tersilap ke rumah yang mengadakan kenduri bersunat di kawasan kejiranan rumah Rahman.

Tak cukup dengan itu, Rahman terpaksa berhadapan dengan bapa mertuanya, Pak Brahim yang agak alim orangnya, sedangkan Rahman alim-alim kucing sahaja. Pelbagai kisah haru-biru yang berlaku di rumah Pak Brahim setelah Rahman menjadi menantunya.

Ikutilah juga kisah ketua marhaban, Hajah Meriam yang terpaksa merempit dengan babi semata-mata ingin ke kenduri potong jambul anak kembar Rahman.

Gelak Tergolek… wajib dimiliki!

sinopsis ; cp blog novel :)
=

hah, x tau lh wajib ke x dimiliki,, pinjam sudah lah kan ? ahah,,
pape un, novel neyh not bad lah,,
tpi ntah lah,, x tau nk ckp ap,, better korang bce jlah sndiri ea,, hu3,,
ahah,, okeyh lah,, nk ajk my lovely kitten main,, sian dye tunggu dri tady lagy,, hu3,, :D
daa~ 
illaliqa n as'salam~

#kwn ! rindu ! :') #
.

Thanks 4 reading !! Klu suke,, Like saje okey !! =)

Fakta menarik ~ :D

.
As'salam sume,, yuhuu~
okeyh2,, ary neyh an, eira ade terbce 1 info neyh,, seem like mnarik sgt,, pada eira lah,, kat korang x tau lah plak,, he3,, xplah,, eira share jlah ea,, klu korang nk bce, bce,, hu3,, klu x nak,, terserah ap nk buat,, ahah,,
jom ! 
=

10 Fakta menarik mengenai Kelahiran ! :D

1. Sehingga bersalin, rahim ibu akan mengembang 500 kali ganda dari saiz normal untuk menampung kandungannya.

2. Hanya 5% bayi yang lahir pada tarikh EDD (Estimated Due Date) mereka. Kebanyakannya lahir antara minggu ke 37 dan 42 kehamilan.

3. Purata darah yang hilang melalui proses kelahiran normal adalah 500ml.

4. 80% wanita mengalami sindrom “Baby Blues” semasa 2 minggu terawal selepas bersalin disebabkan oleh perubahan hormon badan.

5. Hanya 1 daripada 10 wanita mengalami pecah air ketuban sebelum proses bersalin bermula. Kebanyakan wanita hanya akan mengalaminya apabila mereka telah bersedia untuk meneran keluar bayi.

6. Apabila seorang ibu mula sakit hendak bersalin, tercatatlah pahala jihad baginya.

7. Badan manusia hanya mampu menanggung kesakitan sehingga 45 Del. Tetapi semasa bersalin ibu akan mengalami sehingga 57 Del yang bersamaan dengan 20 tulang dipatahkan serentak.

8. Apabila seorang ibu melahirkan anak, terhapuslah dosa-dosa lepas bagi wanita itu.

9. Ibu bersalin akan dapat pahala 70 tahun solat dan puasa.

10. Setiap kesakitan pada satu uratnya, Allah hadiahkannya pahala menunaikan haji.

source ; seorang blogger , thanks ! :)
=
hah ? menarik right ?
klu nk tau, separuh dripada info yg kat atas ue, eira dah tau,, just konfirm n x konfirm jlah,, he3,,
pape un,, eira nk ucap kat mama, thanks sbb snggup bertarung nyawa smasa melahirkan akak n adq2,, terima kasih sgt2,, :')
klu nk tau, org yg akn melahirkan neyh, nyawa dye 50-50 jer,, klu selamat, Alahamdulillah,, klu x ue, rzeki dye,, tpi pahala dye mmg bsar sgt lah,,
pape un,, bersyukur lah kita sbb dpt hidup kat atas dunia neyh walau un hnya untuk smentara shaje,, 
okeyh lah,, need 2 go ~
daa ~ 
illaliqa n as'salam ~

#kwn ! rindu ! :')
.

Thanks 4 reading !! Klu suke,, Like saje okey !! =)

Tuesday, December 4, 2012

Program Cuti Sekolah ~

.
As'salam sume,, hu3,,
rindu seyh sme blog eira,, ahah,,
rse nye lme x update,, he3,, lagy un lme dh x bkak lappy,, slalu klu on fb un pkai fon je,, :)
xplah,, ad pluang neyh,, update lah,, hu3,,
okeyh,, on 1 & 2 Disember ary ue,, eira ad join satu program neyh,, wahaa~ ingt an x best,,
tpi best glerr kot,, ahak,, ilh,, mula2 dpt surat dri my mom, tgk waktu kul 8.00a.m-5.00p.m ,, what ??! glerr lme,, dri pagi smpai ke ptg,, tup2, ble dh pergi, wah,, best,, rse mcm skejap lah plak,, ahak,, ue lah,,, pkir yg negatif lagy,, ahah,,
kat situ mcm2 eira dpt,, ahah,, dpt kwn bru, dpt ckgu, dpt pkwe, eh2 ! slh2,, ue xd ea,, minta jauh,, ahak,, yg penting eira dpt ilmu,, hah,, ue baru btul,, ahah,,
eira g sne dgn niat, nk blajar, nk tmbhkan ilmu,, bkn nk buat bnda lain oke,, :)) hah ! ahah,,
dpt kwn.. erm,, mmg lah dpt kan,, pergi sne sbatang kara,, ahah,, sdih je bunyi,, dh le sowg2,, eh, x lh sowg2,, adq eira un skali, tpi dye dwan lain, eira dwan lain,,
kwn yg slalu eira jumpa time program petronas, rmai yg xd,, :(
yg ad un bpe kerat jer,, yg rpt ngan eira sume xd,, sdih,, :"(
tpi, xper,, ad jgak kwn eira 2-3 org,, then lpas ue, kamcing, ahah,, then, berkenal-kenalan ngan kwn baru,, hu3,, tpi sedih lah Azlina, Syira, Aiman Hazim, Hasyir x join,, :(
eh, Hasyir mcm mne plak nk join kan? dye kan kat arb,, hu3,, lpe lah,, he3,,
xplah,, yg pnting, eira dpt ilmu Bio dan Kimia,, hu3,, best ~
pic ? ad,, jap ea,, cari jap,,
=
     

     
 
source pic ; cikgu hafizah :D
=
hah,, ue lah,, bnyak kot act, tpi x nak lah ltak,, he3,, neyh sume gmbar dri ckgu hafizah nye fb,, pinjam yer cikgu,, he3,, :))
btw, cikgu,, mmg best lah cikgu handle program neyh,, x tdo langsung,, hu3,, :)
eh, slama neyh un mne ade eira tdo dlm ap2 program,, just mnguap jlah,, ahah,, :P
InsyaAllah,, eira akn manfaat kan ap yg ckgu bagi n ajr selama 2 ary neyh oke,, n cikgu un doa kan kejayaan eira n kngkawan yg dtg ke program ckgu ary ue okeyh,, hu3,, :D
peristiwa best ? ermm,, xd lah,, peristiwa mnakutkan ad lah,, ahak,,
cte dye gini,, lpas dri solat zohor,  ckp ngan kwn2,, longkang pnye besar eira blh x pasan,, dh trgelincir,  nsib baik kwn eira smpat tarik tgn eira, klu x, maun jatuh dlm lonkang ue,, eish,, malu teramat lah,, nasib baik time ue x rmai org,, dn ad yg tolong,, ergh,, mengerikan btul lh,, lpas dri ue, x nak lagy eira lalu situ,, fobia,, ahah,, :D
hah,, okeyh lah kot stakat neyh,, mlaz arr nk cer pnjang2,, he3,,
see in the next post oke,, :D
daa~
illaliqa n as'salam~

#kwn ! ad sowg student mne eak, serupa mke kamu,, ahah,, :'D#
# "SPM is NOT EVERYTHING , but EVERYTHING is start form SPM !" akn di'ingt smpai bila2,, :') #
.

Thanks 4 reading !! Klu suke,, Like saje okey !! =)

The Day With My Love :D

.
As'salam sume,, yuhuu~
long time no see, right ? ahah ,,
okeyh,, Maaf ! Cuti lah,, he3,,
okeyh,, act cuti xd g mne un, just balik PD, umh maklong aka my ibu ,,
tpi x tdo un umh ibu , tido kat apartment,, best ? Alhamdulillah,, not bad lah,, Best ! :D
Ialah, punya lme x keluar, n punye lme x spend time ngan the whole family,, bile dpt gathering sme2 balik,, mmg best lah kan ? Absolutely best ! :D
Dekat sana, mcm2 kita owg buat, mandi ? ahak, sudah tentu, dh nme un d PD kan ? tarikan utama kat situ, Pantai ! yg indah2 belaka,, ahah,, then , makan2,, jalan2,, hu3,,
makan2 ? ouh, still x lbih had okeyh,, maintain,, ahak,, :P
nk tgk pic ? JOm ! :D
=

     

     
 
     

=
ahah,, okeyh, klu nk tgk lagi, blh g kat fb eira oke,, atau klik je kat link neyh ,--> FB
mmg best lah kan dpt kuar ngan family,,
yg x best nye ap? jadi mangsa,, huh,, ahah,,
hu3,, lpas sgala masalah yg eira ad,, eceh,, ahah,,
okeyh lah,, need 2 go,, nnti nk story about eira g program ue plak,,
ahah,, daa~
illaliqa n as'salam,,

#kwn ! rindu ! :')
.

Thanks 4 reading !! Klu suke,, Like saje okey !! =)

Monday, November 19, 2012

Februari ~ ^_^

.
As'salam,, yuhuu ~
ahak,, tady ad trbaca neyh,, something very interesting,, hu3,,
nk tau ap nyer ?
meyh2,, bce sme cek na,, :P
=
FEBRUARI
- Berfikiran warak
- Sukakan benda yang realiti dan abstrak
- Intelligent ,bijak dan genius
- Berpesonaliti yang mudah berubah
- Mudah menawan orang lain
- Agak pendiam,pemalu dan rendah diri
- Jujur dan setia pada segalanya
- Keras hati untuk mencapai matlamat
- Tidak suka dikongkong
- Mudah memberontak apbila dikongkong
- Suka kegiatan lasak (Kerja luar)
- Emosinya mudah terluka dan sangat sensitif
- Mudah mempamerkan marahnya (emosinya)
- Tidak suka benda yang
remeh-temeh(banyak guna otak kanan)
- Suka berkawan tapi kurang mempamerkannya
- Sangat berani dan mudah memberontak
- Bercita-cita tinggi dan suka berangan-angan dan ada harapan untuk merealisasikan impiannya
- Pemerhatian yang tajam
- Suka hiburan dan sukan
- Suka benda yang bersifat seni (hindustan)
- Sangat romantik pada dalaman tetapi tidak pada luaran
- Kecenderungan pada benda yang tahyul
- Amat mudah dan boleh menjadi terlalu boros
- Belajar untuk mempamerkan emosinya
*copypaste :D
=
ahahah,, ad ke ciri2 neyh dlm diri eira ?
ad ? alahai ~
okeyh,, komen about artikel kat ats neyh,, yg eira terasa bebenau ap nye ? "emosinya mudah terluka dan sangat sensitif" uargh ! ahah,, bak kata kwn eira sowg ue,, cpt nau terasa,, ahak,, :P
suka berangan ? amboi ~ ahah,, sikit lah ~ 
boros ? ahak,, please, jgn ajk eira gi shopping,, klu x, hbis duit,,, ahak,, eira klu kluar, x de bnda yg dbwa blik, mmg akn rse menyesal kluar,, skurang-kurangnye, eira akn bwa blik sumthing,, :P
one more, yg eira x percaya,, "sangat romantik pada dalaman tetapi tidak pada luaran" ahak,, :P
gelak boleh x ? ahak,, sorry 2 say lah,, I'm not a romantic person,, :P n sumtime, tgk cter, klu ad romantik lbih2 ue,, rse meluat un ad,, ahak,, ntah,, ske mmg lah ske,, tpi klu dah terlebih nau,, ahah,, minta maaf lah,, x minat ! :P 
ahak,, ala,, neyh cume mengikut motivater tanah air kita aje,,
yg sebetul nyer, ad dlm diri kita sendiri,, hu3,,
hah,, kwn2,, tlg jgn tunjukkan kat eira sport2 car yg newest,, please arr,,
mau glerr eira nnti tgk kereta ue,, ahak,, obses nau,, ahak,,
okeyh lah,, need 2 go,, till meet next time,,
klu ad mase lagy, cek update blog neyh okeyh,,
but, for a few days neyh, cek ad hal, hangpa suma jgn rindu sme cek na,, ahak,, :P
eii ~ awat ckp plik nau neyh ? ahak,, act sje je testing,, ad org cabar ckp org utara,, konon nyer dye blh ckp melaka, eira x blh ckp bhasa sana,, ciss,, ahak,, c next time laa~
daa~
illaliqa n as'salam ~

#kwn ! rindu ! :')
.

Thanks 4 reading !! Klu suke,, Like saje okey !! =)

Wednesday, November 14, 2012

Salam Maal Hijrah :)

.

Salam 1434 Hijrah
buat semua yang bergelar umat Islam...
Mudah-mudahan segala urusan kita didunia dan diakhirat dipermudahkan...
Dan semoga tahun ni jauh lebih baik daripada tahun yang sebelum ini,, InsyaAllah..
Dan moge kita sentiasa berada di bawah lindungan dan rahmatNya...
Amin. InsyaAllah.. :)
Dan berhijrah lah daripada yg tidak baik ke yang baik, dan yang baik ke lebih baik...
Mudah-mudahan diberi petunjuk oleh Allah S.W.T.
InsyaAllah...


#Salam Maal Hijrah Kwn ! :'D
.

Thanks 4 reading !! Klu suke,, Like saje okey !! =)

Monday, November 12, 2012

Cerpen ~

.
As'salam,, n petang,, hu3,,
okeyh,, trasa agk plik bile ary isnin neyh x skulah,, hak3,,
slalunyer, ary isnin lah pling payah nk g skulah,, tpi ble x skulah,, haih, plik lah plak,, hak3,, :)
ary neyh still xd ap nk buat,, haih? xd ap nk buat? hah,, ap lagy, x len x bukan, duk dpur jlah,, dapur ? hu3,,
mcm2 ad kat dpur ue,, hu3,,
okeyh,, tady eira ad trbce 2 cerpen neyh,, pergh ! sbr jer time bce cerpen ue,,
first cerpen yg eira bce ue, ending dye sad glerr,, hero dye mati,,
klu ikut kan, hero dye sihat walafiat jer,, tpi nk djadikan sbb, ajal dye dh smpai, dye sakit,,
tpi, mmg sdih lah kan,, menangis jgak lah time ue eira bce,, ialah,, slalunyer klu bce novel, or cerpen, ending mesti 'happily ever after , the end ' hak3,, tpi yg neyh,, pergh,, mmg lah kan,,
buat org nangis,, :'(
cerpen kdua plak,, kemuncak sdih,, tpi the end, dye bhagia,, Alhamdulillah,, airmata x bnyak kluar lah dripada bce yg pertama tadi,, hu3,, felling bebenau,, :P
ntah lah,, lagy un, smenjak dua menjak neyh, trasa nk mnangis jer,, 
rindu dgn org un nk nangis,, haih? rindu ? hu3,, kantoi sudah~
tpi ubat dripada mengelak dripad nangis, eira akn ambik wuduk, bce al-quran then berdoa untuk kebaikan dye,, eira ad trbace satu artikel neyh,, klu rindu ngan seseorang, doakan untuk dye, mudah-mdahan dye baik2 sje, then ad 1 doa ue, tpi eira jrang bce,, sbb ? hu3,, msih skulah beb,, tpi still gak blh bce,, untuk org yg kita sayang,, he3,,
okeyh,, enough lah ue melalut jer ~ :P
hah,, hary khamis 2 ary sebelum cuti sekolah bermula ary ue,, klas eira ad buat open class,, eh, open class ? bkn open house ke ? hak3,, kita org buat skulah, so open class lah yer,, hu3,,
happening ? Alhamdulillah,, happening lah gak,, best gler lah,,
dpt kumpul rmai2,, dpt mkn rmai2,, dgn ckgu2 skali,, yg penting, dpt bergambar rmai2,, hu3,, the best lah kan ? hak3,,
jelez ? alahai ~ jgn lah jelez,, hu3,, okeyh,, nk tgk pic ? skit jer ea,, yg len tgk kat fb oke,, :D
=
  
     
   

               

 

more pic ? --> 4KAA Class Day '12    
=
Hah ! Gempak right ? hak3,,
okeyh lah,, best,, tpi x semeriah thun lpas,, thun lpas ramai,, thun neyh kurang lah jgak,,
tpi, it's still okeyh ! hu3,, :DD 
oke lah,, pic lain,, nnti2 lah eira upload kan oke,,
gtg neyh,, cee next time,,
daa~
illaliqa n as'salam~

#kwn ! rindu sama kamu ! :')
.

Thanks 4 reading !! Klu suke,, Like saje okey !! =)

Sunday, November 11, 2012

Cuti ~

.
As'salam sume,,
hu3,, okeyh sementara cuti neyh kan,, 
blh lah eira update blog selalu,, he3,,
be4 terlupa,, nk wish 'Happy Holiday' guys,,
manfaat kan lah cuti dengan baik okeyh,, hu3,, :D
okeyh,, eira ? cuti ap buat ?
hak3,, ap lagy,, sementara blum masuk bulan 12 neyh,, hbis kan novel yg ad dtangan jlah,, hu3,,
then nnti mb tusyen,, but be4 that,, 'Holiday' with family first,,
rindu beb saat2 cenggitu,, :(
n rindu sgt time cuti time form2 dulu,, klu lah ad machine time,, nk je putar balik time form2 dulu,, arghh!! :'(
sabar eira sabar,, ue sume hanya kenangan... you're strong oke,, :')
okeyh,, enough,, jom start ngan last day skul,, sbb nk cer yg gathering ngan librarian ue,, ad poblem skit,,
so nnti2 lah ea,, he3,,

last day~
hurm,,, actually xd ap sgt un time last day ue,, sbb lpas je rehat ramai yg terpisah dsebabkan gotong royong,,
hu3,, gotong-royong? haih? rajin nau ko eira? hak3,, of course,, x knal ker ? hak3,, :P
ap lah sgt kan yg eira buat time,, pling x un, eira akn dpt kjer yg sme jer,, lagy2 klu duk kat library,,
dah sah2 mmg kje ue jer yg eira akn buat,, hak3,,
x len x bukan,, decorating,, hak3,, that's my officially work bila first2 dpt jadi librarian,, kje lain mmg eira ssh lah nk dpt pgang,, dh ckgu bagi ue jer,, hu3,, :)
okeyh,, pagy2 ue,, kat skul eira ad hari Q,, ap kah itu ? hak3,, klu time skul rendah dulu mmg pnggil hari Q, tpi bile masuk skul menengah, panggil hari qualiti,, hak3,, x jauh nau un bunyi nyer ~
yg dpt? aiceh,, ramai seyh,, eira ? alahai ~ try next year jlah,, he3,,
then ad persembahan,, persembahan tarian 1 Malaysia jer,, okeyh lah,, not bad,,
pic ?
meyh,, tpi skit jer okeyh,, yg len pegi kat fb cek na,, hak3,, *ckp bhasa kelante lah plak :P
=
          

     

  
more ? --> Last Day in Form 4 '12
=
okeyh,, sory pic x bnyak,, yg len blh tgk kat fb yer,, :))
mmg bkal merindui suasana klaz yg haruk2 lah,, walau un 14 org jer,, hu3,,
pape un korang mmg sporting glerrr arr~ :D
syg ketad2 kat korang lah,, :DD
nnti kita hangout same2 oke,, don't 4rget guys,,
cter kat library,,? haih,, mlaz nak cter plak,, hak3,,
awat ? xd ap un,, buat2 kjer,, then gurau2,, hak3,,
eh,, sme2 kngkawan pmpuan jer oke,, :)
yg laki ? alahai ~ x smpat plak,, hak3,, :P
ialah, yg ad nye un form4 laki, azhad n faiz jer,,
so, dye owg busy, so xd lah,, abg2 n akq2 form5 jlah jadi mangsa kami,, hu3,, :P
tpi jgn risau, kami neyh baik2 jer,, hak3,, alah, bkn kamu2 yg kne sgt, kami2 jer yg kne gak kan,? huh,, nasib.. --'
okeyh lah,, pape un,, mmg x ready lagy nk naik form5 tahun dpan,,
senior year ? final year ? struggle year ? argh !!
mmg lah kan,, tpi x per,, thun dpan nk SPM,, so, study jer dulu,, hu3,,
okeyh lah,, need to go,,
daa~
illaliqa n as'salam~

#kwn, sory x dpt nk tlg kamu on that day, busy gak time ue,, :( 
pape un, bkal merindui senyum , gelak tawa kamu,, :'( #
.

Thanks 4 reading !! Klu suke,, Like saje okey !! =)

Thursday, November 1, 2012

Kelebihan Ayat Kursi :D


.
As'salam sume,, hu3,,
just nk share sumthing je neyh,,
bace jom,, mne tau ad manfaat ke kan? he3..
=

Kelebihan Ayat Kursi :


☑ Baca pada saat keluar rumah,
70000 malaikat akan menjagamu dari semua sisi.


☑ Baca saat masuk rumah,
Kemiskinan tidak akan memasuki rumahmu.



☑ Baca setelah berwudhu,
Derajatmu akan dinaikkan 70 tingkat.



☑ Baca pada saat tidur,
Malaikat akan menjagamu sepanjang malam.



☑ Baca setelah solat,
Maka jarak antara kamu dan surga hanyalah kematian.

*copypaste-thanks pada yg sharing ! :)
=
so? amal2 kan lah selalu yer ayat kursi neyh,,
he3,, oke lah,, jumpa post lain plak oke,,
gtg,, daa~
illaliqa n as'salam~

#kwn ! kamu mmg kan ! xper,, hu3.. :P
.

Thanks 4 reading !! Klu suke,, Like saje okey !! =)

Saturday, October 27, 2012

Menangis :')

.
As'salam n petang.. hu3,,
okeyh,, nk share skit ap yg eira bru dpt dripada email eira,,
jom !
=
Tidak selalu orang menangis dengan mengeluarkan air mata namun air mata amat sinonim dengan kesedihan. Menitikkan air mata ternyata bukan hanya sekadar sebagai ungkapan emosi dan perasaan. Tangisan sebagai petanda anda sedang bahagia atau sedih.

Namun, sesungguhnya, tak perlu malu dan tak perlu menahan keluarnya air mata. Sebab, bukan hanya sekadar menenangkan hati, menangis juga mempunyai manfaat sebagai terapi.

Seorang ahli psikologi seperti dipetik daripada halaman Times of India, 22 April 2012 mengesyorkan bahawa seorang harus menangis ketika mereka merasa ingin menangis. Janaganlah anda menahan air mata itu daripada keluar kerana menangis ada manfaatnya untuk anda. Jom kita lihat apakah kebaikan menangis.

Menangis boleh membersihkan mata
Alasan yang paling penting, mengapa menangis itu perlu. Air mata yang keluar semasa menangis boleh membuat mata lebih segar. Air mata melumasi bola mata dan kelopak mata dan juga mencegah dehidrasi pada membran mukosa.

Air mata membunuh bakteria
Air mata bekerja sebagai agen anti-bakteria dan anti-virus, melawan kuman. Apatah lagi ketika anda sedang berada di pusat membeli-belah dan tempat-tempat yang menjadi sarang kuman. Air mata mengandungi Lisozim, cecair, yang dapat membunuh 90 hingga 95 peratus dari semua bakteria hanya dalam 5-10 minit.

Air mata memperbaiki suasana hati
Perkara ini diyakini bahawa menangis dapat menurunkan tingkat emosi seseorang. Air mata yang tidak dikeluarkan justeru boleh menimbulkan kecemasan, kegelisahan, lekas marah, keletihan, pencerobohan, gangguan emosional, dan seluruh perasaan yang hidup dalam diri anda.

Air mata mengurangkan Stress
Sama seperti bersenam, air mata boleh membantu meringankan stress. Air mata membantu menghilangkan beberapa bahan kimia yang dibina dalam tubuh akibat stres, seperti enkephalin leusin dan prolaktin. Air mata boleh menekan peringkat stres, dan seperti diketahui jika stres lama bersarang dalam diri seseorang, boleh menyumbang memperparah penyakit seperti tekanan darah tinggi, masalah jantung, dan tukak lambung.

Air mata membebaskan perasaan
Menangis bagi kaum wanita bolehlah disifatkan bagaikan terapi bagi mereka, boleh menurunkan kecemasan dan kecewa. Menangis boleh membersihkan semua fikiran anda dan dianggap sangat sihat juga mampu mencipta perasaan lebih santai. Jadi, biarkan perasaan sedih dan tertekan diluahkan dengan tangisan.

#cp. thanks pada yg email kan neyh,, :)
=
kan? kan? :D
okeyh,, tapi ingt satu lah,,
"Menangis juga perlu bertempat okeyh,, :) "
hu3,, okeyh lah,,
wish me luck 4 xam last year yg ad seminggu je lagy neyh,, he3,,
need 2 go,, 
illaliqa n as'salam~

#kwn, thanks ! :'D#
.

Thanks 4 reading !! Klu suke,, Like saje okey !! =)

Thursday, October 25, 2012

Salam Aidil Adha 1433H :)

.
SALAM AIDIL ADHA 1433H
buat sume yg bce post neyh,,
terutama kwn2 eira,, ckgu2 eira n org yg berada dsekeliling eira,, :)
Moge dberkati dan dirahmati amalan yg kita lakukan selama ni oleh Allah S.W.T.
Amin, InsyaAllah..


# kwn ! jge diri oke.. :')
.

Thanks 4 reading !! Klu suke,, Like saje okey !! =)

Wednesday, October 24, 2012

Berdoa & Berusaha :D

.
As'salam n malam sume,,,
perghh,, lme gler rsenyer x mnghadap blog neyh,,
hak3,, dh bersarang dah,, 
okeyh,, btw, sorry lme x update,, busy 4 the xam,,  he3,, :))
okeyh,, ary neyh terasa bebas lah dripada xam,,
hah? okeyh,, satu ary neyh jer,, next week ade xam lagy,,
bak kata ckgu che siah "wah, ary neyh free lah yer kamu, so, bio mesti blh score kan? mesti A kan?"
hah? ap cikgu? hak3,, okeyh,, bkan eira sowg yg tercengang, yg ddk ngan eira kat library tdi sume tercengang,, hu3,,
adoy ckgu,, hints 4 paper bio un ckgu x nk share2,, "sharing is caring" tau ckgu,, he3,, :D
xplah ckgu,, kami try do the best lah,, :)
ary neyh ad ap? ha3,, ad program kat skulah jer,, memandangkan xd xam,, so ad program,,
actually program sumthing like membaca gtu,, mcm yg awl thun librarian pnah buat for students blh ptang,, time ptg mmg best,, blh buli dye owg ske2 aty,, klu pagi,, he3,, x blh,, senior rmai,, :P
tpi best lah gak tady,, dpt meluangkan masa dgan 'dye',, hak3,, jgn pkir lain,, adik jer oke,,
amboi,, nk pkir lain jer,, btw adq,, thanks 4 helping me oke,, pnat tau,, he3,, :D
ingt nk spend time skit tady,, but ptang skulah kan? need 2 go home right? so it's oke,,
n agk boring lah,, x rmai sgt yg dtg tady,, but it's okeyh lah,, dpt lepak kat library,,
ap lagy,, klu dh lepak,, borak, gossip,, hak3,, gossip? ap lagy,, dgan tkang gossip library sowg ue lah,,
phm2 jlah,, librarian laki form4,, hu3,, dgn ckgu un jadi,, hak3,, xper,,, yg penting kite enjoy,, :D
okeyh2,, enough 4 today,,
nk share sumthing neyh,, bace jom ! :D
=
Tuhan mengizinkan kita disakiti,
agar esok kita tahu cara untuk mengubati orang yang terluka...
Tuhan membuat kita menangis,
agar esok kita mampu menghibur orang yang bersedih...
Tuhan menjadikan kita manusia dengan kelemahan dan kelebihan,
agar kita sedar dan tahu bahawa dengan hanya BERDOA dan BERUSAHA,
Tuhan akan menjadikan segalanya indah pada waktunya...
INSYAALLAH ! :)
=
okeyh,, benda neyh eira terjumpa dalam buku eira,,
ad org tulis,, but i'm not sure spe yg tulis,,
sbb x knal ue tulisan sape,,
n neyh jgak eira ad jumpa kat 1 blog neyh,, so,, eira share jer lah,,
mcm best je kan kate2 dye,, so jomlah sme2 menghayati,, ha3,, :D
okeyh,, pic 4 today,, nnti eira dah upload,,
eira akn msukkan kat blog okeyh,,
don't worry okeyh,, :)
klah,, need 2 go,,
illaliqa n as'salam.. 
TC ! :D

#kwn ! thanks 4 today,, walau un x lme dpt lepak ngan kamu, but it's okeyh,, still dpt gak kan? hak3,, btw,, jge diri,, mcm x sehat je tady kan? smoge cpt sihat oke,, :D
.

Thanks 4 reading !! Klu suke,, Like saje okey !! =)

Thursday, October 11, 2012

So Sweet :'D

.
As'salam, n selamat malam sume,,
hu3,,
okeyh,, ap buat skunk? tgk bola?
amboi~ hak3,,
ha'ah lah kan,, mlm neyh ATM lwn Lions bpe ntah,, hak3,,
pape un,, mudah-mdahan org m'sia lah mnang kan,, :D
okeyh,, mnggu neyh n 3 mnggu akn dtg mnggu xam bagi BRASS untuk form 4 , 2 and 1,, :)
so eira nk wish Good Luck Guys ! :)
exspecially,, 4 my frenzs yg slalu ad time eira perlukan,, x lain x bukan,,
4KAA,, Good Luck korang,, InsyaAllah,, straight A's kita pnye okeyh,,
n for adq's,, hak3,, plik je ejaan kan,, adq2 eira lah,, yg kat BRASS ue,, hu3,, mcm rmai nau,,
pape un good luck okeyh,, thun dpan nk PMR kan? do The best :D 
n yg len2 gak,, good luck okeyh,, :)
okeyh,, jauh lari dah neyh,, act, eira nk share sumthing,
satu cerita yg eira dpt kat fb kwn eira,,
So Sweet ! :DDD
I Love it so much ! :)
bace jom !
=

*MAMAT JIWANG versus MINAH BRUTAL*

> Isnin (MULA2 BERKENALAN di stesen ktm) <

Mamat : Assalamualaikum.. Hai awak, saya nak berkenalan dengan awak boleh tak..?
Minah : Waa'laikumussalam.. Boleh, tapi kene jumpa mak bapak aku dulu.. Minta izin.. Kalau mak bapak aku bagi, aku on je..
Mamat : Waaa.. Boleh tahan ek awak ni.. Ok saya jumpa mak... bapak awak.. Bagi alamat rumah awak..
Minah : Ni i/c aku, cepat la salin alamat aku..
Mamat : Tangan menyalin sambil tersenyum2 (dalam hati : Ceh malas betul punya minah.. Takpe2.. Waa nama NURUL IMAN.. Lembut je nama tapi perangai brutal tol..)

> Selasa (SAAT SI MAMAT JUMPA MAK BAPAK SI MINAH) <

Mamat : Assalamulaikum pak cik mak cik.. Sihat..?
Pakcik & Makcik : Waa'laikumussalam.. Alhamdulillah kami sihat.. Tapi, anak ni siape..?
Mamat : Saya MOHD AIMAN.. Saya datang jumpa makcik dengan pakcik ni sebab nak mintak izin nak berkenalan dengan anak pakcik yang bernama NURUL IMAN..
Pak cik : Alhamdulillah.. Ade lagi pemuda yang gentleman macam kamu ni lagi ye zaman sekarang.. Sebenarnye, kamu la pemuda yang pertama datang mintak izin sebelum nak berkenalan dengan anak pak cik NURUL IMAN tu..
Mamat : (Dalam hati : waaa bangge aku sebagai seorang lelaki sejati..)
Mak cik : Sebelum2 ni tak de siape yang berani datang.. katenye si NURUL IMAN tu garang sangat orang nye.. Sebenarnya tak.. Si NURUL IMAN tu orang nye lembut sangat, sopan, budi bahasa, rajin dan agama nye pun baik..
Mamat : Sambil angguk2 dan tersenyum2 mendengar cerita mak bapak minah (dalam hati : ceh.. Lembut ke..? Sopan ke..? Budi bahasa ke..? Takde gaye langsung.. Takpe2.. Wait n c minah..)
Pakcik : Pak cik izinkan anak berkenalan dengan anak pakcik NURUL IMAN…
Mamat : Terima kasih pakcik makcik..

> Rabu (BILA DAH DAPAT KEIZINAN..) <

Mamat : Awak parents awak dah izinkan saya berkenalan dengan awak..
Minah : Sso what..? Ade aku kisah..
Mamat : Tersenyum dalam kebengangan (dalam hati : eh2.. Sabar hati.. Sabar…)
Minah : Wei aku nak jumpa mak bapak ko pulak.. Ni fon aku, ko salin kan alamat ko.. Pastu save message..
Mamat : Awak nak wat pe jumpa ibu ayah saya..? (sambil tangan laju menaip alamat umah dan save message)
Minah : Yang ko sibuk kenape..? Macam mak nenek.. Banyak tanye.. Esok ko jangan ade dekat umah dari jam 11 a.m sampai jam 12 p.m, ko merayap la kemane2 pun... Kalau ade gak kat umah, aku bakar ko hidup2 depan mak bapak ko.. Paham..?
Mamat : Ok2.. Awak, saya nak no. tepon awak..? Mane lah tau lkaau rindu2 nanti boleh calling2..
Minah : Ooiiitt.. Geli aku.. Rindu2 ingat aku ni bini ko ke..? Nak termuntah aku dengar.. Ko call je 999 mintak no. tepon aku kat dorang.. Kompem dapat.. Dapat pelempang.. Hahahahaha..
Mamat : Senyum jela (dalam hati : eieieieieieieieieeieiieieie… Geram nye aku.. Takpe2.. Sabar hati.. Sabar)

> Khamis ( APABILA MAMAT BALIK KERUMAH SELEPAS JAM 12 pm) <

Ibu : MOHD AIMAN.. Sampai hati senyap2 ye.. Taknak kongsi langsung kat ibu ngan ayah ye..
Mamat : Apa ibu cakap ni..? Aiman tak paham la.. (dalam kepale sambil memikir apa sebenarnye telah terjadi)
Ayah : MOHD AIMAN.. Jangan nak main nyorok2 lah kami dah tau.. Tadi jam 11, GIRLFRIEND kamu datang.. Ayah berkenan lah kalau dia jadi menantu ayah..
Ibu : Ibu pun setuju.. Cantik, sopan, budi bahasa, pandai masak, pandai amik hati orang tua.. Seronok ibu kalau dapat menantu yang boleh jadi kawan ibu.. Kalau kami masuk meminang NURUL IMAN minggu depan cane MOHD AIMAN.. Kamu setuju..?
Mamat : Kalau ayah dengan ibu setuju dan suka, terus kan jela niat nak masuk minang NURUL IMAN tu… (dalam kebingungan : Sejak bile pulak aku ade GF ni.. GIRLFRIEND yang dicakapkan oleh ayah dan ibu adalah minah a.k.a NURUL IMAN.. peerrrrrr.. Gila la aku dah lah tak kenal sape minah tu.. Brutal pulak tu tetibe je ibu ayah nak wat menantu.. Tak pe.. Jalan je.. Ade sesuatu kat NURUL IMAN tu sampai ibu dengan ayah pun suka.. Hihihi)

> Jumaat (HALAL & HARAM) <

Mamat : Awak, minggu depan ibu ayah saya nak masuk meminang awak.. Takpe ke awak..?
Minah : Ko setuju ke mak bapak ko minang aku..?
Mamat : Setuju
Minah : Dah ko setuju, wat pe tanye aku lagi.. Ape la.. Cume aku nak kalau kite b’tunang aku cume nak barang hantaran telekung, sejadah dan al - quran yang ko khatam kan je.. Duit hantaran ikut suke ko nak bagi berape.. Aku tak kisah.. 10 sen pun aku terima.. Pastu 2 minggu je bertunang dan pastu kawin.. Dah kite tutup kes ni..
Mamat : Amboi dasyat tol awak ni.. Awak ni garang la tapi sweettt.. ( Sambil tangan mamat nak pegang tangan minah)
Minah : Oooiiittttttttt setan.. Kuar la ko dari badan mamat ni.. Ko tau tak HARAM sentuh orang yang bukan mahram selagi ko tak lafaz “AKU TERIMA NIKAHNYA” selagi tu ko HARAM nak sentuh aku.. Ko ade wudu’ tak..?
Mamat : Takde.. Nak wat pe..?
Minah : Ko g amik sekarang.. Cepat la..
Mamat : Merungut dalam hati sambil kaki melangkah mencari paip untuk berwudu’ (eiei minah ni cube la cakap sopan sikit ngan aku.. Garang macam singe.. Singe pun tak macam dia..)

> SEKEMBALI MAMAT DARI MENGAMBIL WUDU’ <

Mamat : Awak, saya dah amik wudu’.. Awk nak saya buat ape..?
Minah : Diam la.. Banyak bunyi la ko ni.. Nah amik ni AL-QURAN.. Ni HALAL untuk ko pegang 24 jam pun, cium, pelok pun boleh.. Pahale bergande 1000x kalau ko bace.. Ha… Aku nak ko hafaz juzu’ 30.. Minggu depan kita tunang aku tau ko da hafaz semua surah dalam juzu’ 30 tu..

> Jumaat (SEMINGGU SELEPAS BERTUNANG) <

Mamat : Awak ape kate kite tukar panggilan.. Saya panggil awak SAYANG dan awak panggil saya ABANG..
Minah : Ooiiiittt.. Geli aku nak panggil ko abang.. ABANG tu hanya SUAMI aku je.. Ko tu bukan suami aku lagi.. Baru tunang nak gempak2.. Bla la wei… Ha daripada ko dok ngarot yang bukan2, ko da hafaz lom juzu’ 30..?
Mamat : Emmmmmmm.. Dah2.. Nape..?
Minah : Ha.. Ha cube bace kat aku ape yang ko hafaz..
Mamat : (Dengan mulai dengan surah al - fatihah dan seterusnye membace semua surah juzu’ 30 tu sampai habis..)
Minah : Alhamdulillah.. Pas ni ko bace pulak makne2 surah dalam juzu’ amma tu.. Minggu depan aku nak dengar ko bercerite depan aku…
Mamat : Daa macam peserte pertandingan hafazan dan bercerite pulak (cakap dalam nada slow)
Minah : Ooiitt ko kutuk aku ek..? Takpe2..
Mamat : Mane ade.. Awak memang cantik comel..
Minah : Dah2.. Jangan nak cakap lagi.. Aku tau dah aku memang cantik comel.. Sebab tu ko soh mak bapak ko minang aku kan..?
Mamat : Tersenyum (Dalam hati : Ceh masuk troli sorong sendiri la weii..)

> Jumaat (2 MINGGU SELEPAS BERTUNANG) <

Mamat : Awak2.. Awak tak rase ke apa yang saye rase..? Saye rase macam ade sesuatu yang indah antara kite berdua la.. Setiap kali ingat awak mesti terase yang awak dekat sangat dalam hati saya..
Minah : Ooiitt yang ko nak berjiwang karat sangat ni nape..? Bengkak telinge aku dengar.. Ko ingat ko berjiwang2 ni aku cair ngan ko.. Jangan harap la weii.. Dah2.. Sekarang ko cerita kan dekat aku kisah2 dalam juzu’ amma tu..
Mamat : (Dalam hati : Dia ni memang takde perasaan langsung.. Baru nak jiwang2 dah tak boleh.. Takpe.. Sabar hati.. Sabar..)
Minah : Ooiitt berangan plak.. Aku soh cerite bukan berangan.. Cepat la cite aku nak dengar..
Mamat : Sabar la.. Ngah susun ayat ni.. (Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.. Dia memulakan kisah dari 1 surah ke surah yang lain hingga khatam dalam juzu' amma tu)
Minah : Alhamdulillah.. Minggu depan kita nikah.. Aku nak sehari sebelum kite nikah ko wat qiamulllaill.. Allah tu Maha Melihat.. Kalau ko tak wat, ko tunggu la mase ko lafaz aku terime nikahnya mesti ko tersangkot2..
Mamat : Taknak la la sy.. Malu la tersangkut2.. Ok2.. InsyaAllah saya wat..
Minah : Tau pulak malu.. Ok.. Lagi 1, hari nikah tu aku nak ko senyum je sepanjang majlis.. Tak kisah la waktu tu ko sedih ke kecewa ke.. Yang aku nak tengok, ko senyum je.. Paham..?
Mamat : Faham.. Awak saya teringin nak tengok awak senyum.. Senyum la awk.. Mesti manis.. Selalu tengok muke garang awak je.. Senyum la sikit wak..
Minah : Ade.. Ade aku kisah.. Tak boleh.. Kalau nak tengok sangat aku senyum, tunggu hari kite nikah t.. Mesti ko tak boleh tidur pas tengok senyuman aku yang menggoda sangat ni tau.. Hahahahahahahaha..
Mamat : Emmmmmm.. Yelaaaaa..

> Jumaat (HARI PERNIKAHAN) <

Mamat : Dengan sekali lafaz.. “AKU TERIMA NIKAHNYA NURUL IMAN BINTI ISHAK DENGAN MAS KAWIN 80 RINGGIT TUNAI..”
Tok kadi : Sah3..
Minah : Alhamdulillah (Terus dia sujud syukur tanpa menghiraukan orang sekeliling dia)

> (SAAT MEMBATALKAN AIR SEMBAHYANG) <

Minah : Terima kasih ABANG kerana sudi mengambil NURUL IMAN sebagai isteri abang. Bimbinglah AYANG menjadi isteri yang solehah.. (sambil tangan terketar-ketar tok salam dan cium tangan suci suaminya)
Mamat : Subhanallah.. Terima kasih SAYANG sudi terima ABANG sebagai suami mu.. (sambil mengucup dahi isteri tercinta)

> (MALAM PERTAMA) <

Mamat : Sayang , abang tak sangka pulak rasenye belum sebulan kite kenal.. Tetibe je dah kawin.. Ajaib betul..
Minah : Tu namanye jodoh.. Kekuasaan Allah bang.. Kite hanya merancang tapi Allah juga yang menentukan segalenya..
Mamat : Sayang boleh abang tanye sesuatu..?
Minah : Tanya la abang,. (Dengan nada suara yang manje)
Mamat : Nape sayang dulu garang sangat ngan abang..? Tapi bile dengan orang tua abang n orang tua sayang cakap sopan..?
Minah : Maafkan sayang abang.. Ayang bukan sengaje nak berkasar dengan abang.. Ayang wat semua tu sebab nak uji sama ada abang sabar tak dengan karenah ayang.. Ayang nak abang terima ayang dengan seadanya.. Sebab sayang taknak kite hilang kemanisan cinta selepas berkawin gare2 abang dah sentuh ayang sebelum kawin.. Ni sekarang kite dah kawin.. Ayang milik abang.. Abang boleh sentuh ayang tanpa kene sound ngan ayang lagi.. Hihihi.. Abang nape abang kawin dengan ayang..?
Mamat : Subhanallah… Terima kasih sayang ku kerana menjaga batasan kita selama ini.. Abang pilih sayang kerana Allah.. Lepas abang wat qiamullai yang sayang suruh wat sehari sebelum nikah baru la abang dapat jawapan bagi perasaan yang tersembunyi antara kita berdua iaitu perasaan cinta.. I LOVE U SAYANG.. Waktu tu juga abang baru sedar ape hikmah nye kenape sayang suruh abang menghafal juzu' amma dan membace terjemahan nye.. Semua nya indah sayang.. Terima kasih sayang.. Sekarang pun abang sedang berusaha menghafal juzu’2 yang lain…
Minah : Alhamdulillah ya Allah kau kurniakan aku suami yang soleh (sambil tangan ye menadah doa) Abang, nape abang bagi ayang banyak sangat duit hantaran RM 20 ribu dengan kerete ALPHARD sebijik..? Kan ayang dah cakap kalau abang bagi 10 sen pun ayang terima..
Mamat : Sayang.. Anggap la tu hadiah daripada abang.. Berape sangat la nilai nye jika nak dibandingkan dengan nilai seorang isteri solehah cam ayang.. I LOVE U SAYANG UNTIL JANNAH..
Minah : I LOVE U TOOO ABANG.. UNTILLLL JANNAHTUL FIRDAUS.. AMINNNNNNN….

~*~ Perempuan yang garang luarannya sebenarye lembut hati nye. Garang dia kerana untuk menjaga maruah dan syariat Illahi. Jangan la dicaci maki perempuan yang garang itu, cume berilah nasihat InsyaAllah hati dia lembut mendengar nasihat mu
=
so? how's?
sweet right,,, klu lah ad laki yg gentlemen cenggini,,
wahahaha,,, ssh lah nk jumpa kan,,
1 dlm 1000 lah kan,, :)
mustahil2,, tpi x blh jgak nk ckp,, sume ue kuasa Allah,,,
mne tau jumpa plak satu ary nnti,, hak3,,
n ble ckp pasal gentlemen neyh kan,,
teringt peristiwa pagy tadi kat klaz,, hak3,,
sorry kwn,, mood x bpe nk baik,, :')
x pasal2 kne ngan eira kan? sorry sgt,, 
okeyh lah,, need 2 go,,
btw wish us luck 4 SEJARAH paper 3 esok,, :)
until meet in the other post,, :D
tc, night,,
illaliqa n as'salam~

#kwn ! thanks 4 today,, buat eira tnang,, thanks sgt2,, :')#
.

Thanks 4 reading !! Klu suke,, Like saje okey !! =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...