Wednesday, November 27, 2013

The Day ~

.
.
As'salam ~
Wohooo~ lme kot x bkak bnda alah ni, dh berhbuk sgt dh ni.. Haha..XD
Al-maklum lah, student SPM kan ? Haha.. XD
Okeyh, almost sebulan lah gak eira amik SPM.. N almost to freeeedoomm! Yeah ! Xcited plak rse nye.. Hehe.. Ap x nye, dh rmai kot merdeka, especially dye! Dh merdeka dh dye ary ni.. Haha.. Tahniah2!
Xper2, ary selasa next week , 3/12/2013 , 12.30 tghari je, lpas ue hbissss.. XP


Perancangan hbis SPM ? Haha.. Blum rncang pape lagy.. Tpi dlm kpala dh ad dah skit2, bnda pling utama ? Lesen kereta ! Haha.. In syaa Allah.. Tpi lbih kpada takuuuttt sbnarnyer~ hehe..
Selain ue ? Errmmm,, ap lagy klu dh pmpuan ue kan, Novel ! Haha.. Dh bnyak dh ue mnunggu, yg blum bkak plastik un ad.. X bkak plastik bkn ap, tkut 'ter'baca je time xam.. Hehe.. Pngaruh novel ue kuat sgt ! XD
Yg trpnting buat time cuti ni, Masak ! Ue bnda wajib kne blajar.. Haha.. Bak kata nnk, nnti klu x reti masak, x blh khwin.. Haha.. X yh lah~ Lambat lagy, kan2? Haha.. Eh, wait! Bkn eira x reti msak ok, reti.. Just kne blajar lbih lagy.. Kn msak ue luas n bnyak bnda nye.. Baking lah, ue lah, ni lah.. Haha.. XD
Stakat baking2, rajin lah nk buat.. Hehe.. Yg len ikut mood.. XD
Okeyh lah ! Nk rehat puas2.. Esk nk study arab skit.. Sbb tnggal paper arab je..
Xper2.. Pada yg amik sbjek arab, Good luck korang ! Do the best ! Perjuangan kita hmpir tamat k. Peperangan bakal mlabuhkan tirainyer.. Dont worry.. Smakin hmpir.. Yg pnting kuat kn hati, jgn trpngaruh dgn sume yg dh hbis exam ue.. Haha.. *nk sdap kan aty sbnarnye.. Haha.. XD
Klah, c next time !
Illaliqa , n As'salam !

#thanks for the support for the whole time during exam.. I'm really appreciate that ! Thaanks! :')
 .

Thanks 4 reading !! Klu suke,, Like saje okey !! =)

Saturday, August 31, 2013

3 in 1 XD

.
As'salam..
Ya Allah !! lme gle x update kn ? jengah un x,, hehe,,
internet poblem lah,, mse first2 dpt cuti raye ue, internet dh meragam,, then betul kn, esok ue nk skulah, bru baik,, pergh ! menguji kesabaran btul,, --'
then skunk neyh, tgh dlm minggu trial,, so, mmg jarang n agk kemalasan lah untuk update,, hehe,,
xper2,, ary neyh xd pape story, just nk post kn post2 yg asyik tergendala dlm draft jer,, 
so 3 in 1 lah ea,, xD
=

 
Salam Aidilfitri buat semua umat Islam yg berada di Malaysia mahupun di mana2 mereka berada,,
Salam Aidilfitri Maaf Zahir & Batin ! :D

=

Trial ! Trial ! Trial !
Wah ! sekejap je kn mase b'lalu,, so, dlm raye2 neyh kne lah study gak kn,,
kwn eira sowg ue,, pergh rajin seyh,, pagi hadap buku n malam hadap buku,, baik arr,,~ hehe,,
pagy2 dh kejut, suh study,, hehe,, eira bngun awal okeyh ! :P
pape un, good luck okeyh ! 
don't worry about your bio okeyh ! i know u can do it,, 
if i can do, why not u , right ? u always said that 2 me, right ?
so , do the best for this trial my dear friends ! :D
n students 5KAA, we can do okeyh ! for BRASSians, Good LUck ! xD


=

Yeah ! Merdeka ! Merdeka ! Merdeka !
Alhamdulillah,, dah 56 Tahun negara kita smbut kemerdekaan,, :D
pagi tady bngun awal, buka tv, wah,, ! meriahnyer sambutan thun neyh,,  mcm best jer,,
ble lah agk nyer dpt tgk live ea sambutan cm ue,, org kata, klu tgk live, dpt rase smangat patriotik ue ? yker ?
haha,, x pernah dpt merasa lah ~
pape un, selamat menyambut Hari KeMerdekaan yg ke-56 tahun ! xD
# Malaysiaku berdaulat , tanah tumpahnya darahku !

=

okeyh lah , gtg, ade mse nnti, eira post lagy,, hehe,,
illaliqa n as'salam..

#kwn ! dgr cer trial sbp ssh ea ? can't wait to hear story from u.. :')
# i miss my father so much ! :'(
.

Thanks 4 reading !! Klu suke,, Like saje okey !! =)

Friday, July 12, 2013

Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan :)

.
As'salam..
waktu yang ditunggu-tunggu, dan dinantikan akhirnya tlh tiba, Alhamdulillah,,
akhirnya, thun neyh eira msih lagy berkesempatan menemui bulan Ramadhan yg penuh berkat ini, alhamdulillah.. :')
Pape un, Selamat Menyambut Bulan Ramadhan dan Selamat Berpuasa kepada semuat umat Islam di seluruh Malaysia dan dunia..

dan mudah-mudahan Ramadahan tahun ini memberi seribu satu manfaat dan  smoga Ramadhan tahun ini lbih baik dripada yang sebelum ini, InsyaAllah. Amin.. :D
sebenarnya, post ni dua ary yg lpas dipost kan, but, xd mase lah,, hehe,, ary rabu bkak laptop, tpi x smpat nk post,, hehe,, 
okeyh, udah2 ler ue kn, ckp pasal ary neyh, hurmmm,,
hah,, tadi kat skulah ad seorang penceramah dri Gaza, Palestin,  dtg, so, sdah semestinya lh kan yg dia kan bg ceramah,, wohooo~ ceramah ! :P
firstly, ustaz ckp ad ceramah, so ingt, ustaz lh bg ceramah kn ? dh siap2 bukak buku bagai sume kn, tup2, ustaz ckp, tetamu dh hadir,, haha,, so, ap lagy fokus lh pndang dpan,, #fokus lh sgt~ --'
ustaz ue ckp lah yg dia dri Palestin sume ue kn, then dgr2 lah dye owg ckp, yg penceramah neyh akn ckp arb, ingt kn dye owg men2, skali btul2 lah weyh,, haha,,
tpi xper,, dye ad traslator dye,, not bad lah ceramah dye,, best,, dye cerita kisah hidup dye dri kecil smpai bsar kat sne,, skang neyh dye neyh imam muda kat sne,, wahhh~
ingt kn lme lah, tpi syg, cuaca x brape nk elok, so, skejap jlah,, okeyh lah dripada xd kan ?
hbis jer tady, naik klas, otw naik klas, sikit punya ramai nk b'gambar dgan dye,, kemain lagy ~
ckgu2 laki xyh ckp lh kn, mmg 'digalakkan' kot,, haha,, bkn ckgu jer, students un rmai yg nk b'gambar,,
tgk dye relax jer,, haha,,
okeyh lah,, nk share sumthing, jom ! 
=

Bulan Ramadhan adalah bulan yang begitu dinantikan oleh seluruh umat Islam di seluruh dunia. Bulan Ramadhan mempunyai 1001 rahsia dan kebaikan yang kita sendiri sudah sedia maklum yang mana ditunjukkan oleh Allah SWT di dalam Al-Quran. Bulan Ramadhan adalah bulan mulia. Jangan cemarinya dengan tingkah laku kita sebagai manusia yang telah berjaya di latih 11 bulan oleh Syaitan untuk menghadapi bulan Ramadhan selama 1 bulan.

Kewajipan Berpuasa :

Firman Allah dalam Surah al-Baqarah ayat 183 dan 185 yang bermaksud:
“Wahai orang-orang yang beriman! Kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana yang diwajibkan atas orang-orang yang dahulu daripada kamu, supaya kamu bertakwa.”
“Masa yang diwajibkan berpuasa itu ialah bulan Ramadhan yang padanya diturunkan al-Quran, menjadi petunjuk bagi sekalian manusia, dan menjadi keterangan-keterangan yang menjelaskan petunjuk, dan (menjelaskan) perbezaan antara yang benar dengan yang salah. Oleh itu sesiapa dari antara kamu yang menyaksikan anak bulan Ramadhan (atau mengetahuinya), maka hendaklah ia berpuasa bulan itu..”.


Apa fadhilat dan kelebihan bulan Ramadhan ? kita akan ketahui satu persatu daripada sini. 

1) Pintu Langit dibuka - 
Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud, - "Apabila masuk bulan Ramadhan maka dibukakanlah pintu-pintu langit dan ditutupkan pintu-pintu neraka dan diikatkanlah semua syaitan" -Riwayat Bukhari dan Muslim

2) Amal Ibadah dan Pahala Ganjaran di bulan Ramadhan
antara ibadah-ibadah pada Bulan Ramadhan yang mana menjadi kebiasaan kepada kita semua setiap tahun melakukannya ialah :
*Solat sunat Terawih
*Solat-solat sunat yang lain
*Bersedekah
*Banyakkan berselawat, bertahlil
*Banyakkan berdoa memohon syurga dan perlindungan dari azab neraka
*Banyakkan bersabar
*Tinggalkan semua maksiat dan kemungkaran

Antara Fadhilat Berpuasa Di Bulan Ramadhan :
*Doa orang berpuasa dimakbulkan Allah SWT
*Orang yang berpuasa mendapat dua kegembiraan iaitu, kegembiraan berbuka dan juga kegembiraan bertemu Allah di akhirat kelak
*Orang yang berpuasa dan mengerjakan ibadah lain dan menjauhi larangan semasa berpuasa akan dibina mahligai indah di syurga
*Setiap kali sujud kepada Allah, orang yang berpuasa di bulan Ramadhan akan mendapat 1700 kebajikan 

Jadi mengapa anda masih lagi tidak mengerti dengan fadhilat dan segala kebaikan yang telah Allah nyatakan di dalam al-Quran mengenai Puasa di Bulan Ramadhan ? 

Tutuplah aurat anda di bulan Ramadhan, jangan jadikan puasa anda sia-sia dan tidak mendapat kelebihan daripada Allah. Hentikan mengumpat dan segala perbuatan maksiat. Jagalah deria supaya tidak mendengar atau membuat atau berkata-kata perkara yang boleh menyebabkan puasa menjadi sia-sia.

source ; Blogger !
=
okeyh lah,, thanks for reading ! hehe.. :D
gtg,, daa ~
illaliqa n as'salam~

#next week dh xam, so, wish me luck okeyh ! :)
# IM ! THANKS sesangt for the spirit, really appreciate that, n u know what, i'm really xcited to study now ! hehe,, THANKS sgt2 ! n Good luck 2 for your xam ! :))
.

Thanks 4 reading !! Klu suke,, Like saje okey !! =)

Monday, July 8, 2013

Welcome July ~

.
As'salam..
hye2 July,, kita b'jumpa lagy yer thun neyh,, huhu,,
okeyh,, start masuk bln neyh, sume dh busy,, dgn nk exam 2, puasa, rayaaaa,, hehe,, trial lagy,, after raya plak ue,, alahai ~ lpas ue, SPM sbnar,, ouh my ~
skunk neyh un sume dh sbuk2 ngan matrik,, hah, ckp psl matrik, ermmm,,
nak? xnak ? nak ? xnak ? alaaaaa~ mne satu neyh ! --'
nak ke xnak ? klu ikut hati, seriously berbelah bahagi kot, klu kata xnk, pndai sgt ke eira neyh ? erghhh,, dilema btul,, :(
tpi nsib bek ary ue, ad gak yg bagi pndangan, dye kata msuk jer, mne tau kot2 xdpt u, matrik ade,, erm,, ntahlah ~ neyh sume dye lah neyh,, hehe,, xper2,, pape un thanks yer 4 your opinion, awk un mohon gak kan ? okeyh lah~ follow jlah ea,, pape un depends on results,, :(
hah, pnye lah lme x text, x call, tbe2 ary ue,, jeng3.. haha,, thanks ea ~ XD
so, ap lagy kan, ble dh ad pluang dpan mata, text jlah,, hehe,, tpi kan,, erghhh,, line celcom glerr kot time ue,, sbar jlah ~ dye pnye xsbr, trus call,, haha,, dye mmg ~ 
tau x, atuk siap tnye lagy, "neyh asl x tdo lagy ? dh kul bpe neyh ? tgk jam ue ? siapa call ni ? " haha,, xblh blah lh,, hehe,, pnye syok bercerita lah kan,, then atuk tnye lagy, " hah, kemain lagy ckp ngan fon t'sengih-sengih, call spe hah ? mlm2 lagy,, amboi ~ " haha,, sumpah, malu glerr time ue,, n eira hnya mampu tersyum jer,, *mmg murah dgn snyuman je mlm ue,, hehe~
mne lah perasan, ckp ngan fon kan, x pasan ap2 dh,, hehe,, x psn lak ngah senyum ke ap ke,, hehe,, khusyuk lah katakan,, hehe,, :P
tapi mmg lah,, terasa kebas kot pipi,, mgkin syum n gelak lme nau kot,, haha,, mmg slalu cm ue,, klu text un, syum je,, ngahaha,, *glerrr --'
ialah, xkn nk nngis kot ? kan ? kan ? hehe,,
okeyh lah, gtg, study jom !
daa ~ 
illaliqa n as'salam ~

#Thanks ! Thanks ! and THANKS SO MUCH ! XD
.

Thanks 4 reading !! Klu suke,, Like saje okey !! =)

Wednesday, June 26, 2013

All in one ~

.
As'salam...
yeah, lme sungguh menghilangkan diri,, hehe,, sungguh lah penat, sungguh lah stress,, haih,, sbr jlah,,
oke3,, enough2,, so back to the main story,, all in one ? yurp,, only in one week only,, ecehh~
apakah ? ngahaha,, xd kbenda nyer~
oke, so, nk pndek kn crita, let's cut to the chase,, eih ? btul ke ? Ouh My Englishhhh ! :-P
----------------------------------------
Kuiz Arab & Kuiz Ilmu Wahyu ~

about the quiz ? mmg bkn dengan permintaan hati, tpi dgan permintaan ustzah, but, it's oke,, sekurang-kurangnya eira dpt mnimba pngalaman,, wohoo~
kuiz neyh on 17 / 6 / 2013 on monday,, dkat mne ? dh sah2 bukan dkat skulah eira lah kn,, ngee~
so, kita orang kne lah pergi SHERODZ,, skulh agama yg agk famous ue,, snang cerita, klu owg ckp psl sherodz, sultanz akn mnyelit skali,, haha.. XD
sorry bdk sultanz,, :-P
eira msuk kuiz ilmu wahyu mnengah ats with Zana and Maya,, while, for Arab, of course lah belongs 2 Fiqa , Naz and Kina..
mnengah rndah ad gak, tpi nme x prasan sgt, dripada 6 orang ue, adalah4 / 6 yg tau nme,, hehe,,
mnang ? Alhamdulillah, kita org mnang, tpi ad yg lagy hebat dripada kita org,, hehe,,
xper,, yg pnting pgalaman ue ade okeyh,, bak kata pepatah, adat lah, ade mnang ada kalah,, :D

------------------------------------------
BRASS '13 SPORTS DAY~

ckp psal sports day, yeah! the last year yg eira akn attend BRASS sport day,, haha,, next year dh xd lagy dh,, and for this last year, eira ingt buat kat stadium bukit rambai jer,, rupanya x, buat dkat stadium hang jebat,, okeyhlah ~
stadium bukit rambai best aper,, haha... XD skn thun neyh on 18 / 6 / 2013 on tuesday,,
terus terang lh kn, x best !!! x meriah,, haha,,
bkn ap, x tau lh nk ckp cm ner,, slalu nyer kn, klu umum kn rumah juara sukan tahunan mestilah gmpak kn, mcm thun lpas, but thiz year, a little bit boring,,kurang gmpk dripada thun lpas,, mcm blurr gler,, huhu,, ap x nyer,, time nk blik ue, blh tnya lagy, rmh skn ap yg mnang ? ngahaha,, mmg x fokus lngsung, sbb, mcm xd pape yg brlaku,, haha,, XD,, sorry,, --'
but, overall, it;s okeyh lah,, :D
------------------------------------------
okeyh lah, enough is enough,, pnat, ary neyh lmbat lagy blik, klu ikut kn blik awal, tpi dh duk kat library kn, so, mmg lwat lah blik,, esok ? ouhhhhhhhh !!!! 
okeyh lah gtg,,
night2,, illaliqa n as'salam.. ~

# GUYS ! tlg bg kerjasama yg baik okeyh, jgn smpai ksabaran eira hilang je oke,, stakat neyh blh sbr lagy,, walau un sume ksalahan ue xd langsung yg mnunjukkan kat eira, but I have to face all the problems that's u all made it, okeyh ! so, ps, bg kerjasama okeyh,, bkn mrh ke ap ke, but, mntak tolong jer,, okeyh, ! THANKS ! 

# kwn ! blik mlaka cpat okeyh, nk share sumthing neyh,, :'(
take care okeyh !
wish you were here ~ :'(
.

Thanks 4 reading !! Klu suke,, Like saje okey !! =)

Sunday, June 9, 2013

Holiday is over ~

.
As'salam...
hye2.. akhirnya, cuti 4 semester 2 neyh tamat dgan jaya nyer,, haha,, xD
sunggu lah x sdar yg mase trlalu pntas b'lalu,, erm,,,
mksd nyer, makin hampir lh kn spm ? alahai ~
pape un, welcome back to school.. :))
okeyh2,, x nk cer about that, the last week of school holiday, eira ad join 1 program neyh,,
okeyh fine,, first2 nk pergi ue kn, 'alahai~ perlu ke pergi ? klu x best cm ner ? xplah, syokkan jlah,, :( '
haha,, teruk kan ? blum pape lagy, dh pikir bukan2,, bkn ap, ble ingt2 blik, xnk pergi, tpi tangan rajin jer mengemas barang, kaki laju je jln g dftar nme,, haha,, weird right ? :P
tpi ble dh smpai sne, wow ! best,, haha,,
kwn ? xyh ckp lah kan, mmg students bukit rambai sowg jer,, hehe,, sgan pun ade,,~
tpi x per,, rmai kwn bru dpt,, huhu,, yg pling x sngka, dpt jumpa kwn lme weyh,, haha,, ap x nyer,, almost 2 years x jumpa tau,, just dlm fon jer,, mcg2 n call jer,, hurm,,,
ble dh jumpa, rse mcm seronok sgt,, tau x, ye2 eira ingt dye ue lagy pndek dri eira, rupa nye ble dh diri sebelah, oke fine,, tarik diri dulu,, haha,, xD
okeyh, program ue kat dlm Melaka jer,, kat HSM Ayer Keroh jer,, 3days2night,, :)
ckgu2 dye not bad lah,, best,, yg x blh belah, dye punye faci,, haish,, sbr jer,, haha,,
ice breaking just introduce n nk smbung blajar ap,, that's all,, sumpah cuak kot,, nk pgang mikrofon,, haha,, x biase act, slalu dlm library je,, ue sume dh knal,, hehe,,
then, the last night, ad game,, nme game x blh belah,, haha,, nk tau ? game kahwin2,, haha,, xD
mula2 ue, ala,, mcm x best jer,, tpi ble dh men, lawak lah plak,, haha :P
okeyh, group eira, group 9. ade 5 org laki, 2 org pmpuan trmasuk eira,, nsib bek that's girl eira mmg dh knal dri program ue start, so, mmg ngam jlah,, bdk laki, 2 org je knal, ue un bdk sultan, yg 3 lagy, bru nk knal,, huhu,,
so, nk tau cer slnjutnyer ? haha,, tnye face 2 face ea,, :P
pic ? ade,, tpi borrow dri org len lh ea,, eira x bwk kamera,, mlas ~ xD
.


       

 # this is my group, 3 from the right, from sultanz, 2 from the left from teknik melaka.. the girl with the grey scarves form smksu.. i'm from brass,, hehe,, :D
 
# my new friends, 3 of them my roomate, and 2 others, new frenzs,, ;)

# the last night.. :'( 

#source pic ; cik din and syira
.
okeyh,, done ! borrow ea pic cik din and syira,, hehe,, ;)
on 3days2night, many things that happen,, wahhh~ haha,,,
nice to meet all of you,, hope to see you soon,, :D
and miss that's moments,, :')
gtg,, daa~ illaliqa n as'salam..

# IM ! thanks for all the sweet moments,, can't forget it,, thanks so much,, for the first day, second day until the last day,, :D
and thanks to for helping me with my am,, hehe,, sorry,, buli awak~ xD
and hope 2 see you again,, :')
# wanna to know ? blik dri program neyh, eira demam tau,, smpai ary neyh,, sdih ~ xdpt g tusyen 2 ary,, ermm,, :(
rindu ea ? haha,, ylah kot,, :P
# take care yer IM ! GooD luck SPM :D
.

Thanks 4 reading !! Klu suke,, Like saje okey !! =)

Thursday, May 30, 2013

School holiday project ~

.
As'salam..
yuhhuuuu~ cuti3 ! xD
bestnyer ~ haha,, tpi boring ~
ceyt,, dh dpt cuti boring plak ea ? ble xdpt cuti, beria nk cuti kan ? ngee~
itulah, lumrah kehidupan,, hehe,, xD
okeyh2,, dsebabkan cuti yg agk lme lah kan ? eh, lme ke ? xd lah sgt kan,,
pejam celik, pejam celik, eh, dh nk skulah ? tnggal seminggu je ? haha,, kenyataan !
kje skulah a.k.a homework x ush ckp lh kn, mmg bnyak,, lagy2 yg berkaitan ngan spm,, x mnang tgn beb,, haha,,
ialah, eira neyh kn pmalas skit,, ngee~ yg skit un blh ckp bnyak,, huhu,, xD
okeyh, sdang2 best mlayari internet, on9 fb, twitter , blog, buat project add math, bio , arab, pqs, psi, n kkq segala bagai kan, terbace 1  announcement ue,, eh, btul ke ejaan ue ? hntam jlah,, hehe,,
*bio,bio,bio~

ad pesta buku ? wohoo~ best nyer,, nak pergi, nak pergi,, xD
tpi, malangnyer~ jauh lah,, hurmmm~
xper2,, thun dpan blh pergi,, hehe,, :))
sambil2 ue kn, x kn nk lpas kan pluang plak kan ? bce lah cerpen on9,, hehe,,
yg x blh blah nye kan, TERbace plak cter seram,, pergh, meremang seyh bulu roma,, mmg slh klik btul lah,, --'
dlm seram2 ue, blh plak gelak2 bagai bce cer ue,, haha,, xdlah, cer ue act seram, just p'watakan hero dlm ue, mcm funny gler,, okeyh, slalu cer kn pasal pmpuan, but this story about guy,, not bad lah,, tpi mmg seram~
okeyh lah,, novel ? mmg x lh kn,, dpt bce un, 1 jer,, hurmm~
xper2,, tunggu hbis spm,, mmg hbis,, haha,, xD
okeyh lah,, insyaAllah, klu ad kerajinan dlm diri neyh, post akn diupdate lagy,, hehe,,
next week x ddk rmh,, :'(
ad program spm,, hurm,, xper2,, semangat2 ! :D
sbb,, haha,, jeng2,, xd ap lah,, dpt jumpa kwn2 jer~ haha,, :P
oke lah,, gtg ~
daa~
illaliqa n as'salam.~

#ble cuti duk rmh, duk rmh tunggu buah durian jatuh, huh, best beb dgr durian jatuh, haha,, xD maklumlah, duk bndar kan ? jrg2 dgr durian jatuh, slalu nye beli jer,, ngee~ #
#kwn ! just wait okeyh,, ! siap lah hang ! :-P #
.

Thanks 4 reading !! Klu suke,, Like saje okey !! =)

Sunday, May 26, 2013

Hye Holiday ~

.
As'salam...
Hye3 ! Welcome back Holiday ~ huhu,,
pape un, happY holiDay korang,, Jage diri time cuti okeyh ! :D
terasa agak lapang ble bru hbis xam, tpi xd lah lpang nau kan ? results x kuar lagy,, adeh,, :(
okeyh2,, eira ad terbace sumthing, seems like menarik, so, let's read ! xD
=
RAHSIA MEREHATKAN MATA
Membaca dan mengulangkaji buku dan nota-nota untuk peperiksaan amat meletihkan badan anda. Oleh itu amatlah penting bagi anda untuk mengetahui cara-cara melegakan otak anda selepas selesai membaca.
Bacalah untuk tempoh yang tidak terlalu lama dan diselangi dengan sedikit masa rehat. Misalnya, baca untuk selama 45 minit atau 1 jam dan selepas itu berehat selama 10 minit. Hindari amalan membaca terus-terusan untuk suatu jangkamasa yang melebihi 1 jam. Ini kerana, otak anda yang letih sukar untuk menerima ilmu yang anda paksakan kepadanya.

Merehatkan Mata
Membaca boleh meletihkan mata. Ini akan mengganggu pembacaan yang seterusnya. Keadaan mata yang 'letih' wajar dielakkan kerana mata adalah 'saluran' pertama yang memasukkan semua ilmu ke dalam otak anda. Oleh itu amat perlu untuk 'merehatkan' mata anda pada setiap 1 jam.
Selepas mentelaah pelajaran selama 1 jam, bagaimanakah cara anda merehatkan diri anda? Adakah anda melompat terus ke atas katil? Awas! Teknik yang salah untuk merehatkan badan anda mungkin boleh 'merehatkan terus' otak anda daripada berfikir. Anda perlukan teknik yang sesuai untuk merehatkan mata dan melegakan otak anda.

Amalkan teknik-teknik di bawah ini.
Untuk merehatkan mata: Gosokkan kedua tapak tangan anda sehingga panas. Letakkan kedua tapak tangan anda itu pada mata anda. Lakukan sebanyak 3 kali.
Untuk menguatkan mata: Putarkan biji mata anda ke kiri dan ke kanan perlahan-lahan. Buatkan 2 pusingan ke kiri dan 2 pusingan ke kanan.
Semasa anda sedang menumpukan sepenuh perhatian pada bahan bacaan, otot-otot mata anda akan menjadi kecut dan menegang.
Terdapat satu cara untuk melonggarkan ketegangan otot mata anda iaitu:
1. Pandang terus ke depan.
2. Tumpukan perhatian anda pada mata anda.
3. Cuba rasakan seolah-olah mata anda sedang 'membesar' dan bahagian dahi anda menjadi ringan dan longgar.
4. Urut bahagian-bahagian kepala anda supaya menjadi tenang dan ringan.
5. Tarik rambut anda segenggam demi segenggam (jangan sampai tercabut!).
6. Gosok dahi anda ke kiri dan ke kanan.
7. Dengan menggunakan tangan, sapu muka anda.
8. Sapu bahagian belakang tengkok anda.
9. Urut di kedua bahagian belakang telinga anda.

Lakukan senaman ini:
- Berdiri tegak
- Tarik nafas panjang
- Lepaskan nafas melalui mulut
Senaman ringan ini akan menambahkan input oksigen ke dalam otak anda. Ingat, otak juga perlukan oksigen untuk menjadi 'segar'. Ini akan memberikan tenaga baru bagi pembacaan anda yang seterusnya.
Jangan Lupa! kesemua teknik berkesan ini perlu anda amalkan dalam masa lebih kurang 10 minit selepas anda mentelaah pelajaran selama 1 jam.

#cp ; blogger > anuarpqs

=
okeyh, so dah try ? klu blum meyh try sesama k,
hope jadi,, so blh lah kita trus kn study kita,, huhu,, :))
okeyhlah,, gtg,,
daa~
illaliqa n as'salam~

#kwn ! can't meet to see you soon ! xD
.

Thanks 4 reading !! Klu suke,, Like saje okey !! =)

Friday, May 17, 2013

1 week left =='

.
As'salam...
Hei, hei, hei ~ Welcome to May,, haha,, dh lme bru nk wish 'Welcome',, mmg lah kan,, ngee~
okeyh,, bulan May neyh akn jadi bulan May yang terakhir bagi tahun 2013 n thun akhir persekolahan,, eh ? haha,, mmg lah kan,, May kn hnya dtg stahun skali,, hehe,,
so, dsebabkan stahun skali je dye dtg, thun neyh bulan May neyh, full of activities,, ergh ~
bulan May ?? erm,, Mother's Day ? Teacher's Day ? Exam month ? Wow !
haha,, full,, mmg full,, haha,, so, smentara ad ksempatan neyh kan,
eira nk wish 'HappY MothER's Day' to my one and only mom,, Selamat Hari Ibu mama,, you're the best one for me,, you're everything for me,, n THANKS 4 everything you had done for me,, I LOVE YOU ! :D
n x lupa gak, to my grandma, my ibu, n maklang,, SelamAt haRi ibU,, Thanks 4 everything,, :')
okeyh ! done !
teacher's day ? haha,, 16052013,, ap lagy, celebrate lah kat sekolah,, wuhuu~
best ? not bad lah,, best lagy 'kot' thun lpas,, haha,, but okeyh lah ~ haha,,
ape2 un,, 'SelAmat hARi guRu' kepada sume guru2 di Malaysia ini,, terutama yang telah bnyak mengajar eira dri tadika hinggalah Form5 neyh,, lme kan ? dri kcik hingga besar ? dgn cikgu ? huhu,,
for my great n pling GEMPAK (ayt Fiqa Adan) guru kelas thun neyh, Pn, Anizan, HappY teaCher's Day cikgu,, Mohon maaf sekiranya ad salah n silap,, n yg pling pnting, DOA kn kejayaan kami oke ckgu,, nk SPM thun neyh cikgu,, hehe,, doa kn kami berjaya yer ckgu,, Amin,, :')
okeyh yg pling pnting, pic mmg ade,, don't worry oke,, nnti eira upload kat fb, insyaAllah,, tpi kne tunggu habis exam lah,, ya,ya,ya,~ 1 week left,, so, sabarlah yer~ --'
ahah,, x sbrnyer nk tunggu habis exam,, x sbr ? yurp, rse mcm dh lme sgt duk dlm klas ambik exam,, sbb nye ? ntah,, smacam je rse,, haha,, *bengongg~
xd lah,, just mcm nk excited plak,, hehe,,
so, ap lagy,, wahai english story books yang sdh sedia menunngu untk dbaca, you have 2 wait for me,, haha,,
 
why english story ? dh dpt kn ? kne lah bce,, xper2,, need 2 improve my english,, ngee~
btw, 2 weeks holiday ? mmg xkn cuti lah kan,, need 2 study for SPM,, n ujian lisan,,, ergh~
bhasa arab ? alquran sunnah ? okeyh fine ! NO holiday ! erghhhh~
but,, kne pndai bhagi mase lah kn,, cuti WAJIB ade,, ngee~ tpi jgn smpai leka sudah ~ yeah !! xD
okeyh lah,, gtg,,
addmath ku sudah menunggu ~
daa~
illaliqa n as'salam~

#kwn !Thanks ! Thanks ! Thanks ! xD
.

Thanks 4 reading !! Klu suke,, Like saje okey !! =)

Sunday, May 5, 2013

Around the corner ~

.
As'salam..
Hey3 sume ~ Long time no see,, ngee~
Al-maklumlah,, busy lorh,, lagy2 bulan neyh, mmg bulan exam lh kan,, pergh,, mmg lah kan,, 
sabar lah wahai hati, tahun neyh aje okeyh,, lpas ue rehat, lpas ue further study if ad rzeki, insyaAllah,, xD
okeyh, stop jap,, ary neyh ? oke, sume g mengundi,, Selamat mengundi okeyh,,
buat lah pilihan yang terbaik untuk negara kita neyh oke,,  insyaAllah,, :D
ckp pasal undi2 neyh,, eira follow mf grandfa n grandma back to PD, wah, sumpah excited glerr,, haha,,
maklumlah,, dh lme nau x blik PD, ble dgr je nk blik, hah, ambik kau, xcited bebenau,, haha,,
so, klu blik PD neyh, ap lagy, jumpa lah ngan adk sdara eira,, klu dh jumpa, mmg gler lah jdi nye kan,, haha,,
kononnyer,, KONON jer,,, nk study sme2 neyh, nk suh dye ajr form4 nye sbjek, skali, ap nyer,, merayau 1 bndar PD,, haha,,
mmg habis lah kan,, haha,, best kot dpt skali skala merayau,, jalan kaki jer kot,, ngee~
maklumlah, nk kata bsar nau PD ue, xd lah sgt kn, tpi blh kata pnt gak lah merayau,, kira nyer lpas lah tawaf 1 bndar ue,, haha,, xD
org kata ap, release tension be4 exam,, haha,, terlebih dah ue~
eh2,, tpi smbil ue study gak okeyh ! :D
for students form5 BRASS, GooD luCK guys 4 the mID tERm teST neyh,, Do thE beST !
wE alL cAn dO iT ! insyAllah.. :D
4 my frends from other schools, good luck guys,, buat yg terbaik okeyh,,
exspecially 4 my frenz yg sowg ue,, x reti2 nk blik sini kan ? haha,,
Do the Best okeyh ! xD
Wish me luCk k, :)
okeyh lah,, gtg,, daa~
illaliqa n As'salam ~

#kwn ! Thanks 4 Everything ! I'm really appreciate that.. :')
.

Thanks 4 reading !! Klu suke,, Like saje okey !! =)

Tuesday, April 9, 2013

13 Perkara :))

.
As'salam..
Selamat malam u alls,, huhu,, so ap cer mlm neyh ? baik ? Alhamdulillah,,
eh2,, asl update blog mlm neyh ? haha,, bru lpas revision lh, so tergerak hati plak nk on9, so ap lagy, on9 jlah,, ngee~
then, tgh2 surfing internet tady, eira terbace satu artikel neyh,, nk tau ?
meyh bce meyh,, :D
=
13 Perkara yang perlu dijaga oleh wanita.



1. Bulu kening – Menurut Bukhari, Rasullulah melaknat perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu 
kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening. (Petikan dari Hadis Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari.)

2. Kaki dan semacam hantu loceng – Dan janganlah mereka (perempuan) membentakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan – (Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31.) Keterangan : Menampakkan kaki dan menghayunkan/ melenggokkan badan mengikut hentakan kaki terutamanya pada mereka yang mengikatnya dengan loceng…sama juga seperti pelacur dizaman jahiliyah ….

3.
Wangian – Siapa sahaja wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggap melakukan zina dan tiap-tiap mata ada zinanya terutamanya hidung yang berserombong. (Petikan dari Hadis Riwayat Nasaii, Ibn Khuzaimah dan Hibban.)

4.
Dada – Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi bahagian hadapan dada-dada mereka. (Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31.

5.
Gigi – Rasullulah melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya – (Petikan dari Hadis Riwayat At-Thabrani) Dilaknat perempuan yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang merubah ciptaan Allah. (Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.)

6.
Muka dan leher – Dan tinggallah kamu (perempuan) di rumah kamu dan janganlah kamu menampakkan perhiasan mu seperti orang jahilliah yang dahulu. Keterangan : Bersolek (make-up) dan menurut Maqatil sengaja membiarkan ikatan tudung yang menampakkan leher seperti orang Jahilliyah.


7.
Pakaian yang nipis (jarang) – Asma Binti Abu Bakar telah menemui Rasullulah dengan memakai pakaian yang tipis. Sabda Rasullulah: Wahai Asma! Sesungguhnya seorang gadis yang telah berhaid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecuali pergelangan tangan dan wajah saja (Petikan dari Hadis Riwayat Muslim dan Bukhari.)

8.
Tangan – Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya. (Petikan dari Hadis Riwayat At Tabrani dan Baihaqi.)

9.
Mata – Dan katakanlah kepada perempuan mukmin hendaklah mereka menundukkan sebahagian dari pemandangannya. (Petikan dari Surah An Nur Ayat 31) Sabda Nabi Muhamad SAW, Jangan sampai pandangan yang satu mengikuti pandangan lainnya. Kamu hanya boleh pandangan yang pertama sahaja manakala pandangan seterusnya tidak dibenarkan hukumnya haram. (Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud dan Tirmidzi.)

10.
Mulut (suara) – Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga berkeinginan orang yang ada perasaan serong dalam hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik (Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 32.) Sabda SAW, Sesungguhnya akan ada umat ku yang minum arak yang mereka namakan dengan yang lain, iaitu kepala mereka dilalaikan oleh bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi perempuan, maka Allah akan tenggelamkan mereka itu dalam bumi. (Petikan dari Hadis Riwayat Ibn Majah.)

11.
Kemaluan – Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan mukmin, hendaklah mereka menundukkan pandangan mereka dan menjaga kehormatan mereka. (Petikan dari Surah An Nur Ayat 31.) Apabila seorang perempuan itu solat lima waktu, puasa di bulan Ramadan, menjaga kehormatannya dan mentaati suaminya, maka masuklah ia ke dalam Syurga daripada pintu-pintu yang ia kehendakinya. (Hadis Riwayat Riwayat Al Bazzar.) Tiada seorang perempuanpun yang membuka pakaiannya bukan di rumah suaminya, melainkan dia telah membinasakan tabir antaranya dengan Allah. (Petikan dari Hadis Riwayat Tirmidzi, Abu Daud dan Ibn Majah.)

12.
Pakaian – Barangsiapa memakai pakaian yang berlebih-lebihan terutama yang menjolok mata , maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan di hari akhirat nanti. (Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu D , An Nasaii dan Ibn Majah.) Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 59. Bermaksud : Hai nabi-nabi katakanlah kepada isteri-isterimu, anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin, hendaklah mereka memakai baju jilbab (baju labuh dan longgar) yang demikian itu supaya mereka mudah dikenali . Lantaran itu mereka tidak 
 diganggu. Allah maha pengampun lagi maha penyayang. Sesungguhnya sebilangan ahli Neraka ialah perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi telanjang yang condong pada maksiat dan menarik orang lain untuk melakukan maksiat. Mereka tidak akan masuk Syurga dan tidak akan mencium baunya. (Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim) Keterangan : Wanita yang berpakaian tipis/jarang, ketat/ membentuk dan berbelah/membuka bahagian-bahagian tertentu.

13.
Rambut – Wahai anakku Fatimah! Adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam Neraka adalah mereka itu di dunia tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya. (Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.) Riwayat Imran bin Hushain ra.: Bahwa Rasulullah saw. bersabda: Sesungguhnya penghuni syurga yang paling sedikit adalah kaum wanita. (Shahih Muslim No.4921)

source ; facebook
=
so, wahai kaum perempuan, jaga lah apa yang patut dijaga okeyh !
sama-sama lah kita mengingatkan antara satu sama lain okeyh,, :D
"Sharing is Caring" , right ?
so, gtg,, hehe,,
dh lewat mlm lah,, mau tdo,,
daa~
illaliqa n as'salam ~

# kwn ! tu me manques , prendre soin ! xD #
.

Thanks 4 reading !! Klu suke,, Like saje okey !! =)

Sunday, April 7, 2013

Alhamdulillah ~ ^_^

.
As'salam...
yuhuu~ pergh, lme weyh x jumpa korang,, rindu yang teramat lah sgt kan,, hehe,,
sorry lah ea,, 2-3 minggu neyh buzy sikit, buzy 4 what ? haish, mau tnye lagy,, ap lagy, blajar lah,, hehe,,
n latihan for Kalam Jamaie,, bertandingnye smalam,, how's ?
Alhamdulillah,, kita orang dh buat yang terbaik, so ap yang kita orang dpt un, harap yang terbaik,, insyaAllah,, walaupun...... haha,, better don't mention it, right ? benda dh lpas jgn dikenang,, tpi kenangan yang manis, harus dikenang,, eceyh,,, haha,,
bak kata Naz, mudah-mudahan para pengadil dirahmati Allah S.W.T... :))
it was the best day lah wif all my frenzs,, ecspecially,,, erm,, haha,, adalah ~ xD
oke2,, enough,, pic nnti dulu lh ea,, usb kne cari dulu meyh,, hehe,,
wow,,  cepat gler kan mase berlalu ? kjap je dh bulan 4,,  fuhhh,, --'
what ? bulan 4 ? n almost bulan 5 ? mid year exam ! ergh !!
how's fast.. --' oke,, dsebabkan bulan 5 hampir menghampiri kita, so better study from now lah kan ?
ngee~ sikap malas amatlah sedang menguasai diri,, so, mmg harus dbuang jauh2 dari diri ini,,
hehe,, so, JOM STUDY ! JOM ! :D
ehhh,, jap ! nk share markah jap,, tgk jom ;
=
source ; blogger sekolah
=
npe ? ingt nk share mrkah xam ke ? maaf lah,, x mau lah,, haha,,
neyh klu x silap gred baru,, terjumpa,, so, ap lagy,,
study jom n tingkatkan markah,, jom ! jom ! :D
gtg, daa ~ 
illaliqa n As'salam~

#kwn ! Thanks 4 that day,, I appreciate that ! Thank's a lot kwn ! :') #
.

Thanks 4 reading !! Klu suke,, Like saje okey !! =)

Monday, March 25, 2013

Yeah ! Makan ! ^_^

.
As'salam...
Hey3 ! Lame kan x jumpa ? ngee~
Al-maklumlah, lappy dh pndai merajuk, so kne2 lah phm ea,, hehe,,
benda ap yg pling best kat dunia neyh slain tdo ? mesti korang jawab MAKAN , right ? absolutely yes lah kan,, tpi mesti ad yg x kn,, but almost akn jwb bnda neyh lah,, haha,, :P
Cakap pasal makan, ap yg best ? nasi ? aiskrim ? Ohhhh My !! Aiskrim !
bukan sebarangan aiskrim,, aiskrim neyh mmg best,, fresh weyh,, sedap hingga menjilat jari lah,, tpi eira x lah kan,, x kn pnh buat lah,, xD
Aiskrim ap ? Tutti Fruity yg najwa latiff makan ue ke ? oh bukan,, ue mahal sgt lah,, x mampu plak cek nk membeli nyer ~ yg dkat ice room sudah memadai,, yg penting sedap,, haha,, ^-^
okeyh ! sebut pasal makan, eira nk share sumthing,, act eira ad terbace bnda neyh dlm novel, nk share kat blog, lappy dh membawa diri, so ary neyh berkesempatan untuk mengupdate n on9, so ap lagy,, update lah eak ? hehe,, meyh bce meyh ! xD
=

7 Tindakan Berbahaya SELEPAS Makan

 1. Jangan merokok - Eksperimen dari pakar-pakar membuktikan bahawa merokok selepas makan adalah setanding merokok 10 rokok (kemungkinan kanser adalah lebih tinggi)

2. Jangan makan buah-buahan serta-merta - Segera makan buah-buahan selepas makan akan menyebabkan perut akan kembung dengan udara. ambil buah-buahan 1 -2 jam selepas makan atau 1 jam sebelum makan.

3. Jangan minum teh - Kerana daun teh mengandungi kandungan asid yang tinggi. Bahan ini akan menyebabkan kandungan protein dalam makanan yang kita makan menjadi 100x sukar untuk dihadam.

4. Jangan longgarkan tali pinggang anda selepas makan akan mudah menyebabkan usus boleh dipintal dan disekat.

5. Jangan mandi selepas makan - menyebabkan peningkatan aliran darah ke tangan, kaki dan badan yang menyebabkan jumlah darah sekitar perut akan terus berkurang, ini akan melemahkan sistem penghadaman di dalam perut kita.

6. Jangan berjalan - Orang selalu berkata bahawa selepas makan berjalan seratus langkah dan anda akan hidup sehingga 99 tahun. Pada hakikatnya ini adalah tidak benar. Berjalan akan menyebabkan sistem pencernaan tidak dapat menyerap nutrisi daripada makanan yang kita ambil.

7. Jangan tidur dengan segera - makanan yang kita ambil tidak akan tercerna dengan betul. Oleh itu akan membawa kepada gastrik dan jangkitan di dalam usus kita.

#cp ; blogger ;)
=
So, ap lagy,, jaganlah kita amalkan perkara2 yg diatas ue okeyh,,,
yang selalu eira dgar, lpas makan jgn tdo n mandi,, klu tdo, takut nnti bam-bam lah kan,, sbb ? ntah,, haha,, dgr dri org lah,, n mandi,, takut perut kembung,, sbb ? x tau nk ckp cm ner,, cbe tnye org2 yg lbih dulu mkn garam dri kita,, mb dye owg tau kot,, haha,, xD
last but not least, got to go,, hehe,,
btw, ary neyh spatut nyer cuti,, but got to go to school because we have 'bengkel teknik menjawab',, so, holiday for this semester is not to be a wonderful holiday,, hehe,, next year, insyaAllah,, :))
okeyh,, daa~
illaliqa n as'salam ~

* kwn ! haha,, terkejut x tady ? mcm x je kan ? btw, THANKS ! :'D

*** Guys ! Why, english novel is more expensive than malay novel ? Ps, give me 10 reason,, ngee~ xD
.

Thanks 4 reading !! Klu suke,, Like saje okey !! =)

Sunday, March 17, 2013

Exam week ! --'

.
As'salam...
Hye3,,, lme sungguh kan kita tdk bersua muka,, ngee~
al-maklumlah,, laptop lbih suka mnyendiri dripada berteman,, hehe,,
xdlah,, act ad exam, so a little bit busy,, but now, for a while,, i'm free,, xD
so, exam ? Alhamdulillah,, baik2 shaja,, mudah-mudahan,, :)
pejam celik, pejam celik,, dah hujung bulan 3,, how fast the time flying,, ceyh,, suka suki je buat pepatah sendiri,, hehe,, tpi, oke lah ue kan,, jgn buat time exam sudah,, mmg nk kne lah kan ngan miss chee kan ? ngee ~
minggu neyh last skula untuk sesi penggal pertama,, then 1 week school holiday,, but school holiday, mcm x jlah kan ? 
then, by this week gak ad minggu perlantikan pengawas, Alhamdulillah, this year eira dpt naik pntas,, sbb ? haha,, ad lah jwatan tertinggi,, xD
then, next week school holiday yg pnuh dgan pergi skolah, kan ? kan ? huhu,,
after school holiday, insyaAllah, ad pertandingan Kalam Jamaie,, so, wish us luck okeyh ! :D
okeyh, eira nk share sumthing ap yg eira dgr sbelum exam ary ue,, meyh bce meyh,, 
=

The limbic system is a set of evolutionarily primitive brain structures located on top of thebrainstem and buried under the cortex. Limbic system structures are involved in many of our emotions and motivations, particularly those that are related to survival. Such emotions include fear, anger, and emotions related to sexual behavior. The limbic system is also involved in feelings of pleasure that are related to our survival, such as those experienced from eating and sex.

Certain structures of the limbic system are involved in memory as well. Two large limbic system structures, the amygdala and hippocampus play important roles in memory. The amygdala is responsible for determining what memories are stored and where the memories are stored in the brain. It is thought that this determination is based on how huge an emotional response an event invokes. The hippocampus sends memories out to the appropriate part of the cerebral hemisphere for long-term storage and retrieves them when necessary. Damage to this area of the brain may result in an inability to form new memories.

Part of the forebrain known as the diencephalon is also included in the limbic system. The diencephalon is located beneath the cerebral hemispheres and contains the thalamus and hypothalamus. The thalamus is involved in sensory perception and regulation of motor functions (i.e., movement). It connects areas of the cerebral cortex that are involved in sensory perception and movement with other parts of the brain and spinal cord that also have a role in sensation and movement. The hypothalamus is a very small but important component of the diencephalon. It plays a major role in regulating hormones, the pituitary gland, body temperature, the adrenal glands, and many other vital activities.

Limbic System Structures

Amygdala - almond shaped mass of nuclei involved in emotional responses, hormonal secretions, and memory.

Cingulate Gyrus - a fold in the brain involved with sensory input concerning emotions and the regulation of aggressive behavior.

Fornix - an arching, fibrous band of nerve fibers that connect the hippocampus to the hypothalamus.

Hippocampus - a tiny nub that acts as a memory indexer -- sending memories out to the appropriate part of the cerebral hemisphere for long-term storage and retrieving them when necessary.

Hypothalamus - about the size of a pearl, this structure directs a multitude of important functions. It wakes you up in the morning, and gets the adrenaline flowing. The hypothalamus is also an important emotional center, controlling the molecules that make you feel exhilarated, angry, or unhappy.

^_^

Sistem limbik terletak di bagian tengah otak, membungkus batang otak ibarat kerah baju. Limbik berasal dari bahasa latin yang berarti kerah. Bagian otak ini sama dimiliki juga oleh hewan mamalia sehingga sering disebut dengan otak mamalia. Komponen limbik antara lain hipotalamus, thalamus, amigdala, hipocampus dan korteks limbik. Sistem limbik berfungsi menghasilkan perasaan, mengatur produksi hormon, memelihara homeostasis, rasa haus, rasa lapar, dorongan seks, pusat rasa senang, metabolisme dan juga memori jangka panjang.

Bagian terpenting dari Limbik Sistem adalah Hipotalamus yang salah satu fungsinya adalah bahagian memutuskan mana yang perlu mendapat perhatian dan mana yang tidak. Misalnya Anda lebih memperhatikan anak Anda sendiri dibanding dengan anak orang yang tidak Anda kenal. Mengapa? Karena Anda punya hubungan emosional yang kuat dengan anak Anda. Begitu juga, ketika Anda membenci seseorang, Anda malah sering memperhatikan atau mengingatkan. Hal ini terjadi karena Anda punya hubungan emosional dengan orang yang Anda benci.

Sistem limbik menyimpan banyak informasi yang tak tersentuh oleh indera. Dialah yang lazim disebut sebagai otak emosi atau tempat bersemayamnya rasa cinta dan kejujuran. Carl Gustav Jung  menyebutnya sebagai "Alam Bawah Sadar" atau ketidaksadaran kolektif, yang diwujudkan dalam perilaku baik seperti menolong orang dan perilaku tulus lainnya. LeDoux mengistilahkan sistem limbik ini sebagai tempat duduk bagi semua nafsu manusia, tempat bermuaranya cinta, penghargaan dan kejujuran.


*cp ; blogger
=
DONE ! ad dua versi tau, bi yg full, bm yg half,, hehe,, :D
so, kita jengah subjek bio skejap ea,, mentang2lah tady bru blajar pasal otak neyh kan,, hehe,,
tup2,, teringt plak ap yg ckgu haiza cter sbelum exam ary ue,, so, mmg ad kaitan ngan bio neyh,,
so, apabila sesuatu bnda ue ssh, jgn lah kata ssh, kata kan lah bnda ue snang, insyaAllah bnda ue akn jadi snang walau ssh mcm mne un,, ble kita kata ssh, mind kita automatic akn set, "okeyh ! bnda ue ssh. " so, klu blh, kata lah snang okeyh,, mind kita akn kata snang, and kita akn snang dpt bnda ue,, 4 example, subjek bio lah kan,, ssh lah nk hfal, cbe kata snang nk hfal, insyaAllah, snang je nk hfal,, but, yg pnting skali ialah,, Niat ! niat kne betul okeyh ! blajar bukan untuk exam, tpi blajar kerana Allah.. insyaAllah kita akn ingt subjek ue.. :)
okeyh lah, enough lah smpai sini okeyh ! :D
nk buat forum lah,, forum x siap lagy neyh, ary slasa ad oral test,, hope blh buat,, Amin ! :)
last but not least, mohon maaf skiranya ad slh dn silap oke,,
' Yang BAIK dtgnya dripada Allah S.W.T. , yang KURANG dtgnye dri saya '
klah, gtg, daa ~
illaliqa n as'salam ~

#kwn ! thanks 4 the happiness ! happy sgt2 ! xD #
.

Thanks 4 reading !! Klu suke,, Like saje okey !! =)

Saturday, March 9, 2013

Air Mata Ibu :')

.
As'salam..
ary neyh nk share sumthing yg eira terbace kat internet,,
best ? sedih ? nk tau,, read by yourself lah ea,, hehe,, pape un,, ia hnya sbagai info tambahan yg eira nk kongsikan je ea,,
ialah,, 'Sharing is Caring' right ? XD
so,, let's read !
=

Ibu Kita dan Kita Sebagai Ibu

  • Lapangnya masa kita ada kaitan dengan keberkatan hidup kita. Kita adalah di bawah siksa Allah bila ada masa untuk buat benda tidak baik tetapi tidak ada masa nak buat yang baik.
  • Jika kita tak pernah kecukupan duit maksudnya kita disiksa Allah.
  • Setitik air mata ibu jatuh, 10 kebajikan anak hilang. Oleh itu ibu-ibu jangan jatuhkan air mata dan anak-anak jangan buat ibu jatuhkan air mata. Menangislah kerana anak berjaya dan bukan sedih kerana angkara anak.
  • Kalau balik tengah malam, buka lampu tengok dan tatap muka ibu, sebab wajah orang tidur akan menampakkan segalanya.
Ada 3 mata yang tak dijilat api neraka.
  • Melihat kaabah sehingga menitis air mata.
  • Membaca al-Quran sehingga menitis air mata.
  • Memandang wajah ibu yang sedang tidur atau sedar sehingga berlinang air mata.
3 orang yang kita perlu tengok dan selalu pandang dalam hidup, tengok masa tidur!
  • Anak
  • Ibu
  • Suami.
Untuk Isteri2 ; Kalau kita ada perselisihan faham dengan suami sehingga nak bercerai, tataplah muka suami kita ketika dia tidur - kalau masih terbit perasan kasih, sayang, cinta, rindu atau simpati, janganlah bercerai tetapi jika tiada timbul rasa itu semua - maksudnya jodoh dah memang tidak ada, bolehlah teruskan apa yang patut.

* Orang yang selalu menatap dan memandang ibunya tidak akan menangis di hari kematian ibunya, cuma menangis dalam hati sahaja. Oleh itu bagi sesiapa yang masih ada ibu, pandanglah ibumu selalu. 

* Adalah menjadi satu dosa jika kita mengguna jari telunjuk untuk menunjukkan sesuatu pada ibu.


#cp form blogger :)
=
okeyh,, so renung2 kan lah,,,
yang ad ibu lagi ue,, hargai lah ibu kita selagi dye masih bernyawa di muka bumi ini,, jangan mnyesal di kemudian hari, pasti tiada guna nya lagi,,
bagi seorang anak lelaki, syurga nya terletak di bawak telapak kaki ibu smapai bila2, maka hendaklah seorang anak lelaki itu menjaga hati seorang ibu, dan jgan biarkan si ibu menangis ksedihan dsebabkan kita,, walau un seorang ank perempuan syurga nya hanya sementara di telapak kaki ibu, menjaga hati ibu sgt lah perlu,, dan...
Tangan ibu, tangan ajaib. 
Sentuhan ibu, sentuhan kasih. 
Bisa membawa ke syurga firdausi. 
Ciumlah tangan ibu, sebelum ibu pergi bertemu Illahi dan takkan kembali lagi.
okeyh,, enough lah 4 today,,
gtg,, need 2 study,,
n be4 i'm 4rget, wish me luck 4 my exams oke,, ;)
daa~
illaliqa n as'salam..

#kwn ! thanks 4 memahami.. :))
.


Thanks 4 reading !! Klu suke,, Like saje okey !! =)

Friday, March 1, 2013

Berakhir sudah ~

.
As'salam !
oke,, betapa bnyak habuk yg bersarang kat sini,, ceyh,,
al-maklumlah,, sejak2 dh naik form5 neyh, thap kemalasan untuk pgang laptop agak lah mlampau,, haha,, ksian dye,, smpai skali ue, merajuk x sudah dye,, haish.. =='
xper2,, nnti cuti, kita berkepit je okeyh,, :D
pejam celik, pejam celik,, berakhir sudah bulan 2,, haish,, cpat sungguh,, dh mkin berusia eira neyh ea ? eh2,, berusia ? NO, NO, NO ! Makin muda,, haha,, :P
btw, merci pour le souhait (thanks 4 the wish) guys,, and that day will be my precious moment with my classmate on this year,, insyaAllah,, huhu :D .. n xyh lh nk perli sgt kn,, Pendek ue kn comel ? ckp jlah korang jlez kan? haha,, :P
so, baik korang ckp eira neyh tinggi,, nnti cpat tinggi,, haha,, blh ke ? blh kn jlah ea,, ngee~  xD
Bila bulan 2 sudh melabukn tirainya, maka bulan 3 akn menaikkan pula tirainya,, Maka mkin cpat mase berlalu n makin hampir lah SPM '13,,, --'
Amboi ~ neyh lah padahnye ble novel memanjang kat tgn kan ? bermadah-madah bagai,, haha.. xD
okeyh lah,, from now mb 1 week left, eira ngan kengkawan akn mnghadapi xam slaras 1,, so wish ue good luck okeyh ! :D
warghhhhh ! busy nyer,,, xam lagy,, kalam lagy,, revision lagy,, sukan lagy,, haih, sukan ? haha,, ske2 untuk mlepasakan geram n tension,, org kata sukan neyh baik untuk mnengkan fikiran n kurang stress,, yke ?
xcye ? meyh bce meyh,, :D
=
Faedahnya ;
1 ) Bersukan dapat menyihatkan badan. Apabila kami mengeluarkan segala tenaga kami bermain sesuatu jenis sukan, badan kami berpeluh. Apabila, kami berpeluh, kami sebenarnya mengeluarkan toxin-toxin lalu membersihkan badan. Dengan proses pembersihan ini, badan kami akan rasa lebih segar. Badan orang sering bersukan pun banyak berotot dan tegap. Jika kami sering bersukan, kami tidak akan jatuh sakit semudah orang yang tidak bersukan dan gemar memakan makanan yang terlalu berminyak atau terlalu masin.

2 ) Bersukan ialah ia membentukkan sesuatu pasukan supaya mereka boleh berkomunikasi antara satu sama lain dengan lebih baik. Kerana mereka sentiasa terpaksa memikirkan strategi untuk permainan, mereka dapat bekerja dalam sesuatu kumpulan. Lagipun, lama-kelamaan, semua ahli pasukan akan merasa bahawa pasukan mereka seperti sebuah keluarga. Misalnya, jika mereka kalah dalam satu permainan, mereka akan menghiburkan hati satu sama lain dan mereka semua sentiasa menggalakkan satu sama lain untuk bermain dengan sepenuh hati dan bermain dengan sebaik mungkin.

3 ) Bersukan mejaminkan jalan kehidupan yang sihat. Bersukan dapat mengurangkan berat badan seseorang dan risikonya menjadi gemuk dan menangkap pelbagai jenis kesakitan kerana gemuk akan berkurangan. Bersukan pun menyegerakan otak dan minda supaya dapat berfikir dengan jelas dan kami dapat menimbang dan berfokus dengan lebih mahir. Pengkajian pun menunjukkan bahawa bersukan dapat menolong melawan kemurungan dan perasaan terlalu khuatir.

4 ) Bersukan juga membentuk murid menjadi seseorang yang berfikiran positif. Hal ini dikatakan demikian kerana dengan aktif bersukan seseorang itu dapat berfikir secara rasional dan berkeyakinan tinggi dan tidak cepat berputus asa. Murid yang aktif bersukan juga dapat menggunakan masa lapang mereka dengan lebih bermanfaat. Dan seseorang murid yang aktif dalam kegiatan sukan akan terdidik untuk mengagihkan masa dengan sewajarnya
*cp ; blogger
=
So ? Mcm mne ? btul kan ? nmpak ue ? Siap bold kn lagy au,, hehe,,
Kesimpulannya,, bersukan lh demi diri sndiri,, haha,, ske2 aty je tukar.. xD
eh,, jauh nye lari dri tajuk,, haha,, ue hnya sbagai info tmbhan jer,, mne lah tau kot2 kne buat karangan kan ? hah, ap lagy ? ambik jlah isi ue,, hehe,, :D
oke lah,, got to go lah,, my lovely add math sdah pnggil2 ue,, ksian plak dye nnti,, klu dh mrajuk nnti, ssh nk buat,, asyik xdpt jwapan je nnti,, hehe,, :)
be4 terlupa,, to all BRASS Petanque Player, GOOD LUCK guys 4 tomorrow,, Do the BEst OKeyh ! :D
KOrang boleh buat pnyer,, 'Kita PAsti JUara ! " eceyh,, :D
oke2,, stop dulu oke,, daa~
illaliqa n as'salam ~

# kwn ! THANKS 4 That HappIness ! ReallY aPpreciate thAt ! :') #
.

Thanks 4 reading !! Klu suke,, Like saje okey !! =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...