Thursday, May 30, 2013

School holiday project ~

.
As'salam..
yuhhuuuu~ cuti3 ! xD
bestnyer ~ haha,, tpi boring ~
ceyt,, dh dpt cuti boring plak ea ? ble xdpt cuti, beria nk cuti kan ? ngee~
itulah, lumrah kehidupan,, hehe,, xD
okeyh2,, dsebabkan cuti yg agk lme lah kan ? eh, lme ke ? xd lah sgt kan,,
pejam celik, pejam celik, eh, dh nk skulah ? tnggal seminggu je ? haha,, kenyataan !
kje skulah a.k.a homework x ush ckp lh kn, mmg bnyak,, lagy2 yg berkaitan ngan spm,, x mnang tgn beb,, haha,,
ialah, eira neyh kn pmalas skit,, ngee~ yg skit un blh ckp bnyak,, huhu,, xD
okeyh, sdang2 best mlayari internet, on9 fb, twitter , blog, buat project add math, bio , arab, pqs, psi, n kkq segala bagai kan, terbace 1  announcement ue,, eh, btul ke ejaan ue ? hntam jlah,, hehe,,
*bio,bio,bio~

ad pesta buku ? wohoo~ best nyer,, nak pergi, nak pergi,, xD
tpi, malangnyer~ jauh lah,, hurmmm~
xper2,, thun dpan blh pergi,, hehe,, :))
sambil2 ue kn, x kn nk lpas kan pluang plak kan ? bce lah cerpen on9,, hehe,,
yg x blh blah nye kan, TERbace plak cter seram,, pergh, meremang seyh bulu roma,, mmg slh klik btul lah,, --'
dlm seram2 ue, blh plak gelak2 bagai bce cer ue,, haha,, xdlah, cer ue act seram, just p'watakan hero dlm ue, mcm funny gler,, okeyh, slalu cer kn pasal pmpuan, but this story about guy,, not bad lah,, tpi mmg seram~
okeyh lah,, novel ? mmg x lh kn,, dpt bce un, 1 jer,, hurmm~
xper2,, tunggu hbis spm,, mmg hbis,, haha,, xD
okeyh lah,, insyaAllah, klu ad kerajinan dlm diri neyh, post akn diupdate lagy,, hehe,,
next week x ddk rmh,, :'(
ad program spm,, hurm,, xper2,, semangat2 ! :D
sbb,, haha,, jeng2,, xd ap lah,, dpt jumpa kwn2 jer~ haha,, :P
oke lah,, gtg ~
daa~
illaliqa n as'salam.~

#ble cuti duk rmh, duk rmh tunggu buah durian jatuh, huh, best beb dgr durian jatuh, haha,, xD maklumlah, duk bndar kan ? jrg2 dgr durian jatuh, slalu nye beli jer,, ngee~ #
#kwn ! just wait okeyh,, ! siap lah hang ! :-P #
.

Thanks 4 reading !! Klu suke,, Like saje okey !! =)

Sunday, May 26, 2013

Hye Holiday ~

.
As'salam...
Hye3 ! Welcome back Holiday ~ huhu,,
pape un, happY holiDay korang,, Jage diri time cuti okeyh ! :D
terasa agak lapang ble bru hbis xam, tpi xd lah lpang nau kan ? results x kuar lagy,, adeh,, :(
okeyh2,, eira ad terbace sumthing, seems like menarik, so, let's read ! xD
=
RAHSIA MEREHATKAN MATA
Membaca dan mengulangkaji buku dan nota-nota untuk peperiksaan amat meletihkan badan anda. Oleh itu amatlah penting bagi anda untuk mengetahui cara-cara melegakan otak anda selepas selesai membaca.
Bacalah untuk tempoh yang tidak terlalu lama dan diselangi dengan sedikit masa rehat. Misalnya, baca untuk selama 45 minit atau 1 jam dan selepas itu berehat selama 10 minit. Hindari amalan membaca terus-terusan untuk suatu jangkamasa yang melebihi 1 jam. Ini kerana, otak anda yang letih sukar untuk menerima ilmu yang anda paksakan kepadanya.

Merehatkan Mata
Membaca boleh meletihkan mata. Ini akan mengganggu pembacaan yang seterusnya. Keadaan mata yang 'letih' wajar dielakkan kerana mata adalah 'saluran' pertama yang memasukkan semua ilmu ke dalam otak anda. Oleh itu amat perlu untuk 'merehatkan' mata anda pada setiap 1 jam.
Selepas mentelaah pelajaran selama 1 jam, bagaimanakah cara anda merehatkan diri anda? Adakah anda melompat terus ke atas katil? Awas! Teknik yang salah untuk merehatkan badan anda mungkin boleh 'merehatkan terus' otak anda daripada berfikir. Anda perlukan teknik yang sesuai untuk merehatkan mata dan melegakan otak anda.

Amalkan teknik-teknik di bawah ini.
Untuk merehatkan mata: Gosokkan kedua tapak tangan anda sehingga panas. Letakkan kedua tapak tangan anda itu pada mata anda. Lakukan sebanyak 3 kali.
Untuk menguatkan mata: Putarkan biji mata anda ke kiri dan ke kanan perlahan-lahan. Buatkan 2 pusingan ke kiri dan 2 pusingan ke kanan.
Semasa anda sedang menumpukan sepenuh perhatian pada bahan bacaan, otot-otot mata anda akan menjadi kecut dan menegang.
Terdapat satu cara untuk melonggarkan ketegangan otot mata anda iaitu:
1. Pandang terus ke depan.
2. Tumpukan perhatian anda pada mata anda.
3. Cuba rasakan seolah-olah mata anda sedang 'membesar' dan bahagian dahi anda menjadi ringan dan longgar.
4. Urut bahagian-bahagian kepala anda supaya menjadi tenang dan ringan.
5. Tarik rambut anda segenggam demi segenggam (jangan sampai tercabut!).
6. Gosok dahi anda ke kiri dan ke kanan.
7. Dengan menggunakan tangan, sapu muka anda.
8. Sapu bahagian belakang tengkok anda.
9. Urut di kedua bahagian belakang telinga anda.

Lakukan senaman ini:
- Berdiri tegak
- Tarik nafas panjang
- Lepaskan nafas melalui mulut
Senaman ringan ini akan menambahkan input oksigen ke dalam otak anda. Ingat, otak juga perlukan oksigen untuk menjadi 'segar'. Ini akan memberikan tenaga baru bagi pembacaan anda yang seterusnya.
Jangan Lupa! kesemua teknik berkesan ini perlu anda amalkan dalam masa lebih kurang 10 minit selepas anda mentelaah pelajaran selama 1 jam.

#cp ; blogger > anuarpqs

=
okeyh, so dah try ? klu blum meyh try sesama k,
hope jadi,, so blh lah kita trus kn study kita,, huhu,, :))
okeyhlah,, gtg,,
daa~
illaliqa n as'salam~

#kwn ! can't meet to see you soon ! xD
.

Thanks 4 reading !! Klu suke,, Like saje okey !! =)

Friday, May 17, 2013

1 week left =='

.
As'salam...
Hei, hei, hei ~ Welcome to May,, haha,, dh lme bru nk wish 'Welcome',, mmg lah kan,, ngee~
okeyh,, bulan May neyh akn jadi bulan May yang terakhir bagi tahun 2013 n thun akhir persekolahan,, eh ? haha,, mmg lah kan,, May kn hnya dtg stahun skali,, hehe,,
so, dsebabkan stahun skali je dye dtg, thun neyh bulan May neyh, full of activities,, ergh ~
bulan May ?? erm,, Mother's Day ? Teacher's Day ? Exam month ? Wow !
haha,, full,, mmg full,, haha,, so, smentara ad ksempatan neyh kan,
eira nk wish 'HappY MothER's Day' to my one and only mom,, Selamat Hari Ibu mama,, you're the best one for me,, you're everything for me,, n THANKS 4 everything you had done for me,, I LOVE YOU ! :D
n x lupa gak, to my grandma, my ibu, n maklang,, SelamAt haRi ibU,, Thanks 4 everything,, :')
okeyh ! done !
teacher's day ? haha,, 16052013,, ap lagy, celebrate lah kat sekolah,, wuhuu~
best ? not bad lah,, best lagy 'kot' thun lpas,, haha,, but okeyh lah ~ haha,,
ape2 un,, 'SelAmat hARi guRu' kepada sume guru2 di Malaysia ini,, terutama yang telah bnyak mengajar eira dri tadika hinggalah Form5 neyh,, lme kan ? dri kcik hingga besar ? dgn cikgu ? huhu,,
for my great n pling GEMPAK (ayt Fiqa Adan) guru kelas thun neyh, Pn, Anizan, HappY teaCher's Day cikgu,, Mohon maaf sekiranya ad salah n silap,, n yg pling pnting, DOA kn kejayaan kami oke ckgu,, nk SPM thun neyh cikgu,, hehe,, doa kn kami berjaya yer ckgu,, Amin,, :')
okeyh yg pling pnting, pic mmg ade,, don't worry oke,, nnti eira upload kat fb, insyaAllah,, tpi kne tunggu habis exam lah,, ya,ya,ya,~ 1 week left,, so, sabarlah yer~ --'
ahah,, x sbrnyer nk tunggu habis exam,, x sbr ? yurp, rse mcm dh lme sgt duk dlm klas ambik exam,, sbb nye ? ntah,, smacam je rse,, haha,, *bengongg~
xd lah,, just mcm nk excited plak,, hehe,,
so, ap lagy,, wahai english story books yang sdh sedia menunngu untk dbaca, you have 2 wait for me,, haha,,
 
why english story ? dh dpt kn ? kne lah bce,, xper2,, need 2 improve my english,, ngee~
btw, 2 weeks holiday ? mmg xkn cuti lah kan,, need 2 study for SPM,, n ujian lisan,,, ergh~
bhasa arab ? alquran sunnah ? okeyh fine ! NO holiday ! erghhhh~
but,, kne pndai bhagi mase lah kn,, cuti WAJIB ade,, ngee~ tpi jgn smpai leka sudah ~ yeah !! xD
okeyh lah,, gtg,,
addmath ku sudah menunggu ~
daa~
illaliqa n as'salam~

#kwn !Thanks ! Thanks ! Thanks ! xD
.

Thanks 4 reading !! Klu suke,, Like saje okey !! =)

Sunday, May 5, 2013

Around the corner ~

.
As'salam..
Hey3 sume ~ Long time no see,, ngee~
Al-maklumlah,, busy lorh,, lagy2 bulan neyh, mmg bulan exam lh kan,, pergh,, mmg lah kan,, 
sabar lah wahai hati, tahun neyh aje okeyh,, lpas ue rehat, lpas ue further study if ad rzeki, insyaAllah,, xD
okeyh, stop jap,, ary neyh ? oke, sume g mengundi,, Selamat mengundi okeyh,,
buat lah pilihan yang terbaik untuk negara kita neyh oke,,  insyaAllah,, :D
ckp pasal undi2 neyh,, eira follow mf grandfa n grandma back to PD, wah, sumpah excited glerr,, haha,,
maklumlah,, dh lme nau x blik PD, ble dgr je nk blik, hah, ambik kau, xcited bebenau,, haha,,
so, klu blik PD neyh, ap lagy, jumpa lah ngan adk sdara eira,, klu dh jumpa, mmg gler lah jdi nye kan,, haha,,
kononnyer,, KONON jer,,, nk study sme2 neyh, nk suh dye ajr form4 nye sbjek, skali, ap nyer,, merayau 1 bndar PD,, haha,,
mmg habis lah kan,, haha,, best kot dpt skali skala merayau,, jalan kaki jer kot,, ngee~
maklumlah, nk kata bsar nau PD ue, xd lah sgt kn, tpi blh kata pnt gak lah merayau,, kira nyer lpas lah tawaf 1 bndar ue,, haha,, xD
org kata ap, release tension be4 exam,, haha,, terlebih dah ue~
eh2,, tpi smbil ue study gak okeyh ! :D
for students form5 BRASS, GooD luCK guys 4 the mID tERm teST neyh,, Do thE beST !
wE alL cAn dO iT ! insyAllah.. :D
4 my frends from other schools, good luck guys,, buat yg terbaik okeyh,,
exspecially 4 my frenz yg sowg ue,, x reti2 nk blik sini kan ? haha,,
Do the Best okeyh ! xD
Wish me luCk k, :)
okeyh lah,, gtg,, daa~
illaliqa n As'salam ~

#kwn ! Thanks 4 Everything ! I'm really appreciate that.. :')
.

Thanks 4 reading !! Klu suke,, Like saje okey !! =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...