Monday, March 25, 2013

Yeah ! Makan ! ^_^

.
As'salam...
Hey3 ! Lame kan x jumpa ? ngee~
Al-maklumlah, lappy dh pndai merajuk, so kne2 lah phm ea,, hehe,,
benda ap yg pling best kat dunia neyh slain tdo ? mesti korang jawab MAKAN , right ? absolutely yes lah kan,, tpi mesti ad yg x kn,, but almost akn jwb bnda neyh lah,, haha,, :P
Cakap pasal makan, ap yg best ? nasi ? aiskrim ? Ohhhh My !! Aiskrim !
bukan sebarangan aiskrim,, aiskrim neyh mmg best,, fresh weyh,, sedap hingga menjilat jari lah,, tpi eira x lah kan,, x kn pnh buat lah,, xD
Aiskrim ap ? Tutti Fruity yg najwa latiff makan ue ke ? oh bukan,, ue mahal sgt lah,, x mampu plak cek nk membeli nyer ~ yg dkat ice room sudah memadai,, yg penting sedap,, haha,, ^-^
okeyh ! sebut pasal makan, eira nk share sumthing,, act eira ad terbace bnda neyh dlm novel, nk share kat blog, lappy dh membawa diri, so ary neyh berkesempatan untuk mengupdate n on9, so ap lagy,, update lah eak ? hehe,, meyh bce meyh ! xD
=

7 Tindakan Berbahaya SELEPAS Makan

 1. Jangan merokok - Eksperimen dari pakar-pakar membuktikan bahawa merokok selepas makan adalah setanding merokok 10 rokok (kemungkinan kanser adalah lebih tinggi)

2. Jangan makan buah-buahan serta-merta - Segera makan buah-buahan selepas makan akan menyebabkan perut akan kembung dengan udara. ambil buah-buahan 1 -2 jam selepas makan atau 1 jam sebelum makan.

3. Jangan minum teh - Kerana daun teh mengandungi kandungan asid yang tinggi. Bahan ini akan menyebabkan kandungan protein dalam makanan yang kita makan menjadi 100x sukar untuk dihadam.

4. Jangan longgarkan tali pinggang anda selepas makan akan mudah menyebabkan usus boleh dipintal dan disekat.

5. Jangan mandi selepas makan - menyebabkan peningkatan aliran darah ke tangan, kaki dan badan yang menyebabkan jumlah darah sekitar perut akan terus berkurang, ini akan melemahkan sistem penghadaman di dalam perut kita.

6. Jangan berjalan - Orang selalu berkata bahawa selepas makan berjalan seratus langkah dan anda akan hidup sehingga 99 tahun. Pada hakikatnya ini adalah tidak benar. Berjalan akan menyebabkan sistem pencernaan tidak dapat menyerap nutrisi daripada makanan yang kita ambil.

7. Jangan tidur dengan segera - makanan yang kita ambil tidak akan tercerna dengan betul. Oleh itu akan membawa kepada gastrik dan jangkitan di dalam usus kita.

#cp ; blogger ;)
=
So, ap lagy,, jaganlah kita amalkan perkara2 yg diatas ue okeyh,,,
yang selalu eira dgar, lpas makan jgn tdo n mandi,, klu tdo, takut nnti bam-bam lah kan,, sbb ? ntah,, haha,, dgr dri org lah,, n mandi,, takut perut kembung,, sbb ? x tau nk ckp cm ner,, cbe tnye org2 yg lbih dulu mkn garam dri kita,, mb dye owg tau kot,, haha,, xD
last but not least, got to go,, hehe,,
btw, ary neyh spatut nyer cuti,, but got to go to school because we have 'bengkel teknik menjawab',, so, holiday for this semester is not to be a wonderful holiday,, hehe,, next year, insyaAllah,, :))
okeyh,, daa~
illaliqa n as'salam ~

* kwn ! haha,, terkejut x tady ? mcm x je kan ? btw, THANKS ! :'D

*** Guys ! Why, english novel is more expensive than malay novel ? Ps, give me 10 reason,, ngee~ xD
.

Thanks 4 reading !! Klu suke,, Like saje okey !! =)

Sunday, March 17, 2013

Exam week ! --'

.
As'salam...
Hye3,,, lme sungguh kan kita tdk bersua muka,, ngee~
al-maklumlah,, laptop lbih suka mnyendiri dripada berteman,, hehe,,
xdlah,, act ad exam, so a little bit busy,, but now, for a while,, i'm free,, xD
so, exam ? Alhamdulillah,, baik2 shaja,, mudah-mudahan,, :)
pejam celik, pejam celik,, dah hujung bulan 3,, how fast the time flying,, ceyh,, suka suki je buat pepatah sendiri,, hehe,, tpi, oke lah ue kan,, jgn buat time exam sudah,, mmg nk kne lah kan ngan miss chee kan ? ngee ~
minggu neyh last skula untuk sesi penggal pertama,, then 1 week school holiday,, but school holiday, mcm x jlah kan ? 
then, by this week gak ad minggu perlantikan pengawas, Alhamdulillah, this year eira dpt naik pntas,, sbb ? haha,, ad lah jwatan tertinggi,, xD
then, next week school holiday yg pnuh dgan pergi skolah, kan ? kan ? huhu,,
after school holiday, insyaAllah, ad pertandingan Kalam Jamaie,, so, wish us luck okeyh ! :D
okeyh, eira nk share sumthing ap yg eira dgr sbelum exam ary ue,, meyh bce meyh,, 
=

The limbic system is a set of evolutionarily primitive brain structures located on top of thebrainstem and buried under the cortex. Limbic system structures are involved in many of our emotions and motivations, particularly those that are related to survival. Such emotions include fear, anger, and emotions related to sexual behavior. The limbic system is also involved in feelings of pleasure that are related to our survival, such as those experienced from eating and sex.

Certain structures of the limbic system are involved in memory as well. Two large limbic system structures, the amygdala and hippocampus play important roles in memory. The amygdala is responsible for determining what memories are stored and where the memories are stored in the brain. It is thought that this determination is based on how huge an emotional response an event invokes. The hippocampus sends memories out to the appropriate part of the cerebral hemisphere for long-term storage and retrieves them when necessary. Damage to this area of the brain may result in an inability to form new memories.

Part of the forebrain known as the diencephalon is also included in the limbic system. The diencephalon is located beneath the cerebral hemispheres and contains the thalamus and hypothalamus. The thalamus is involved in sensory perception and regulation of motor functions (i.e., movement). It connects areas of the cerebral cortex that are involved in sensory perception and movement with other parts of the brain and spinal cord that also have a role in sensation and movement. The hypothalamus is a very small but important component of the diencephalon. It plays a major role in regulating hormones, the pituitary gland, body temperature, the adrenal glands, and many other vital activities.

Limbic System Structures

Amygdala - almond shaped mass of nuclei involved in emotional responses, hormonal secretions, and memory.

Cingulate Gyrus - a fold in the brain involved with sensory input concerning emotions and the regulation of aggressive behavior.

Fornix - an arching, fibrous band of nerve fibers that connect the hippocampus to the hypothalamus.

Hippocampus - a tiny nub that acts as a memory indexer -- sending memories out to the appropriate part of the cerebral hemisphere for long-term storage and retrieving them when necessary.

Hypothalamus - about the size of a pearl, this structure directs a multitude of important functions. It wakes you up in the morning, and gets the adrenaline flowing. The hypothalamus is also an important emotional center, controlling the molecules that make you feel exhilarated, angry, or unhappy.

^_^

Sistem limbik terletak di bagian tengah otak, membungkus batang otak ibarat kerah baju. Limbik berasal dari bahasa latin yang berarti kerah. Bagian otak ini sama dimiliki juga oleh hewan mamalia sehingga sering disebut dengan otak mamalia. Komponen limbik antara lain hipotalamus, thalamus, amigdala, hipocampus dan korteks limbik. Sistem limbik berfungsi menghasilkan perasaan, mengatur produksi hormon, memelihara homeostasis, rasa haus, rasa lapar, dorongan seks, pusat rasa senang, metabolisme dan juga memori jangka panjang.

Bagian terpenting dari Limbik Sistem adalah Hipotalamus yang salah satu fungsinya adalah bahagian memutuskan mana yang perlu mendapat perhatian dan mana yang tidak. Misalnya Anda lebih memperhatikan anak Anda sendiri dibanding dengan anak orang yang tidak Anda kenal. Mengapa? Karena Anda punya hubungan emosional yang kuat dengan anak Anda. Begitu juga, ketika Anda membenci seseorang, Anda malah sering memperhatikan atau mengingatkan. Hal ini terjadi karena Anda punya hubungan emosional dengan orang yang Anda benci.

Sistem limbik menyimpan banyak informasi yang tak tersentuh oleh indera. Dialah yang lazim disebut sebagai otak emosi atau tempat bersemayamnya rasa cinta dan kejujuran. Carl Gustav Jung  menyebutnya sebagai "Alam Bawah Sadar" atau ketidaksadaran kolektif, yang diwujudkan dalam perilaku baik seperti menolong orang dan perilaku tulus lainnya. LeDoux mengistilahkan sistem limbik ini sebagai tempat duduk bagi semua nafsu manusia, tempat bermuaranya cinta, penghargaan dan kejujuran.


*cp ; blogger
=
DONE ! ad dua versi tau, bi yg full, bm yg half,, hehe,, :D
so, kita jengah subjek bio skejap ea,, mentang2lah tady bru blajar pasal otak neyh kan,, hehe,,
tup2,, teringt plak ap yg ckgu haiza cter sbelum exam ary ue,, so, mmg ad kaitan ngan bio neyh,,
so, apabila sesuatu bnda ue ssh, jgn lah kata ssh, kata kan lah bnda ue snang, insyaAllah bnda ue akn jadi snang walau ssh mcm mne un,, ble kita kata ssh, mind kita automatic akn set, "okeyh ! bnda ue ssh. " so, klu blh, kata lah snang okeyh,, mind kita akn kata snang, and kita akn snang dpt bnda ue,, 4 example, subjek bio lah kan,, ssh lah nk hfal, cbe kata snang nk hfal, insyaAllah, snang je nk hfal,, but, yg pnting skali ialah,, Niat ! niat kne betul okeyh ! blajar bukan untuk exam, tpi blajar kerana Allah.. insyaAllah kita akn ingt subjek ue.. :)
okeyh lah, enough lah smpai sini okeyh ! :D
nk buat forum lah,, forum x siap lagy neyh, ary slasa ad oral test,, hope blh buat,, Amin ! :)
last but not least, mohon maaf skiranya ad slh dn silap oke,,
' Yang BAIK dtgnya dripada Allah S.W.T. , yang KURANG dtgnye dri saya '
klah, gtg, daa ~
illaliqa n as'salam ~

#kwn ! thanks 4 the happiness ! happy sgt2 ! xD #
.

Thanks 4 reading !! Klu suke,, Like saje okey !! =)

Saturday, March 9, 2013

Air Mata Ibu :')

.
As'salam..
ary neyh nk share sumthing yg eira terbace kat internet,,
best ? sedih ? nk tau,, read by yourself lah ea,, hehe,, pape un,, ia hnya sbagai info tambahan yg eira nk kongsikan je ea,,
ialah,, 'Sharing is Caring' right ? XD
so,, let's read !
=

Ibu Kita dan Kita Sebagai Ibu

  • Lapangnya masa kita ada kaitan dengan keberkatan hidup kita. Kita adalah di bawah siksa Allah bila ada masa untuk buat benda tidak baik tetapi tidak ada masa nak buat yang baik.
  • Jika kita tak pernah kecukupan duit maksudnya kita disiksa Allah.
  • Setitik air mata ibu jatuh, 10 kebajikan anak hilang. Oleh itu ibu-ibu jangan jatuhkan air mata dan anak-anak jangan buat ibu jatuhkan air mata. Menangislah kerana anak berjaya dan bukan sedih kerana angkara anak.
  • Kalau balik tengah malam, buka lampu tengok dan tatap muka ibu, sebab wajah orang tidur akan menampakkan segalanya.
Ada 3 mata yang tak dijilat api neraka.
  • Melihat kaabah sehingga menitis air mata.
  • Membaca al-Quran sehingga menitis air mata.
  • Memandang wajah ibu yang sedang tidur atau sedar sehingga berlinang air mata.
3 orang yang kita perlu tengok dan selalu pandang dalam hidup, tengok masa tidur!
  • Anak
  • Ibu
  • Suami.
Untuk Isteri2 ; Kalau kita ada perselisihan faham dengan suami sehingga nak bercerai, tataplah muka suami kita ketika dia tidur - kalau masih terbit perasan kasih, sayang, cinta, rindu atau simpati, janganlah bercerai tetapi jika tiada timbul rasa itu semua - maksudnya jodoh dah memang tidak ada, bolehlah teruskan apa yang patut.

* Orang yang selalu menatap dan memandang ibunya tidak akan menangis di hari kematian ibunya, cuma menangis dalam hati sahaja. Oleh itu bagi sesiapa yang masih ada ibu, pandanglah ibumu selalu. 

* Adalah menjadi satu dosa jika kita mengguna jari telunjuk untuk menunjukkan sesuatu pada ibu.


#cp form blogger :)
=
okeyh,, so renung2 kan lah,,,
yang ad ibu lagi ue,, hargai lah ibu kita selagi dye masih bernyawa di muka bumi ini,, jangan mnyesal di kemudian hari, pasti tiada guna nya lagi,,
bagi seorang anak lelaki, syurga nya terletak di bawak telapak kaki ibu smapai bila2, maka hendaklah seorang anak lelaki itu menjaga hati seorang ibu, dan jgan biarkan si ibu menangis ksedihan dsebabkan kita,, walau un seorang ank perempuan syurga nya hanya sementara di telapak kaki ibu, menjaga hati ibu sgt lah perlu,, dan...
Tangan ibu, tangan ajaib. 
Sentuhan ibu, sentuhan kasih. 
Bisa membawa ke syurga firdausi. 
Ciumlah tangan ibu, sebelum ibu pergi bertemu Illahi dan takkan kembali lagi.
okeyh,, enough lah 4 today,,
gtg,, need 2 study,,
n be4 i'm 4rget, wish me luck 4 my exams oke,, ;)
daa~
illaliqa n as'salam..

#kwn ! thanks 4 memahami.. :))
.


Thanks 4 reading !! Klu suke,, Like saje okey !! =)

Friday, March 1, 2013

Berakhir sudah ~

.
As'salam !
oke,, betapa bnyak habuk yg bersarang kat sini,, ceyh,,
al-maklumlah,, sejak2 dh naik form5 neyh, thap kemalasan untuk pgang laptop agak lah mlampau,, haha,, ksian dye,, smpai skali ue, merajuk x sudah dye,, haish.. =='
xper2,, nnti cuti, kita berkepit je okeyh,, :D
pejam celik, pejam celik,, berakhir sudah bulan 2,, haish,, cpat sungguh,, dh mkin berusia eira neyh ea ? eh2,, berusia ? NO, NO, NO ! Makin muda,, haha,, :P
btw, merci pour le souhait (thanks 4 the wish) guys,, and that day will be my precious moment with my classmate on this year,, insyaAllah,, huhu :D .. n xyh lh nk perli sgt kn,, Pendek ue kn comel ? ckp jlah korang jlez kan? haha,, :P
so, baik korang ckp eira neyh tinggi,, nnti cpat tinggi,, haha,, blh ke ? blh kn jlah ea,, ngee~  xD
Bila bulan 2 sudh melabukn tirainya, maka bulan 3 akn menaikkan pula tirainya,, Maka mkin cpat mase berlalu n makin hampir lah SPM '13,,, --'
Amboi ~ neyh lah padahnye ble novel memanjang kat tgn kan ? bermadah-madah bagai,, haha.. xD
okeyh lah,, from now mb 1 week left, eira ngan kengkawan akn mnghadapi xam slaras 1,, so wish ue good luck okeyh ! :D
warghhhhh ! busy nyer,,, xam lagy,, kalam lagy,, revision lagy,, sukan lagy,, haih, sukan ? haha,, ske2 untuk mlepasakan geram n tension,, org kata sukan neyh baik untuk mnengkan fikiran n kurang stress,, yke ?
xcye ? meyh bce meyh,, :D
=
Faedahnya ;
1 ) Bersukan dapat menyihatkan badan. Apabila kami mengeluarkan segala tenaga kami bermain sesuatu jenis sukan, badan kami berpeluh. Apabila, kami berpeluh, kami sebenarnya mengeluarkan toxin-toxin lalu membersihkan badan. Dengan proses pembersihan ini, badan kami akan rasa lebih segar. Badan orang sering bersukan pun banyak berotot dan tegap. Jika kami sering bersukan, kami tidak akan jatuh sakit semudah orang yang tidak bersukan dan gemar memakan makanan yang terlalu berminyak atau terlalu masin.

2 ) Bersukan ialah ia membentukkan sesuatu pasukan supaya mereka boleh berkomunikasi antara satu sama lain dengan lebih baik. Kerana mereka sentiasa terpaksa memikirkan strategi untuk permainan, mereka dapat bekerja dalam sesuatu kumpulan. Lagipun, lama-kelamaan, semua ahli pasukan akan merasa bahawa pasukan mereka seperti sebuah keluarga. Misalnya, jika mereka kalah dalam satu permainan, mereka akan menghiburkan hati satu sama lain dan mereka semua sentiasa menggalakkan satu sama lain untuk bermain dengan sepenuh hati dan bermain dengan sebaik mungkin.

3 ) Bersukan mejaminkan jalan kehidupan yang sihat. Bersukan dapat mengurangkan berat badan seseorang dan risikonya menjadi gemuk dan menangkap pelbagai jenis kesakitan kerana gemuk akan berkurangan. Bersukan pun menyegerakan otak dan minda supaya dapat berfikir dengan jelas dan kami dapat menimbang dan berfokus dengan lebih mahir. Pengkajian pun menunjukkan bahawa bersukan dapat menolong melawan kemurungan dan perasaan terlalu khuatir.

4 ) Bersukan juga membentuk murid menjadi seseorang yang berfikiran positif. Hal ini dikatakan demikian kerana dengan aktif bersukan seseorang itu dapat berfikir secara rasional dan berkeyakinan tinggi dan tidak cepat berputus asa. Murid yang aktif bersukan juga dapat menggunakan masa lapang mereka dengan lebih bermanfaat. Dan seseorang murid yang aktif dalam kegiatan sukan akan terdidik untuk mengagihkan masa dengan sewajarnya
*cp ; blogger
=
So ? Mcm mne ? btul kan ? nmpak ue ? Siap bold kn lagy au,, hehe,,
Kesimpulannya,, bersukan lh demi diri sndiri,, haha,, ske2 aty je tukar.. xD
eh,, jauh nye lari dri tajuk,, haha,, ue hnya sbagai info tmbhan jer,, mne lah tau kot2 kne buat karangan kan ? hah, ap lagy ? ambik jlah isi ue,, hehe,, :D
oke lah,, got to go lah,, my lovely add math sdah pnggil2 ue,, ksian plak dye nnti,, klu dh mrajuk nnti, ssh nk buat,, asyik xdpt jwapan je nnti,, hehe,, :)
be4 terlupa,, to all BRASS Petanque Player, GOOD LUCK guys 4 tomorrow,, Do the BEst OKeyh ! :D
KOrang boleh buat pnyer,, 'Kita PAsti JUara ! " eceyh,, :D
oke2,, stop dulu oke,, daa~
illaliqa n as'salam ~

# kwn ! THANKS 4 That HappIness ! ReallY aPpreciate thAt ! :') #
.

Thanks 4 reading !! Klu suke,, Like saje okey !! =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...