Friday, July 12, 2013

Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan :)

.
As'salam..
waktu yang ditunggu-tunggu, dan dinantikan akhirnya tlh tiba, Alhamdulillah,,
akhirnya, thun neyh eira msih lagy berkesempatan menemui bulan Ramadhan yg penuh berkat ini, alhamdulillah.. :')
Pape un, Selamat Menyambut Bulan Ramadhan dan Selamat Berpuasa kepada semuat umat Islam di seluruh Malaysia dan dunia..

dan mudah-mudahan Ramadahan tahun ini memberi seribu satu manfaat dan  smoga Ramadhan tahun ini lbih baik dripada yang sebelum ini, InsyaAllah. Amin.. :D
sebenarnya, post ni dua ary yg lpas dipost kan, but, xd mase lah,, hehe,, ary rabu bkak laptop, tpi x smpat nk post,, hehe,, 
okeyh, udah2 ler ue kn, ckp pasal ary neyh, hurmmm,,
hah,, tadi kat skulah ad seorang penceramah dri Gaza, Palestin,  dtg, so, sdah semestinya lh kan yg dia kan bg ceramah,, wohooo~ ceramah ! :P
firstly, ustaz ckp ad ceramah, so ingt, ustaz lh bg ceramah kn ? dh siap2 bukak buku bagai sume kn, tup2, ustaz ckp, tetamu dh hadir,, haha,, so, ap lagy fokus lh pndang dpan,, #fokus lh sgt~ --'
ustaz ue ckp lah yg dia dri Palestin sume ue kn, then dgr2 lah dye owg ckp, yg penceramah neyh akn ckp arb, ingt kn dye owg men2, skali btul2 lah weyh,, haha,,
tpi xper,, dye ad traslator dye,, not bad lah ceramah dye,, best,, dye cerita kisah hidup dye dri kecil smpai bsar kat sne,, skang neyh dye neyh imam muda kat sne,, wahhh~
ingt kn lme lah, tpi syg, cuaca x brape nk elok, so, skejap jlah,, okeyh lah dripada xd kan ?
hbis jer tady, naik klas, otw naik klas, sikit punya ramai nk b'gambar dgan dye,, kemain lagy ~
ckgu2 laki xyh ckp lh kn, mmg 'digalakkan' kot,, haha,, bkn ckgu jer, students un rmai yg nk b'gambar,,
tgk dye relax jer,, haha,,
okeyh lah,, nk share sumthing, jom ! 
=

Bulan Ramadhan adalah bulan yang begitu dinantikan oleh seluruh umat Islam di seluruh dunia. Bulan Ramadhan mempunyai 1001 rahsia dan kebaikan yang kita sendiri sudah sedia maklum yang mana ditunjukkan oleh Allah SWT di dalam Al-Quran. Bulan Ramadhan adalah bulan mulia. Jangan cemarinya dengan tingkah laku kita sebagai manusia yang telah berjaya di latih 11 bulan oleh Syaitan untuk menghadapi bulan Ramadhan selama 1 bulan.

Kewajipan Berpuasa :

Firman Allah dalam Surah al-Baqarah ayat 183 dan 185 yang bermaksud:
“Wahai orang-orang yang beriman! Kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana yang diwajibkan atas orang-orang yang dahulu daripada kamu, supaya kamu bertakwa.”
“Masa yang diwajibkan berpuasa itu ialah bulan Ramadhan yang padanya diturunkan al-Quran, menjadi petunjuk bagi sekalian manusia, dan menjadi keterangan-keterangan yang menjelaskan petunjuk, dan (menjelaskan) perbezaan antara yang benar dengan yang salah. Oleh itu sesiapa dari antara kamu yang menyaksikan anak bulan Ramadhan (atau mengetahuinya), maka hendaklah ia berpuasa bulan itu..”.


Apa fadhilat dan kelebihan bulan Ramadhan ? kita akan ketahui satu persatu daripada sini. 

1) Pintu Langit dibuka - 
Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud, - "Apabila masuk bulan Ramadhan maka dibukakanlah pintu-pintu langit dan ditutupkan pintu-pintu neraka dan diikatkanlah semua syaitan" -Riwayat Bukhari dan Muslim

2) Amal Ibadah dan Pahala Ganjaran di bulan Ramadhan
antara ibadah-ibadah pada Bulan Ramadhan yang mana menjadi kebiasaan kepada kita semua setiap tahun melakukannya ialah :
*Solat sunat Terawih
*Solat-solat sunat yang lain
*Bersedekah
*Banyakkan berselawat, bertahlil
*Banyakkan berdoa memohon syurga dan perlindungan dari azab neraka
*Banyakkan bersabar
*Tinggalkan semua maksiat dan kemungkaran

Antara Fadhilat Berpuasa Di Bulan Ramadhan :
*Doa orang berpuasa dimakbulkan Allah SWT
*Orang yang berpuasa mendapat dua kegembiraan iaitu, kegembiraan berbuka dan juga kegembiraan bertemu Allah di akhirat kelak
*Orang yang berpuasa dan mengerjakan ibadah lain dan menjauhi larangan semasa berpuasa akan dibina mahligai indah di syurga
*Setiap kali sujud kepada Allah, orang yang berpuasa di bulan Ramadhan akan mendapat 1700 kebajikan 

Jadi mengapa anda masih lagi tidak mengerti dengan fadhilat dan segala kebaikan yang telah Allah nyatakan di dalam al-Quran mengenai Puasa di Bulan Ramadhan ? 

Tutuplah aurat anda di bulan Ramadhan, jangan jadikan puasa anda sia-sia dan tidak mendapat kelebihan daripada Allah. Hentikan mengumpat dan segala perbuatan maksiat. Jagalah deria supaya tidak mendengar atau membuat atau berkata-kata perkara yang boleh menyebabkan puasa menjadi sia-sia.

source ; Blogger !
=
okeyh lah,, thanks for reading ! hehe.. :D
gtg,, daa ~
illaliqa n as'salam~

#next week dh xam, so, wish me luck okeyh ! :)
# IM ! THANKS sesangt for the spirit, really appreciate that, n u know what, i'm really xcited to study now ! hehe,, THANKS sgt2 ! n Good luck 2 for your xam ! :))
.

Thanks 4 reading !! Klu suke,, Like saje okey !! =)

Monday, July 8, 2013

Welcome July ~

.
As'salam..
hye2 July,, kita b'jumpa lagy yer thun neyh,, huhu,,
okeyh,, start masuk bln neyh, sume dh busy,, dgn nk exam 2, puasa, rayaaaa,, hehe,, trial lagy,, after raya plak ue,, alahai ~ lpas ue, SPM sbnar,, ouh my ~
skunk neyh un sume dh sbuk2 ngan matrik,, hah, ckp psl matrik, ermmm,,
nak? xnak ? nak ? xnak ? alaaaaa~ mne satu neyh ! --'
nak ke xnak ? klu ikut hati, seriously berbelah bahagi kot, klu kata xnk, pndai sgt ke eira neyh ? erghhh,, dilema btul,, :(
tpi nsib bek ary ue, ad gak yg bagi pndangan, dye kata msuk jer, mne tau kot2 xdpt u, matrik ade,, erm,, ntahlah ~ neyh sume dye lah neyh,, hehe,, xper2,, pape un thanks yer 4 your opinion, awk un mohon gak kan ? okeyh lah~ follow jlah ea,, pape un depends on results,, :(
hah, pnye lah lme x text, x call, tbe2 ary ue,, jeng3.. haha,, thanks ea ~ XD
so, ap lagy kan, ble dh ad pluang dpan mata, text jlah,, hehe,, tpi kan,, erghhh,, line celcom glerr kot time ue,, sbar jlah ~ dye pnye xsbr, trus call,, haha,, dye mmg ~ 
tau x, atuk siap tnye lagy, "neyh asl x tdo lagy ? dh kul bpe neyh ? tgk jam ue ? siapa call ni ? " haha,, xblh blah lh,, hehe,, pnye syok bercerita lah kan,, then atuk tnye lagy, " hah, kemain lagy ckp ngan fon t'sengih-sengih, call spe hah ? mlm2 lagy,, amboi ~ " haha,, sumpah, malu glerr time ue,, n eira hnya mampu tersyum jer,, *mmg murah dgn snyuman je mlm ue,, hehe~
mne lah perasan, ckp ngan fon kan, x pasan ap2 dh,, hehe,, x psn lak ngah senyum ke ap ke,, hehe,, khusyuk lah katakan,, hehe,, :P
tapi mmg lah,, terasa kebas kot pipi,, mgkin syum n gelak lme nau kot,, haha,, mmg slalu cm ue,, klu text un, syum je,, ngahaha,, *glerrr --'
ialah, xkn nk nngis kot ? kan ? kan ? hehe,,
okeyh lah, gtg, study jom !
daa ~ 
illaliqa n as'salam ~

#Thanks ! Thanks ! and THANKS SO MUCH ! XD
.

Thanks 4 reading !! Klu suke,, Like saje okey !! =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...