Wednesday, September 3, 2014

New life :)

.
Assalammualaikum
Well , Alhamdulillah , dah bpe bulan belajar , dan tgh cuti sem un , hehe 
Bru nk bkak cter ea ? Haha, xD
Actually , malas eira nk cter pepanjang , 

Masjid An-Nur
Ske gler ngan masjid ni , Ske solat kt sini , ble ad time free jer , mmg pergi :)

Hah ! Ni lah bilik eira , haha , bersepah ? Haha , Trima kasih :)
Ni mse blum bnyak brg , skunk x yh ckp lah , pnuh dh meja tu ngan lecturer notes , buku bagai , haha xD 

Ap ni ? Haha , timetable untuk 1 sem , Fuhhhh ! Haha , 
pnye lah payah nk memafahmkn nye mula2 tu , lpas tu dh phm dh, atas tnjuk ajr abg senior yg awesome , haha,,

My own timetable , haha , 
Of course lah warna warni kan , jadual exam SPM un warna warni , hehe
Bkan ap , sonang nk tgk , haha 
Actually , ni jdual first , then ad prubahan mase lah sume kn , ad la 3 , haha
oke lah tu ~ xD
So , enough dulu , idea kering , xd idea nk tulis pepanjang , haha xD
Thanks :)



Thanks 4 reading !! Klu suke,, Like saje okey !! =)

Finally ^_^

.
Assalammualaikum
Well , agk berhabuk dh , haha , nk buat mcm mne , asyik nk update jer , tergendala , asyik nk update je , busyyy ~ haha XD
Alasan jer sume , eh , yker ? Xdlah , mmg busy un , haha xD
So , finally , today nk update , haha
Based on last post eira , pasal educamp , right ? hehe , 
So , result educamp un dh lme sgt dh kuar , Alhamdulillah , dpt jgak msuk uni tu , :)
And now , dh blajar dh un, haha, and dh hbis sem 1 dah un, haha
See ? Nmpak x kmalasan nk mengupdate tu , haha
So , crita lain2 nnti lah eira post as new post oke , 
haha , Thanks papa , mama , atuk , nenek , ibu , ayah , maklang , paklang , my cousin2 sume , hehe
Thanks sbb bnyak sgt bagi support , and I will do my best when I at there , In shaa Allah :)
I will miss them :')
Btw , nk wish Congrats kt kngkawan yg dpt Matrikulasi , while , eira x dpt , at first sdih , but , dh dpt utp , alhamdulillah :)
And congrats gak kt kngkawan yg dpt IPTA , U guys layak dpt , 
Good luck Guys in Your Study ! :)
.

Thanks 4 reading !! Klu suke,, Like saje okey !! =)

Wednesday, May 7, 2014

The day that full of experience ^_^

.
===============================
20 / 4 / 2014
Post tergendala xD
=============================================
Assalammualaikum , Yeahh ! Today is the big day , not really a big day , but it's were a big day for me , haha xD
Ap x nyer , selepas buat kputusan ' Ya , I will go to the educamp ' , so ,ble dh ckp cm ue , nk x nk , just go jlah kan ? haha xD
Eira pergi ni for the May intake 2014 , dpt x dpt blakang cter , tapi need to do the best lah kan for the interview , papa dh snggup nk hntar , kan ? Jauh plak ue ~ ngee ~
Oke , back to the main topic , A day with full of experience ? Yeah ! Absolutely ! Dalam satu ary ue bnyak bnda eira dpt , so , Alhamdulillah , I have made a right decision to go there , :)
Eira nye intv ue on Sunday , so , ary sabtu ue dh bertolak g perak , dlm lpas maghrib jgak lah bru bertolak , lambat sgt2 kan ? haha xD
Tak tgk un uni ue mcm mne , ke , ap ke , cari jln ke , haha, main redah jer , nsib baik lah ad ap ue , gps , haha xD
Alhamdulillah , sampai lah jgak kan, ? ngee ~
So , mlm ahad ue bertolak dri melaka , sampai perak , trus g hotel , dalm tgh malam jgak lah bru sampai , sbb bnyak sgt berhenti kat r&r , ialah , pnat lah papa nnti kan , drive mlm2 , spe x ponat weyh ! hehe
So , sampai2 , solat isyak , siap2 gosok baju n tudung sume ue bagai , sijil ue tinggal dlm kete , haha , baik kan ? x nak check dulu ? haha , nk buat cm ne , lupe lah , dh naik bru teringt , tpi x per , dlm beg ue sijil kalkulator buku nota sume dh ready :)
Dh siap iron sume ue , tdo ! haha,, preparation ? ngahaha , xd bce ap un , x tau nk bce ap , but before bertolak ke perak , eira ad lah buat researh pasal course yg eira apply ue kn , research psl uni ue skit2 , isu2 semasa , ialah kan , buat plak dye tnye nnti , ap nk jawab ? Pasal pesawat hilang blh lah , sbb bnda ue paling hangat skunk ni , hehe xD
Mlm ue tdo mmg x lena langsung , asl terbangun je , tgk jam , 'dh pukul berapa ni ?' haha , dalam mamai2 gtu , smbung tdo blik , ble fon bunyi je , trus bngun mengeliat bagai , haha , trus pergi shower , mandi lah kan , shower konon , haha xD
Dah siap ue sume , solat subuh , siap2 kan ap yg patut , mama papa un dh siap , so dlm 6.15pagy dh bertolak ke utp , ialah , dah pekerja kat meja reception ue kata dalam 50 minit perjalanan dri hotel ke utp , so ,kne lah awal , breakfast un dlm kete je , but , for me , eira x brape nk breakfast un , dok mnum air skit , roti un sparuh je makan , haha , x lalu weyh ! Berdebau ! xD
Sampai kat sne dalam pukul 6.55 pagy , haha , awl kan ? Masuk2 je pintu masuk uni ue , Ya Allah , cantiknyer masjid dye , Yes ! bnda ue yg pertama eira nmpak ble masuk utp ue , Alhamdulillah :)
Dah ue , trus pergi chancellor hall dye , dye kata kne berkumpul kat stu , n pendaftaran start kul 7.30 pagy , 7.30 pagy weyh bru start ! haha , sampai un sbelum kul 7 , hah , dok tnggu lah kn , 
Dh selesai parking ue sume , time kt stu , Ya Allah , ramainyer , kat parking dh ramai , klu kat chancellor hall ? pergh ! mesti ramainyer , so , nk x nak , g lah jln ke hall dye , dalm perjalann ue smpat lagy ' Pa , klu tmpat ni dkat ngan melaka ke rumah ke kan , akq nk blik lah ! ' haha , terok kan ? msuk un blum , ialah , tgk bdak2 yg smpai kt stu sume mcm pndai2,, :)
Sampai dpan hall dye , pergghhh ! Ramai nyer beratur , haha , kan ? klu kt tmpat parking dh pnuh , klu kat hall ? lagy lah , padahal pintu untuk masuk hall un blum bkak lagy , beratur nye , panjang x yh ckp , siap ckp ngan parents lagy ' Dye owg ni slh tgk jam ke , ke kita slh waktu ni ?? ' haha, nk x nk trus masuk barisan , dpan eira lelaki , belakang eira un lelaki , haha , dh le dpan balakang tinggi2 , eira je terselit , pendek ! haha , xD
     
#neyh waktu balik , thats why x ramai ~ , sebelah kiri CH while sbelah kanan Library ~

Tepat jam 7.30 pagy , pintu CH un bkak , bnyak meja dlm ue pndftaran , dh nk smpai kt pntu ue , ade 2 brisan , laki ngan pmpuan , alhamdulillah , dye asingkan , lega ! haha , time ue nnti masing2 akan dpt tag , kt tag ue ad no n group peserta , so , eira dpt A77 , see ? A ? Alhamdulillah , intv pagy ! ngee ~ tpi test ptg ! ngantuk ~ hehe
Dh selesai pndftaran sume , naik kt atas CH ue , sbb kat bwh khas untk parents , kt atas khas untuk peserta , sbb ad faci yg jge kan , so , trus cri tmpat dduk , tgk ad satu tmpat ddk ue row bpe ntah bru 2 org , so , eira trus lah g kat stu , ckp2 , knal2, haha xD
# dlm CH :)
Maklumlah , dh puas dok teleng kepala sana sini , xd sowg un yg eira knal , sodih ! :(
So , pndai2 lah bawa diri , ngee ~ Bdak ue aka kwn bru eira ue nme dye Liyana , call her Yana , ngee ~ asl Perlis , fuhh , Utara ue,, ngee ~ Ad plak bdak bru dtg sowg , duk sbelah eira , dye dri Melaka , bru nk xcited skit , bdak ue dri Mozac , x smpat tnye nama , haha , tpi syg , bdak ue ad kngkawan lah , so , x brape kamcing , kamcing lah ngan bdak perlis,, hehe :)
Then , taklimat un start , pasal course , uni , bayaran , kemudahan n bnyak lagy lah , so far time dgr ue x ngantok lngsung , sbb nye org yg berckp ue cre dye ckp mcm mnarik perhatian kita untk dgr au , so , oke lah , lpas ue , eh , lpe nk ckp , kn eira ad ckp tady , ad group kan ? dye ad 4 group , group A, B, C, D , , group A & B interview nye pagy tpi comp test nye ptg , while C&D sbaliknye , so xd istilah lagy dah , klu spe cpt hbis , dye akn blik dulu , haha , skunk dh sme je,, :)

         

# mke nervous ~ haha , Papa siap ckp lagy , 'Don't worry , tukang intv ue x mkn org nye , haha xD'

So , group A&B akn naik bas untuk ke blok B untuk sesi intv , kt sne , kita org ni akn ddk mcm dlm satu blik , dlm bilik ni ad bnyak meja , kira nye meja untuk satu2 group , klu x silap ad dlm 20-30 panel cm ue , meja ue dpanggil panel , based on kwn eira , Yana , kita blh plih group , so , eira dh cdg nk ngan dye lah , dh kamcing kan , hehe , tpi , smpai dpan pintu bilik ue , ad abg faci dh siap bg nombor panel , pergh ! haha , nk x nk ikut jlah , tpi kita org panel sebelah2 jer , so , xd hal lah :) Eira dpt panel 17 , dlm group eira , 2girls 3 boys , so far , oke lah my group , tpi sume melayu , yg len ad yg cina , ad yg dpt 1 malaysia un ade, huhu,, so , my group , yg girl ue , nme dye Yana , hehe , nme sme kot , ngee ~ then yg boys  , Aiman , Iman Daniel , hah ,mmg snang nk ingt sbb sume nme kngkawa eira , huhu , but I'm little bit confuse with Iman and Aiman , sbb sme2 tinggi , mke lbih kurang, haha,, tpi lpas ue oke jer,, Yana un dri perlis , sme kn cm kwn eira jmpa kt CH ue , n the boys ad dri KL , Senawang , sowg lagy x perasan , sorry,, hehe
Oke , dlm bilik ue , nnti kne isi lah borang ntuk intv n ap ntah lagy satu borang ue lpe lah , then dpt kertas untk task , stiap task ue ad tlis card A,B,C,D,A , hah, A yg belakang ue warna putih , kira nye dye owg yg terakhir lah , eira dpt card C , so , eira akn jadi org yg ketiga akn ditemuduga individu , haha, kira girls from my group tersepit tgh2 , 3 n 4 , huhu , Stiap card ue , task dye cm len2 skit , tpi tajuk besar ue sume sama , dlm satu bilik ue tajuk besar sume same , just stiap task jlah len2 task nye,, Paham dok ? hehe,, ssh nk trangkan,, For this time , our task is about Addiction , yeah ! First time dgr , karangan english eira , bnyak point kt essay ms chee ue , ergh ! asl x trpikir nk bce , tpi x per , bkn nye dye tnye ap un , kt bwk task ue ad recommendation , so , kne ckp kita stuju ki tdak ngan recommendation dye bagi ue , klu stuju bg sbb , klu x  setuju un bg sbb , hah . lbih kurang gtu lah ,  so ,dye bg 10 minit untuk kita catit ap2 point yg kita nk bntangkan nnti , eira nye dh mcm ap je , point siap dgn ayt skali , haha , dh terbiase buat cm ue , plak kne fully in english intv ue , so , carry on jlah dgn ayt skali , hehe xD
# dgn fail skolah dibawanyer , haha xD Kalkulator SPM :')

Dh hbis mse ue , kita akn dbawa ke bilik persediaan , stiap bilik dye akn tulis dri panel bpe ke panel bpe , n depan bilik2 ue , ad bilik unyk stiap panel , means akn dintv kt bilik ue , kt bilik persediaan ue , ad akq n abg jge , x blh bising , x blh bincang , tpi ramai je yg bncang , haha , sume dh ready , bru lah dye pngil ,contoh Panel 17 Card A , hah , gtu lah ,so , org yg dpt card a kne lh g dulu , dlm mse nk tnggu , Ya Allah , berdebar nye,, hehe,, biase lah ue kn , ble dh dkat lagy le , tbe akq ue pnggil panel 17 card c , eh ? eira nye ? haha , trus kluar dri bilik ue cri bilik panel 17 , sbelum masuk , siap ketuk pintu lagy , ngee , ue sopan nme nye,, hehe, then serba salah nk bg salam ke tdak , ialah , skali tgk bkn mcm islam , skali dye bg salam , aduhh ! sogan den ! hehe , so , dh dye bg ddk , ddk n get ready sume , so far my intv going well , hehe, x nk cer lbih , hbis ue , pergi blik kt bilik persediaan , org strusnye dan tnggu untk intv by group , intv by group oke skit , sbb skali masuk ramai2 , so ,group intv eira so far oke lah , Iman ngan Yana pling bnyak ckp , haha , eira nk ckp , point ue dye owg dh ckp , so ,kne gak selit2 , klu x , ssh nnti , hehe,, act group nye ni kne bnyak cooperation , teamwork ue sume lah , so far , Alhamdulillah , berjalan dgn lncar , Lega yang amat ! hehe :)
# Ukiran di dinding masjid :)

Hbis je , kita org blh pergi masjid nye n makan ~~ hehe , tpi tunggu gak yg len2 , dh ue , makan then solat sume , dh siap , naik bas lagy untk ke Blok 2 , ad untk comp test plak , comp test ad 3 test , test CEPT , CPSQ n TSA , on of the test is Cambridge test klu x silap ,n kira2 un ade gak sometimes au , n the test sume in english oke ! huhu , mengatuk jgak lah sbb test belah ptg , hehe, Dh hbis ue sume rse mcm , Ya Allah , lega nye ! Alhamdulillah , hehe :)
Dh hbis ue , blh blik ! yeah ! x sabar nk blik melaka , nk Tdo,, hehe,, tpi sbelum blik ue , jmpa Yana yg first2 ue , hehe , siap mntak no fon bagai , hehe , Happy sbb dpt knal kwn baru , dpt knal Yana , dpt bnyak pngalaman , Alhamdulillah  , hehe :)
So , the end of the story , enjoy the day , and I need to wait for the result on 8/5/2014 , :)

So , spe yg kne pegi nnti , best of luck oke , enjoy je , jgn stress2 , nnti ssh , hehe , :)
 
# neyh libaray dye , Bsarrr sgt2 , klu dpt masuk kan best , mmg x kluar , haha xD


 Ad tips ni , Tapi neyh dri seorang blogger , eira un ad gak gne tips dye ! hehe , Thanks ! :)

=

Ok for those who will be selected in the next year Educamp, here's some tips and guidance for you:

  • First and the foremost, datang awal!!! Kalau boleh pukul 7 tu dah terpacak kat muka pintu. Sebab? Haa kalau daftar pun awal, kita akan ditempatkan kat group A atau B. So dua group ni session interviewnya waktu pagi, dan lepas habis jaa session kita tu, leh balek terus dahh. Group C,D & E plak? Haa kena tunggu sampai ke petang laa jawabnya
  • Dress appropriately. Kalau laki, pakai baju kemeja yang plain, takde corak dan cerah. Tie ngan slack, belt tu wajib. Blazer kalau nak pakai pun boleh gak, nampak hensem lagik. And for the ladies, baju kurung tu jangan laa pulak sampai 5 warna, kasut bertutup dan tudung yang simple yet effective. Ingat kita datang nak interview bukan nak jalan catwalk pergi casting Tyra Banks punya top model show
  • Mingle with others. Memang kat situ kita akan jumpa ramai kengkawan baru. So jangan nak berat mulut laa nak bertegur sapa. Nanti tak pepasal kena cop sombong ke hape. Sedikit sebanyak level nervous kita tu dapat laa surut sikit.
  • Be prepared. Kita wajib ambik tahu pasal course yang kita ambik. Contoh cam kalau minat chemical engineering, ambik tahu laa sedikit sebanyak pasal course tu. Kalau korang cakap yang korang nak jadi chemical engineer, takkan laa tetiba interviewers tu suruh cerita pasal aerospace engineering pulak kan?
  • Practise speaking. Yang ni pun penting gak coz mana-mana interview skang ni pun 100% kena speaking. Camne nak improve kita punya speaking? Korang just kena cakap cakap cakap tiap masa. Even duk sengsorang tu pun, practise. Takpun korang leh baca novel, mag, papers ngan watch movie english. Jumpa jaa word yang tak tahu tu, terus look up dictionary.
  • Be sensible. Especially time group interview. Even opinion orang yang tengah cakap tu korang fikir cam 'heyy ridiculous betol laa mamat nie', jangan terus terjah dia cam Nas Ahmad plak. Tau laa yang korang tu ade point yang lebih rational, biar dulu orang tu habes cakap, haa pastu baru kita cakap laa view kita tu. 

 So that's all for the tips. Hope these might help you a little bit in attending the next Educamp.. 

 =

The tips yg dishare ni , abg ni pegi dh lme , so dye ad group smpai E n xd test , tpi yg eira g ni ad test , bru buat nye,, huhu :)
So , thats all from me , pngalaman jer , hehe , 
Pape un , kita kne bnyak berdoa oke , 
C in the next post , Daaa ~
Illaliqa ~
Assalammualaikum ~

 #Thanks for the spirits ! :)
 .

Thanks 4 reading !! Klu suke,, Like saje okey !! =)

Tuesday, May 6, 2014

Vacation again xD

.
===========================
Post tergendala xD
======================================
Assalammualaikum , Dah bulan 4 ? eh , cpat nyer ,, --'
Ialah , masing2 dok busy isi UPU kan ? Apply uni sne sini kan ?
Mne nk sdar mse berjalan dgn pntas nyer,, ngee ~
Pape un , Best of luck you alls ! :)
In shaa Allah , Allah akn bntu kita oke ? :)
Oke , back to the main topic , vacation again ? Haha xD
Again lah sgt kan ? kan ? kan ? haha xD
Alorrhhh ! Again ue un for the second time je ok ? haha
Ini sbb nk Qada' cuti bulan 3 yg x berape nk cuti ue , actually x cuti un , ialah kan , dh sume dok busy je , adk2 busy , parents busy , kita ni je hah x busy2 , haha xD
Kali ni x jln jauh sgt lah , jln dkat2 jer , Pahang , then ke Penang , yg teringin bebenau nk naik cable car ue , haha , then ke Perlis , Padang Besar ats permintaan adq2 xD
kan ? X jauh mne un , haha xD
Malas nk cter pnjang lebau , pic jlah ea xD
=




=
So , the end of the story , ENJOY ! haha xD
Hah , While shopping2 at Padang Besar , dpt text mcg , sruh check semakan permohonan ke utp , mula2 dpt ue , ala , nnti dh blik melaka lah semak , kan ? kan ? haha xD
Padahal hati dh mcm ap jer , ialah kan , bkn nye eira yg apply , but my mom yg apply kan , so , hati ue dh mcm2 rase ad , haha xD
then , tgh2 shooping lagy , msuk lagy mcg , dua kli serentak , aduhh ! Mcm mndesak suh owg check jer , haha xD
Nak x nak , pnjam fon mak , ialah , fon mak blh bkak internet , kita ni nye , local , xd internet , haha xD
xd lah , xd wifi sbenanrnyer,, xP
So , bkak lah lmn web nye , then tgk2 , eh jap ! mne nk semak ni , ? alahai ~ haha xD
Mcm blurr glerr time ue , haha , then bru ingt , mse mak nk apply ue ad kne klik banner kt tpi website ue , so , cri lah banner ue , hah ! ade un , semakan nyer , so klik lah , then log in ue sume bagai ,then waittt ~~
Suddenly , WHATTT !?!? Haha xD
Yes ! terkejut sgt , dye suh g Educamp dye , aka interview dye lah , kt sne x pnggil intv , pnggil educamp , standard skit , haha,,
Mse tgk ue , eh , biar btol ni ? Dh le time apply un mcm nk x nk jer , ni dh kne pnggil intv ? Alahai ~
So , blik fkir , Mulut kata nak g , hati diam seribu bahasa , haha xD
Klu x g , rugi plak , sbb nye , dripada yg ramai apply , hnya sikit je yg dye pnggil intv , ap org kata ue , bnyak tapis menapis ! hah , lbih kurang gtu lah,, haha xD
So , as the conclusion , I went to the educamp , 
Baru blik dri Utara , dh nk kne pergi balik utara, aduhh ! Ponat den ! haha xD
As long papa kata oke , I will follow the flowww ~
ngee ~
oke lah , ponat nk taip lagy ni hah !
c at the next post ~
Illaliqa ~
Assalammualaikum ~

#kwn , Thanks ! :)
.

Thanks 4 reading !! Klu suke,, Like saje okey !! =)

Congrats Guys ! ^_^

.
===========================
Post tergendala xD
=================================

Assalammualaikum , fuhhh , kjap je dh hujung bulan 3 kan ? 
Akhirnya , 20/3/2014 bertemu juga , :')
Ialah kn , ary ue ary yang terpenting bagi calon2 SPM 2013 , ap yg mereka tunggu kn selama ni akhirnya , terjawab.. ngee ~
So , Tahniah kepada sume pelajar SPM '13 yang mendapat keputusan yg cemerlang , gemilang lagy terbilang lah yer,, huhu :)
Dan kepada yg x dpt ap yg diinginkan , jgn berputus asa , ingt ! SPM ni bru permulaan , yg sebetul nye lpas SPM oke ? Do your best for your future oke !
Lpe lak nk ckp , Congrats to all my BRASSians friends , straight A ? Wohooo ~
Congrats Fiqa Adan , you deserves it my dear , :')
n x lupe gak , tahniah Kina for the staright A result too , 
n to Naz and Zana , Congrats gak to both of u , 9A ke atas kn ? Tahniah au :)
n my KAA friends yg len , tahniah gak au , walau un result x bpe gempak mcm dye owg , in shaa Allah , ad hikmah nye oke , try our best for the future oke ? :)
X lpe gak , to all my friends from other school , congrats guys ! :)
My BFF ! Congrats kwn !!! walau un x straight , u deserve it , sbb nye x target bio A kan ? but B+ ,  it were totally oke u know , haha,, Tahniah au :)
So , Thanks au kpada sesiapa means kngkawan eira , yg bnyak ajr eira , thanks sgt2 au , dye dye dye dan dye,, haha xD
sume lah , Thanks ! xD
But , thanks to someone , sbb slalu support eira , :')

#Tyra ! pnjam ayat ! hehe xD

I agree with Tyra's statement 100% ! Haha xD
Mmg sume blh buat kita tersyum , tpi hnya yg istimewa shaja blh buat kita tersnyum disaat airmata kita jatuh :')

So , As conclusion , haha , dh mcm buat exp je , nk conclusion bagai , 
oke2 , from now , we have to try n do our best for our future oke ? Semuanya bru nk bermula , segala cbaran hidup bru je nk start ble kita dh melangkah msuk zaman uni nnti , 
so , Best of luck guys ! :)


C for the next post , daaa ~
Illaliqa ~
Assalammualaikum ~

# Thanks for everything kwan ! n Congrats for the best results ! :)
.

Thanks 4 reading !! Klu suke,, Like saje okey !! =)

Thursday, March 13, 2014

Everything ! :')

.
Assalammualaikum...
Wahhh ! Awal bulan update , tgh bulan bru nk update blik ? ngee ~
Ini lah padahnye klu dh dpt novel kn ? Laptop mmg letak tepi letak jauh2,, haha XD
Eh , dah 13 March 2014 ? Cepatnyer.. :(
Pape un , Alhamdulillah , Allah masih bagi lagi kita kesempatan untuk hidup di dunia ini , :')
Bulan 3 ni mcm2 bnda berlaku , ialah ap x nyer , results ? JPJ ? pesawat hilang ?
" Ya Allah , Permudahkanlah segala urusan mereka untuk mncari dan menyelamatkn pesawat dan para penumpang serta cabin crew yg berada di dlm pesawat MH370 , Amin Amin Ya Rabbal Alamin " 
 Kita hanya mmapu merancang , tpi Tuhan yg menetukan segala-segalanya.. 
Dan , Setiap yg berlaku , ade hikmah dan sebabnyer,, :)
In shaa Allah , kita dah usaha sebaik mngkin kan ? Mudah-mudahan.. :')
Nk share something ni , bce meyh , 
Mngkin eira agk ketinggalan , tpi kisah mereka , x kn ade yg lupa kn ? :')
Actually , dh lme nk share , just x kssampaian jer,, ngee ~
=
MUJAHID & MUJAHIDAH yang patut dicontohi. 

Masing-masing telah pergi menghadap Ilahi dalam usia 20 tahun pada tahun 2013. Luangkan sedikit masa untuk menghayati kisah mereka berdua. Semoga ia bermanfaat untuk kita bersama.

~Ahmad Ammar Bin Ahmad Azam~

Beliau digelar oleh sahabat-sahabatnya sebagai “Syahid yang tertangguh”. Ahmad Ammar Ahmad Azam telah pergi menemui Tuhannya pada usia 20 tahun di dalam kemalangan jalan raya 2 Nov 2013 di Istanbul, Turki.

Beliau memilih bidang sejarah di Universiti Marmara dengan mendapat biasiswa Kerajaan Turki. Semangatnya untuk mendalami sejarah Uthmaniyyah dan melihat Kerajaan Islam kembali tertegak selari dengan cita-cita ayahanda dan bondanya.

Sememangnya beliau dilahirkan di dalam keluarga yang mementingkan ilmu, ibadah, dakwah dan pengorbanan. Ayahandanya Tuan Haji Ahmad Azam Abdul Rahman, mantan Presiden Abim sudah tidak asing lagi bagi para pendakwah dan gerakan Islam di Malaysia. Ahmad Ammar satu-satunya anak lelaki kepada pasangan Tn. Hj Ahmad Azam Abdul Rahman dan Puan Nur Azlina Aziz.

Sungguh bagi remaja semuda Ammar, untuk mendengar alunan Quran sebagai halwa telinga mungkin menjadi pilihan yang terakhir sekali. Namun tidak untuk Ammar. Beliau dikhabarkan keluar rumah setelah membaca al-Quran dalam tempoh yang panjang.

Malah pada usia semuda itu beliau telah menyertai pelbagai misi kemanusiaan di beberapa negara di dunia. Misi ke Syria begitu menyayat hati, seolah-olah Ammar tertinggal hatinya di Syria. 

Meskipun letupan demi letupan meletus di kiri dan kanan malah terlalu hampir dengan hospital tempat penginapan mereka, namun Ammar teguh tidak gentar ingin terus membantu Syria. Allahu Akbar! Sejak pulang dari Syria itulah sahabat-sahabat menggelarnya “Syahid yang Tertangguh”.

Alangkah bertuahnya ayahanda dan bonda beliau kerana dapat menyaksikan sendiri perjalanan terakhir seorang anak dengan pengakhiran yang baik. Ribuan manusia memenuhi Masjid Abu Ayyub al-Ansari, malah dimakamkan berhampiran sahabat agung Rasulullah saw iaitu Abu Ayyub al-Ansari yang berjihad untuk membebaskan Konstantinopel dahulu.

Seorang sahabat menulis, Ammar adalah “Muhajir” dan menjadi tetamu kepada Abu Ayyub al-Ansari. Subhanallah indahnya “tawafuk” yang disusun Allah dan bukan kebetulan. Sekiranya kita masih mengingati sejarah hijrah Rasulullah s.a.w dari Makkah ke Madinah, bukankah Baginda Rasulullah s.a.w menjadi tetamu di rumah Sayyidina Abu Ayyub al-Ansari? Bukankah unta baginda s.a.w dengan hidayah Allah telah memilih rumah Abu Ayyub al-Ansari tidak yang lain?

Secara simboliknya Ahmad Ammar Ahmad Azzam berhijrah menuntut ilmu dari Malaysia ke Turki seperti hijrahnya Baginda s.a.w dari Makkah ke Madinah.

Taqdir Allah menentukan Sayyidina Abu Ayyub al-Ansari terpilih untuk memuliakan Rasulullah s.a.w di rumahnya, begitu jugalah Ahmad Ammar menjadi tetamu kepada Sayyidina Abu Ayyub al-Ansari di permakaman Eyup, Turki. Inilah rezeki beliau yang pastinya amat menggembirakan ayahanda dan bondanya yang kesedihan.Janji Allah amat jelas di dalam ayat 100 surah al-Nisa’:

“…Dan sesiapa yang keluar dari rumahnya dengan tujuan berhijrah kepada Allah dan RasulNya, kemudian ia mati, maka sesungguhnya telah tetap pahala hijrahnya di sisi Allah. Dan Allah itu Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.”

Subhanallah, pada pagi kejadian, Ammar keluar menuju rumah pelajar-pelajar baru dari Asia Tenggara dengan semangat untuk berkongsi ilmu dan bermuzakarah Rasail Nur karangan Imam Bediuzzaman Said Nursi. Malah catatan terakhirnya dan di masukkan ke dalam beg sandang beliau berbunyi:

“Perlu ada keredhaan Allah dalam amalan kalian. Sekiranya Allah redha sedangkan seluruh dunia berpaling daripadamu, maka itu tidak penting. Jika Dia telah menerima amalanmu sedangkan seluruh makhluk menolak maka ia tidak memberi apa-apa kesan pun… Kerana itu lah sepatutnya hanya redha Allah semata-mata yang menjadi tujuan utama di dalam khidmat dakwah ini.”

Namun seperti yang dicatatkan ayahandanya Tn. Hj. Azam beliau sempat melintasi jalan, namun kehilangan imbangan badan dan terjatuh lalu dirempuh sebuah ambulan. Beliau pergi pada usia 20 tahun, penuntut tahun dua Universiti Marmara.

Beliau amat rindukan syahid. Rupa-rupanya Ahmad Ammar ini telah pun menyaksikan bidadarinya sehingga beliau tidak lagi menoleh ke kiri atau ke kanan dalam mengejar cita-citanya. Beliau terus berkhidmat untuk berdakwah dan tekun beramal sehingga pada tarikh itu berakhirlah tugasan beliau di bumi yang fana ini.

Alhamdulillah kerana Allah dengan kasih sayang-Nya masih memelihara agama ini dengan adanya remaja-remaja seumpama Ammar. Masya Allah Tabarakallah!

"Kematian Ahmad Ammar telah menyentuh satu bahagian dalam diri saya yang tak mampu disentuh oleh tasawwuf mahupun rasional. Bukan hati dan bukan akal. Tetapi sesuatu. Saya yang fakir perkataan, menamakannya sebagai 'ammar'." - Ust Hasrizal

~Siti Hajar Binti Ahmad Sabir~

Mujahidah yang bernama Siti Hajar Binti Ahmad Sabir . Allahyarhamah adalah seorang pelajar UTEM dan telah pulang ke rahmatullah pada 20 Januari 2013 dalam usia 20 tahun setelah bertaruh nyawa selama 2 minggu di hospital akibat kemalangan bersama 3 orang sahabatnya . Di bawah ini kronologi hari-hari terakhirnya yang ditulis sendiri oleh ibunya iaitu Puan Nuraini Che Mat .

6 Jan 2013 (Ahad)

Kami dapat panggilan telefon mengatakan Hajar kemalangan. Segera bergegas ke Hospital Besar Melaka. Ramai pelajar UTEM sedia menunggu berita kemalangan itu.

7 Jan 2013 (Isnin)

Hajar dimasukkan ke wad ICU Mawar. Pegawai HEPA UTEM mula membuat lawatan.Doktor mencadangkan pembedahan segera dilakukan. Masalah kewangan mula berbangkit, wang kami tidak mencukupi’

8 Jan 2013 (Selasa)

Gerakan mengumpul derma utk pembedahan Hajar berjalan lancar. Pembedahan dilakukan pada pukul 1 tengahari. Pukul 6 ptg, pembedahan selesai.

9 Jan 2013 (Rabu)

Kesihatan Hajar baik sebelah pagi tapi merosot sedikit menjelang petang. Tekanan darah mula turun, lalu ubat untuk menaikkan tekanan darah segera diberikan. Muka dan badan mula sembab sebab dah 2 hari hanya drip air tanpa makanan. Sebelah petang, susu disalurkan ke perutnya melalui tiub. Walaupun tulang belakang telah di betulkan kedudukannya, saraf tunjang tetap telah tercedera dan kita menunggu dan berharap kekuasaan Allah Ke atas Hajar berkat doa semua sahabat di dalam dan di luar negara.

10 Jan 2013(Khamis)

Selepas Subuh tadi, kami lawat dia dan bacakan ayat2 suci dan syifa’. Dia tenang je.Kami berbual. Memang dia tak gelak tapi matanya lebih bermaya. Kami ceritakan tentang kawan2 yang datang, yang berkirim salam dan sebagainya. Memang dia tak dapat lawan bergurau, ketawa besar macam biasa tapi dia dengar kami tu pun dah cukup. Langsung tak tunjuk airmata pada dia. Kami usap tangannya, usap pipi dan dahi berkali2 dan bercakap dengan nada yang ceria juga. Tak boleh nak pandang dia dengan mata sayu, cakap dengan suara sebak..tak boleh. Kalau kita positif, kita ceria, aura kita berpindah kepadanya.

Ramai yang bersimpati dengannya lalu mencadangkan pelbagai bentuk rawatan pemulihan. Ada yang mencadangkan pergi kepada sekian-sekian dukun patah jika Hajar telah keluar dari Hospital nanti. Ada juga peniaga air yang menawarkan sebotol air pada harga RM25, dan menjanjikan penyembuhan dalam 10 minit sahaja. Hajar senyum . Pesannya, dia tidak mahu apa-apa rawatan yang menggunakan perantaraan jin dan hanya mahukan perubatan Islam. Dia rela lumpuh seumur hidup atau sanggup mati, asalkan tidak mensyirikkan Allah.

11 Jan 2013 (Jumaat)

Doktor dah benarkan makan bubur. Kami sudukan dengan sup ayam, sup sayur, ikan dan buah2an. Minum air zam zam pakai straw. Memang haus betul dia. Berkat air terbaik di atas mukabumi, dia segera nampak bertenaga. Menitis airmata sahabat2 melihat dia telah makan. Berebut2 mereka nak tolong layan Hajar. Suasana ceria berlanjutan dengan cerita2 lucu mereka.

Solat Hajat dilakukan di merata tempat dari sebelah malam hingga ke siangnya.UTeM sendiri menganjurkan solat hajat di Masjid, melibatkan kerjasama BADAR dan Majlis Perwakilan Pelajar .

Lawatan Naib Canselor, memberikan suntikan semangat luarbiasa kepada Hajar. Dia ingin sembuh. Dia ingin kembali belajar. Dan dia dijanjikan pelbagai kemudahan pembelajaran jika dia sihat dan masih berminat menuntut ilmu.

Sedikit jangkitan kuman mula dikesan di paru-paru menyebabkan pernafasannya tidak stabil.

12 Jan 2013 (Sabtu)

Doa dan kata-kata peransang tak henti2 masuk ke telefon untuk memberi semangat kepada Hajar. Kami perlu kuatkan pernafasannya. Latihan pernafasan mula diberikan supaya oksigen banyak masuk ke badan dan dia dapat melawan kuman2 yang datang menyerang. Hasilnya, kedua dua tangan dah boleh diangkat tinggi. Selepas ini, kami nak teruskan dengan latihan menggenggam. Semua ini menyakitkan, kerana itu motivasi dari sahabat2 amat diperlukan. Peranan saya sebagai ibu adalah untuk mengukuhkan keimanannya dan meletakkan pergantungan harapan sepenuhnya pada Allah.

Sebelah petangnya, Hajar di keluarkan dari ICU Mawar dan diletakkan di wad D3.

13 Jan 2013 (Ahad)

Akhirnya berbekalkan sedikit kekuatan yang diberi oleh Allah, saya terangkan situasi sebenar, kesan kemalangan itu kepada Hajar. The whole truth. Dan sebagai hambanya yang patuh, dia Redha dengan apa saja Qada dan QadarNYA. Pendapat doktor itu berdasarkan pengetahuan manusia. Yang mana ia hanya ibarat setitik air di lautan yang luas. Terlalu kecil kemampuan manusia berbanding dengan kekuasaan Allah itu sendiri. Baginya hidup mesti diteruskan, ada banyak lagi nikmat tuhan yang sedang dinikmatinya. NIKMAT TUHAN YANG MANAKAH YANG KAMU DUSTAKAN?

Setiap hari Allah menuntut perjanjian kita dengannya sebelum kita dilahirkan. Iaitu untuk mengakui DIA itulah tuhan kita yang layak disembah. Dia yang maha berkuasa, yang memiliki segala2nya. Sedang kita inilah si fakir yang tak punya apa2…dan sentiasa meminta2 darinya. Kalau dah lidah kita mengakui Allah itu maha berkuasa, maka ikrarkan pula dihati..yang DIA mampu mengubah nasib Hajar lantas menyembuhkannya sekalipun.

Takada rahsia lagi. Dia dah tahu dirinya lumpuh sementara. Dah tahu situasi tulang belakangnya, saraf tunjangnya yang cedera dan juga pembedahan yang telah dilaluinya. Tanpa setitik airmata, tanpa keluhan, tanpa menyesali nasib, tanpa mematahkan semangatnya untuk terus hidup, katanya kalau mak dan ayah boleh redha, dia juga akan redha. Banyak lagi tanggungjawab untuk digalas, ramai lagi diluar sana yang perlukan bimbingan dan kerana Allah masih selamatkan nya, dia akan bersyukur. Pasti ade hikmahnya.

Malam itu, sedang saya membacakan ayat2 suci kepadanya, dia kata “Mak dengar tak tu? Suara seruan tu?” Saya terdengar seruan bersahut2an dua atau tiga kali dari arah yang tak pasti. “Orang azan kot” tingkah saya. Dia jawab “mana pulak, azan mana ada SUBHANALLAH.. orang tu sebut SUBHANALLAH berkali2. Akak dengar, Cuba tengok jam, bukan masa azan, kan?.”akuinya penuh jujur. Saya rasa berdebar, “Selalu ke akak dengar?” “Selalu gak, entah siapa lah yang jerit tu gaknya…” jawabnya naif’

14 Jan 2013 (Isnin)

Sebelah siang Hajar demam.Batuk2 Kecil, Menjelang maghrib, cuaca sejuk, batuk makin memberat. Demam semakin tinggi mencecah 39C. Selsema, kahak tersumbat di saluran kerongkong dan belakang hidung. Hajar semakin lemah. Apabila pernafasan tersekat,Hajar menggelepar mencari nafas. Doktor segera bertindak bila kami menjerit meminta bantuan kecemasan diberikan dengan menyedut kahak menggunakan mesin penyedut. Tiup dimasukkan ke saluran kerongkong dan saluran hidung. Prosedur yang menyakitkan dan tidak selesa. Tapi masih tak banyak membantu, selsema mengalir lagi, dan kesejukan malam menyebabkan hidung tersumbat semula. Kami disuruh keluar semasa bantuan kecemasan itu. Keadaan agak membimbangkan. Kami berdua berusaha menolong dengan membacakan ayat2 suci dan zikir2. Menjelang tengah malam barulah dia bernafas selesa dan tidak mencungap cungap lagi. Keletihan yg teramat sangat..tetapi bersyukur terselamat dr situasi bahaya. Stabil.

Bila dah tenang, Hajar bercerita semula, semasa doktor membantunya dan kami memohon bantuan Allah, pertolongan tersebut telah datang. Bagaimana? Secara tiba2 dia sendawa berkali kali. Dan setiap kali angin sendawa itu keluar, terasa hidung yg tersumbat tidak tersumbat lagi dan dia boleh bernafas dgn selesa. Kemudian, dia terasa mukanya dipercikkan air 3 kali. Air yang sgt sejuk dan selesa. Dia yang sedang demam panas dan terasa muka berbahang, tetiba rasa sangat selesa dan demam mula menurun.SUBHANALLAH.

Hari dah jauh malam, suami saya nak pulang menjaga anak2 yang lain di rumah. Suami beritahu Hajar, dengan cepat dia jawab “Ayah percaya Allah tak?”jawab suami”Percaya”. Tambah Hajar lagi, “Kalau percaya pada Allah, ayah baliklah..Allah ada jaga akak kat sini.”Sesekali dia tersenyum manis. Kami tanyakan” kenapa senyum?” Dia jawab…”ada bau wangi sangat”.” Selalu ke akak terbau macam tu?”Jawabnya, “Kadang2 aje, kadang2 masa nurse datang, kadang2 waktu sahabat ziarah” Hati kami mula rasa sesuatu. Suami saya tak jadi balik. Kami berdua tertidur kepenatan menemani dia malam tu. Dipihak dia pula, terasa sangat aman dan damai. Malam yg sejuk dirasakan nyaman. Langsung tak rasa lapar dan dahaga. Menurutnya, sepanjang malam, dia memerhatikan kami berdua tidur dan mensyukuri apa saja nikmat yang sedang dinikmatinya.

15 Jan 2013 (Selasa)

Sebelah pagi Hajar masih tak bermaya. Semakin naik matahari, hidung semakin kurang tersumbat dan kesihatan mula beransur baik. Perjuangan untuk hidup diteruskan lagi. Bila demam berkurangan, Hajar akan kembali ceria, makannya akan berselera, makan pudding, bubur, sup ayam dan buah2an.. Rakan2 pun gembira melayan kerenah dia. Bila dia sebut teringin makan pisang…tetiba ada saja tetamu yang bawakan. Dia duduk tapi kepalanya agak senget – masih tak boleh kawal gerakan kepala. Spontan dia kata, “Kalau ade bantal kecil, boleh letak kat leher” lalu Allah perkenankan hajatnya. Bantal yang diidamkan dibawa oleh sahabat yang prihatin pada hari yang sama hajatnya diutarakan. (KUN FAYAKUN)

Tekak Hajar masih terasa sakit – perit. Mungkin sebab guna tiub penyedut kahak sebelumnya. Jadi ubat demamnya perlu dihancurkan dan dijadikan larutan. Saya bancuhkan paracetamol dengan sedikit air zam zam. “Akak, ingat ye, ubat ni alat je, Allah yang menyembuhkan” Dia angguk. Ubat di sudukan ke mulutnya. Pahit. Kecil matanya. Segera saya berikan air zam zam untuk diminum. Lepas itu dia tanya, “Air ape tadi?”. “Ehh..air zam zam lah, mana ade bagi air lain.” Dia senyum lagi. Saya tertanya2. Dia kata “Allah tolong akak, ubat tu memang pahit, tapi bila minum air zam zam tu, rasa macam air tu manis, ia basuh semua rasa pahit dilidah akak, Esok mak cubalah” Macam mana ni….nak percaya tak?

Malamnya, dia kena makan ubat lagi. Tanpa gentar, dia menelan ubat pahit tu dan tinggalkan sedikit untuk saya. Nekad untuk menyampaikan dakwah, saya telan baki ubat itu. Memang pahit. Dan bila air zam zam diminum, rasa pahit itu hilang tak berbekas. Seperti lumpur di lantai yang tertanggal semuanya bila air disiram kepadanya.

Kemudian dia mula bertanya bagaimana dia nak solat dalam keadaannya seperti itu. Saya terkedu. Telefon terus saya capai, meminta bantuan ilmu dari rakan2 yang lebih arif. Dan seperti dijangka, apa yang dimintanya, mudah benar utk Allah tunaikan. Ade saja sahabat yang prihatin dan sudi menolong.

Bila Doktor pelatih datang untuk mengambil sampel darah, Hajar menangis. “Akak dah lemah, makan pun tak seberapa, mana nak ada darah banyak. Doktor asyik ambil darah..tangan doktor tu besar,kematu, tak sensitive. Tangan akak kecil, Sakit tau ditampar2 tangan akak, dicubit2…dah tak jumpa urat darah tu, tak yah lah ambil darah. Akak tak nak doktor tu lagi”. Sayu hati mendengar rintihannya, tapi macamana? Mana boleh pilih2 doktor. Tapi Allah maha mendengar, esoknya doktor lain pula mengambilalih.

16 Jan 2013 (Rabu)

Usai solat subuh, saya dapati Hajar mengadu sakit perut. Macam kembung. Perut mula membengkak dan bergerak2. Saya sapukan sedikit minyak angin dan bacakan rukyah. Dia terasa nak muntah. Ya memang.. dia betul betul muntah. Berlambak2 muntah air hijau keluar dari mulutnya. Kami beri air zam zam kerana muntah tersebut memahitkan tekak. Tapi muntah berterusan…lagi…. lagi… dan lagi…”Akak tak nak pelawat hari ni”. Dan tengahari itu, memang takada pelawat yang datang.

Menjelang maghrib, dia suruh ayahnya solat. Kemudian saya pula disuruh solat. Saya katakan, “nanti siapa nak tolong bersihkan muntah? Mak solat lewat sikitlah…Dia jawab “Allah ada, Allah boleh bantu akak.” Terkedu. Saya pun tinggalkn dia untuk solat. Ayahnya pula pergi menjemput adiknya di Malacca Central. Selesai solat, saya dapati nurse sedang membersihkan Hajar. Bajunya yg terkena muntah digantikan. Kemudian dia kata, “Haa..kan betul akak cakap, Allah ada bantu akak. Mak pergi je, akak muntah, tapi nurse yg sedang rawat makcik kat sebelah tu ternampak akak muntah dan dia datang bantu.

Sepanjang malam, adik Hajar, Nabilah, saya dan suami saya hanya menadahkan kain menahan muntah hajar. Muntah…minum lagi…dan kemudian muntah semula. Bila reda sedikit, kami mula berbicara. “Akak, Nampak gayanya macam perut akak dah tak terima lagi air yang kami beri. Mungkin rezeki minuman akak dah habis. Mak bagi air untuk basah tekak je, tapi untuk menghilangkan dahaga, akak mohonlah rezeki dari Allah.

Ayahnya pula kata “Akak, kalau akak dipanjangkan usia, ayah akan belikan computer yg lebih ringan untuk akak, sesuai dgn kemampuan akak menggunakannya. Tapi kalau usia akak tak panjang, akak jangan sedih sebab akak akan dapat syahid dunia. Pujuk ayah lagi, “Akak, bila dajjal keluar nanti, orang2 yang beriman takkan dapat bekalan makanan sebab tak mahu sembah dajjal. Mereka akan berzikir sahaja, dan Allah cukupkan rezeki mereka. Mereka tak rasa lapar dan dahaga, Akak zikirlah ye”. Angguk.

Walaupun perbualan itu amat menyentuh hati, tapi masih tak mampu menggugurkan air matanya. Dia kata” Kalau mak dan ayah dah redha, takde sebab untuk akak tak redha. Kalau Allah izinkan akak hidup lagi, walau mcmana pun rupa akak waktu tu, akak akan berdakwah untuk beritahu orang tentang adanya pertolongan Allah, besarnya kekuasaan Allah. Mak tulis ye, biar tak lupa . Nanti akak sendiri yang akan ceritakan. Tapi kalau umur akak tak panjang, emak ceritakanlah bagi pihak akak”

Untuk adik2nya, dipesankan agar ubah penampilan berpakaian. Untuk rakan2, dia minta maaf dan memberikan kemaafannya kepada mereka. Adik2 dipujuk agar pakai jubah2 dan tudung dia yang banyak. Dia turut beritahu minta digantikan puasanya dan uruskan solat yg tertinggal sepanjang dia berada dihospital tu. Ada beberapa hutang kecilnya minta dilunaskan.

Kami tanya lagi. “ susah ke rasanya nak muntah tu tadi?” Jawabnya, “Taklah, senang je, Allah tolong.” “Tolong macamana?” tambahnya “Dah badan akak tak boleh keluarkan air2 kotor tu dgn cara biasa, Allah tolong keluarkan melalui muntah. Tak susah pun, rasa macam meludah je” MASYA ALLAH. Hajar sentiasa kaitkan apa saja yang dialaminya dengan Allah. Sentiasa berbaik sangka Allah menolongnya. Benarlah seperti hadis qudsi, Allah bertindak mengikut sangkaan hamba terhadapNYA. Jika kita yakin Allah menolong kita, maka Allah akan tolong.

Keputusan Xray menunjukkan perut dan usus besar membengkak teruk.

17 Jan 2013 (Khamis)

Situasi kritikal. Tak mahu pelawat lagi. Doktor sedang cuba menyelamatkan . Perut membengkak terus. Usus besar tidak menyalurkan najis dengan sempurna. Menurut doktor semuanya ada kaitan dengan saraf tunjang yang gagal menghantar arahan ke anggota badan. Ultrasound pula diambil. Hajar tenang. Berserah pada Allah menentukan yang terbaik untuknya.

Selepas waktu melawat tengahari, demam memburuk semula. Perut yang membengkak menyukarkan pernafasan. Doktor mula gelisah. Satu tiub dimasukkan ke perut melalui hidung bagi menyedut cairan di dalam perut. Lebih 1Liter cairan dikeluarkan. Hajar diarahkan berpuasa sehingga punca pembengkakan itu diketahui.

Demam lagi. Saya sudukan juga tiga sudu air zam zam ke mulutnya dari masa ke semasa. “Akak, jgn bimbang, kita orang Islam dah dilatih berpuasa. Redha ya .. mak bagi air zam zam ni hanya utk basah tekak, memang tak sempat sampai ke perut pun ia akan kering sendiri. Mintalah Allah hilangkan dahaga akak” . Dalam keletihan beliau jawab, “beratnya dugaan Allah ni , mak..” “memanglah…kan syurga Allah tu mahal harganya…sabar ya.. Nabi Ayub dulu pun diuji dengan berat” Dia angguk.. Doktor pasang drip…Dalam hati, saya tak putus2 membacakan ayat2 suci dan selawat untuk menolong beliau melalui kesukaran itu.

Menjelang asar, Hajar mula rasa bahang. Dia minta dimandikan. Panasnya kuat dibahagian dada. Dan terasa semua badan sakit2. Saya terdiam. Saya rasa, dia dah mula nak nazak. Waktu tu saya berdiri membelakangkan tingkap. Dia suruh saya beralih kedudukan. Dia nak pandang keluar tingkat. Saya tanya , nak tengok apa? Katanya : nak tengok Allah. Saya terkedu lagi. Katanya :” Allah marah sebab tak dakwah sungguh2. Tak mahu cari jalan lain, bila dakwah terhalang.” Saya jawab “Mintalah ampun dan banyakkan beristigfar pada Allah,” Angguk.Tak lama lepas tu, dia kata, matanya dah mula kabur. Saya membisikkan agar dia terus mengingati Allah. Angguk.Dalam termengah2 dia berkata”mak, izinkan akak pergi dulu, tapi akak tak nampak jalan” “ Ya, mak izinkan, mak doakan agar Rasulullah datang tunjukkan jalannya. Sekali lagi dia mengejutkan saya, bila dia kata dia dah tak boleh nampak, lalu bola matanya bergerak ke atas. Segera saya talkinkan berulang kali. Doktor dan nurse mula berkejar datang nak menyelamatkan. Saya disuruh keluar. Mereka mula memasang topeng oksigen,dan menaikkan tekanan darah.

Hati saya dah sebu. Saya tahu tadi tu Hajar dah nazak. Persiapan dibuat utk pindahkan Hajar ke ICU semula. Waktu maghrib tu, kami berkejar kejaran tolak katil Hajar ke ICU okid.

Hajar segera dibius dan getah saluran pernafasan dipasang ke mulutnya. Mesin pernafasan mengambilalih proses pernafasan. Itulah kali terakhir untuk dia berkata kata kerana selepas itu dia terus ditidurkan dan tak bangun2 lagi.

18 Jan 2013 (Jumaat)

Kami dimaklumkan ada air yang banyak diluar perut dan sekitar usus. Dikhuatiri usus Hajar telah bocor. Menjelang waktu azan zohor, untuk solat jumaat, jantung Hajar berhenti berdenyut. Doktor segera melakukan CPR. (Satu. Dua, Tiga, Empat, ……)saya nampak prosedur tu dr luar cermin biliknya. Hati saya terguris teruk…cpr dilakukan di dada, betul2 di atas kawasan pembedahan tulang belakangnya. Kalau dia selamat sekalipun, apa nasib tulang belakang tu, kan baru je lepas dibedah.

Walaupun jantung dapat digerakkan kembali, namun jantung Hajar hanya bekerja 1% sementara mesin pernafasan yg bekerja lagi 99% .Hakikatnya carta pernafasan di paparan skrin tu terasa semacam gimik.

19 Jan 2013 (sabtu)

Doktor pakar usus mengesahkan usus Hajar bocor dan perlukan tembukan kecil diperut untuk mengesahkan teori beliau. Sekiranya benar, pembedahan yang lebih besar diperlukan utk memotong usus yang bocor itu dan mencantumkan semula. Serentak dengan itu, kami diberi borang kebenaran pembedahan untuk ditandatangani. Semuanya atas nama nak menyelamatkan nyawa Hajar. Kami buntu. Suami meminta tempuh untuk bertenang dan berfikir. Kami perlu solat. Kami perlu berfikir dengan tenang. Kami mohon pertolongan melalui pertolongan Allah. Pukul 2 pagi, kami dipanggil semula. Terdesak, kami benarkan tembukan dilakukan diperut. Hanya pada Allah kami bermohon pertolongan dan petunjuk.

Belumpun sempat selesai pembedahan kecil itu, seorang lagi doktor memanggil kami. Berita besar yang disampaikan, buah pinggang Hajar tidak berfungsi sepenuhnya atau lebih tepat lagi..dah rosak dan perlukan dialysis darah. Hajar takkan boleh bertahan kalau darahnya tak dicuci kerana toksin dalam tubuh akan meningkat dan meracuni organ2 yang lain. Terdiam. Bermimpikah kami? Lepas satu, satu, organ badannya merosak. Namun begitu, dialysis tidak boleh dilakukan dengan selamat kerana keadaaan Hajar yang tidak stabil. Jantungnya dah pernah berhenti, dan boleh berhenti lagi semasa dialysis. Darahnya dah terlalu cair..dah lama tak makan. Pendarahan juga boleh berlaku kerana tekanan darah yang rendah. Jadi apa yang boleh kami perbuat? Sesudah berbincang, kami ambil keputusan tidak membenarkan cuci darah dijalankan kerana risikonya besar.

Tak lama lepas tu, pakar usus pula mengesahkan yang usus Hajar memang benar2 bocor dan pembedahan besar diperlukan. Kami tanya, adakah Hajar stabil untuk dibedah? Jawapannya TIDAK.Kami Tanya adakah masalah usus itu boleh selesai selepas pembedahan tersebut? Jawapannya. TIDAK PASTI MASALAH SAMA TAKKAN BERULANG LAGI. Lalu kami berikan jawapan yang paling selesa bagi kami iaitu tidak membenarkan sebarang pembedahan dilakukan lagi. Kami juga tidak membenarkan prosedur cpr dilakukan jika jantung terhenti lagi.

Doktor bercakap dengan berhati2. “Kalau itu keputusan Puan, Puan sedarkah apa akibatnya nanti?” Saya jawab, “ya, saya sedar, saya akan kehilangan anak saya, dan saya redha. Malah, kalau boleh , saya nak segala ubat dan mesin pernafasan dihentikan” Doktor menjawab, “Itu tak boleh, menyalahi etika, itu seperti membunuh pesakit. Kami tak boleh membunuh pesakit, tapi kalau Puan tak mahu lakukan semua yg kami dah cadangkan, mesin pernafasan tetap perlu terus dihidupkan. Cuma pesakit takkan mampu bertahan lama kerana toksin yang tinggi akan meracun dirinya sendiri.

Selepas itu, doktor terus mengawasi Hajar, dan pelawat telah dibenarkan menziarah tanpa had masa kerana Hajar hanya menunggu masa untuk pergi meninggalkan kita semua. Semua keluarga telah dimaklumkan, Hajar tak putus2 diziarahi oleh sahabat2 yang mengenali dan bersimpati. Masing2 ingin menatap wajahnya untuk kali terakhir

20 Jan2013 (Ahad)

Pagi itu kami berdua khusyuk dlm doa masing masing, hanyut dalam munajat kami kepada Allah memohon bantuan dan keringanan untuk sakaratul maut anak kami.Tepat jam 9.20 pagi, Hajar melepasi sakaratulmaut dan meninggal dunia dengan tenang dalam dakapan ibu dan restu ayah. Pergilah sayang, TUHANMU yang lebih menyayangimu telah menunggu. Terima kasih YA ALLAH kerana telah meminjamkan kami anak yang sebaik ini. 20 tahun kami berbahagia dengan kehadirannya.Terima kasih kerana menganugerahkan akhlak yang mulia terhadap anak kami ini. Kini kami kembalikan ia kepadaMU YA ALLAH.Dakapilah ia dengan limpahan rahmat kasih sayangMU yang maha Agung. Amin.. amin..amin..ya rabbal alamin.

Siti Hajar selamat dikebumikan di kampung keluarganya dengan lancar.Begitu ramai sahabat, pensyarah, pegawai university dan saudara mara hadir memberikan lawatan terakhir, memandikan, menyembahyangkan dan mengkebumikan beliau. Seluruh alam seakan turut bersedih dan merintih kerana kehilangan seorang mujahidah sejati. Cuaca mendung berterusan dari pagi hingga ke petang, ( tetapi tidak pula hujan), turut menyentap tangkai hati insan2 yang jujur menyayanginya.

*Kisah pemuda-pemudi pada jalan Illahi, sedang kita sedang melalui jalan yang bagaimana. Allah.

#source : facebook

=
Sedih ? Sebak ? ngee~
Sdih sgt ble bce ksah ni , meleleh lh gak airmata ni kn, hehe XD
kne phm , normal lah kn , rse nye sume yg bce akn menitiskn airmata , mudah-mudahan mereka ditempatkan di samping org2 yang beriman , in shaa Allah,, :)
Oke done !
Gtg lah , ad bnda kne buat,, huhu,,
c in the next post ye , in shaa Allah,, :)
Daaa ~
Assalammualaikum ~

#thanksforeverything
#PrayforMH370
#Prayforbatch96SPMresults
#All is well , In shaa Allah,, :')
.

Thanks 4 reading !! Klu suke,, Like saje okey !! =)

Wednesday, March 5, 2014

Hye March ! ^_^

.
Assalammualaikum
Welcome March to the year of 2014 , and we meet again this year , Alhamdulillah ..
February , don't worry , if we get a chances , in shaa Allah , next year we will meet again , :')
Ceyh ! Hahaha XD
 Pejam celik , pejam celik , eh3 , dh masuk bulan 3 ? Hows fast the time flies ? Ermm , 
Dulu klu time sekolah , mesti ckp , " eh2 , dh bulan 3 lah , kjap je mse , Spm un dh nk dkat "
ue dulu , skunk ni ? Alahai ~ Tinggal bpe ary je lagy result nk kuar ni ,, Ermm,,
Mudah-mudahan result eira dan kengkawan yang terbaik , 
" Ya Allah yang maha pemurah lagi mengasihani lagi maha pemberi rezeki ,  Mudah-mudahan Nurseira bt Farouek Fahlavi serta rakan-rakannya mendapat keputusan yang cemerlang dan yang diinginkan di dalam peperiksaan SPM 2013 , Amin , In shaa Allah.. " :')
Sme2 kita berdoa kay untuk results kita.. :))
Before terlupa , nk ucap Thanks so much to my family , kngkawan , bff for the birthday wish oke,, Thanks so much guys,, ngee ~
Dh mkin besar dh,, ngahaha ~ makin besar , bukan makin tua tau,, Haha XD
Kan Naz ? ngehehe XP
Btw , thanks jgak kat kwn sowg ni hah , setengah jam cri rmh ? haha XD 
Ue lh , dh ckp kan , xpyh dtg , nk gak dtg kan , haha,, so thanks au ,, bg sbb tlg ajr ap , physic ? eh ? yker ? haha XD
pape un , thanks au,, :))
Okeyh ! Done !
Sebelum hujung bulan 2 ary ue , eira ad follow my parents went to Brunei , ala , kira nye my mom hometown lah , sbb arwah atuk nye adik beradik rmai kt stu , blh kata ramai lah , sbb x knal sgt + first time g sne , hehe XD
Best ? Alhamdulillah , blh than , n Alhamdulillah gak , selamat sampai n selamat balik,, :))
Picture bnyak sgt kt sne , ialah camera kt tgn kn , so kje dok amik gmbar org jlah kn,, Haha XD
gmbr sndiri len kali jlah,, HAha XD
Gmbar nnti2 lah yer masuk , neyh un gmbr dlm fon , dgn family2 jer..
             
see ? Kakak lagi rndah dripada adik2 ? Ceyh ! Bkn rendah lah , just dye owg ue jer terlebih tinggi , maklum lah , lelaki kan ? Hahaha XD
Terover mkn calcium,, haha XD
Tady eira ad search resepi2 , then terjumpa pic kdai neyh , pergh ! lawa lah,, Tema pink + hitam , ermmm,, Not bad,, Ceyh ! haha XD
source pic ; en.google

 Kedai atas neyh nmpak menarik sgt kn ? Kedai kek kt mne ntah , ap ntah nme nye,, Haha XD
Actually , tertarik sgt dgn design kdai ni + lokasi dye ,, mcm strategik glerr je,, haha XD
Azreen , in shaa Allah , satu ary nnti kita buat kedai kek cm neyh ea + tmbh cafe skali nak ? 
Eceyh ! Haha XD Angan2 tinggi melangit , haha , bukan ap , neyh lah kje nyer , ble dh duk dgn ayin , mcm2 cerita , nnti dh besar , nk bukak ue lah , nk bkak ni lah , nk kje ue lah , nk kje ni lah,, haha XD
Tapi bnda neyh mmg dri dulu lagy kn kita cerita , so , in shaa Allah , blh nyer.. Eceyh ! Haha XD
Tpi , eira x kn amik course yang melibatkn makanan neyh sume , n yg melibatkan kne masak2 neyh sume , sbb ap ? X suke kne pksa + kne suruh ble masak2 neyh , eira lbih suke buat dgn rela hati,, haha XD
Xper , sepupu lain ade kn ? Dgr ade yg nk jdi chef lagy , so , xd hal nk arrange.. haha XD
Angan2 kemain lagy ni hah,, haha XD In shaa Allah ,, :))
okey lah , gtg , dah nk maghrib ni , 
so , get ready for solat maghrib ok,,
daaa ~
eh , before that , kita doa same2 semoge hujan turun k , sejukkan skit negeri kita ni , in shaa Allah..
c next time ~
assalammualaikum ~

#hey ! JPJ right ? Do the best okeyh ! Best of luck kwn ! :))
.

Thanks 4 reading !! Klu suke,, Like saje okey !! =)

Wednesday, February 26, 2014

The Day Will Come ~

.
# post di dlm draft XD #

Assalammualaikum 
Pejam celik , pejam celik , eh2 , kjapnye dh bulan 2 , eh bukan , dh nk hujung bulan 2 dah,,
Ya Allah , cepatnyer mase berlalu , mudah-mudahan Allah merahmati kehidupan kita selama kita bernafas di muka bumi , in shaa Allah..
eh , neyh hah , hujung bulan 2 ? I still remember , ad ckgu kata hujung bulan 2 maybe result SPM 2013 akn kluar ? WHAT ? Seriously ? Erghhh ! Serammmm ~
Bkn ckgu kata , mak dye un kate , ialah kn , mak dye un ckgu kan , so dpt lh tau skit2 kn ,
tpi x kn lah , hujung bulan ni , x mngkin , x mngkin,, haha,, 
pape un , kita dh buat sehabis baik kn , so , in shaa Allah , resultsnyer akn ok , in shaa Allah ..
bak kata dye , "x nak ingt lagy psl spm , n x nk amik tau lagy.." haha.. chill glerrr ~
btul gak kata dye kn , jgn terlmpau fikirkn sgt , bnyk kn berdoa jer,, in shaa Allah.. :')
ouh , yer , ckp psl lesen kan , x lme lagy kottt nk pra , haha,,
seriously , x blh lah dgn ckgu yg garang2 ni , x ngam , ms chee un x gini au , haha,, XD
i miss her , her class , her funny , everything lah,, especially , her class,, haha,, XD
wahai ckgu2 yg mngajar kat situ , please lah , senyum skit un xper , jgn lh buat haty ni takut2 jer,, hish ! seram tau,, --'
ap x nyer , dripada oke n blh buat , lngsung x blh,, downnn teruss ! :((
hish ! sabar seira , sabar , try n do your best okeyh ! in shaa Allah , boleh ! Go ! go ! Go ! XD
haha.. lbih kepada nk sdap kn aty sebenarnyer,, ngeee ~


see ? haha..
I wish I can flyyyyy ~ Haha XD
gtg , daaa ~
Assalammualaikum ~

# Warning : --> dye , merujuk kepada ramai org untuk post ini sahaja ! haha XD
# i miss the days that I go to school , 
# ps , klu tgk bola , jgn lah tgk secara live kt stadium , panas hati weyh ! haha.. duk kt rmh un dh mcm duk kat stadium , so , dgr radio jlah ea ~ haha,, XD
# i miss the person that brighten my life ! :')
.

Thanks 4 reading !! Klu suke,, Like saje okey !! =)

Monday, February 17, 2014

Suddenly XD

.
Assalammualaikum...
Alahai ~ Ap hal sume nk buat ragam ni ? Masalah betul , asyik hang je dri tady..
xplah , klu ad kesempatan , update je,,
Tgh2 kemaskini folder komp tady kan , suddenly , terbuka folder picture , pergh ! bnyak gler folder,, haha..
patut lah dh penuh lappy nyer memory,, haha XD


 # folder picture sahaja XD


 # folder kcik dalam picture > school life 

haha,, bnyak sgt kn ? Maklum lah kn , klu ad ap2 events mmg bwk cam , so , neyh lah hasil nyer,, XP
Then , tady , ad terbace satu neyh , menarik sgt2, hehe,, meyh2 bace

=
TIGA JENIS KAWAN KATA IMAM AL-GHAZALI

- Kawan yang pertama
Kawan yang ada ilmu, bila kita berkawan dengan dia,dia
sentiasa bagi ilmu dan nasihat agama kepada kita. Imam
Al-Ghazali kata jangan lepas kawan ini. Berkawanlah
kerana kebaikan yang banyak diperolehi.

- Kawan kedua
Dia tak ada ilmu, tapi kita ada ilmu dan dia terima ilmu
dan nasihat agama yang kita sampaikan kepada dia.
Berkawanlah kerana dengan kita sampaikan ilmu dan
nasihat kepada dia, dia dapat laksanakan perintah Allah
SWT.

- Kawan yang ketiga
Dia tak ada ilmu, kita ada ilmu tetapi bila kita bagi ilmu &
nasihat kepada dia, dia tak terima dan macam-macam
bagi alasan iaitu seperti dia tak suka ilmu yang
disampaikan. Dia reject ilmu dan nasihat yang kita bagi.
Imam Al- Ghazali kata jangan kawan dengan orang
macam ini kerana tiada bagi manfaat kepada kita dan dia.

Dan takut-takut kita terikut cara dan tingkahlaku dia yang
boleh membawa kita kepada kehancuran.

MARI KITA MENCARI SAHABAT YANG DI KATAKAN IMAM
AL-GHAZALI INSYAALLAH KITA AKAN SELAMAT.
=

See ? Ad 3 jenis kawan kn ? So , Tgk jenis yg ke-3 ue ? kan ? kan ?
bak kata ayt di ats lah kn , dh lah xd ilmu , kita dh tlg sampaikan lagy ,
tup2 , bnyak plak alasanyer,, haha,, so , klu blh elakkan,, jeng3,, haha.. XD
Alahamdulillah , setakat ni , eira dikurniakan kawan-kawan , rakan-rakan dan sahabat-sahabat yang baik dan blh mengingati satu sama lain, alhamdulillah..
Frankly speaking , I miss them so muchhhhhh ! :')



Gtg , ad bnda yg perlu dibuat , so , next time lah update lagy , 
nk update pepanjang , kekeringan idea lah , haha XD
maklumlah , klu dh men email un blas pnjang lebau , smpai ke blog , x tau nk ckp ap lagy dah,, haha...
c next time, Daa ~
Assalammualaikum ~

#suddenly , teringt time discuss project addmath , time ue tgh mlm , org len sebok dok intip , haha,, XD
.

Thanks 4 reading !! Klu suke,, Like saje okey !! =)

Sunday, February 16, 2014

Nurseira
Thanks 4 reading !! Klu suke,, Like saje okey !! =)

Wednesday, February 12, 2014

A date give a thousand meanings ~

.
AssALAMuALAIkum ~
Panas + boring = tidooooo... haha.. XD
sejak kebelakangan ni asyik panas je kn , ary ue angin , erm , x tau nk ckp ap , kuasa Allah kn ? :)
cuti , cuti , cuti , haish ! bosannnnn ! XP
ble nk masuk blajar blik ni ? ermm , haha,, duk rmh dh mcm2 buat dh , tpi ialah kn , perasaan bosan ue mmg sntiasa ade je,, haha,,
before terlupa , Hye February , jumpa kita lagi thun ni yer,, hehe,, moge february thun ni lbih baik dripada last year,, in shaa Allah .. :)
okeyh ! tady xd kje kn , bkak fb , game , blog , tpi mls lh nk mengupdate , hehe, so , bkk fb n bw blog org , tup2 terjumpa bnda alah ni , haha,,, bce meyh !
=

 >>>> Tarikh lahir <<<<
Januari 01-09 ~ Hamster , Januari 10-24 ~ Tikus , Januari 25-31 ~ Singa 
 Februari 01-05 ~ Kucing , Februari 06-14 ~ Merpati , Februari 15-21 ~ Kura-kura , Februari 22-28 ~ Harimau Bintang 
 Mac 01-12 ~ hamster , Mac 13-15 ~ Singa , Mac 16-23 ~ Tikus , Mac 24-31 ~ Kucing 
 April 01-03 ~ jerung , April 04-14 ~ Harimau Bintang , April 15-26 ~ Tikus , April 27-30 ~ Kura-kura 
 Mei 01-13 ~ jerung , Mei 14-21 ~ Merpati , Mei 22-31 ~ Singa
 Jun 01-03 ~ Tikus , Jun 04-14 ~ Kura-kura , Jun 15-20 ~ jerung , Jun 21-24 ~ hamster , Jun 25-30 ~ Kucing 
 Jul 01-09 ~ Tikus , Julai 10-15 ~ jerung , Julai 16-26 ~ Merpati , Julai 27-31 ~ Kucing 
 Ogas 01-15 ~ hamster , Ogos 16-25 ~ Tikus , Ogos 26-31 ~ Kura-kura 
 September 01-14 ~ Merpati , September 15-27 ~ Kucing , September 28-30 ~ jerung 
 Oktober 01-15 ~ hamster , Oktober 16-27 ~ Kura-kura , Oktober 28-31 ~ Harimau Bintang 
 November 01-16 ~ Singa , November 17-30 ~ Kucing 
 Disember 01-16 ~ jerung , Disember 17-25 ~ hamster , Disember 26-31 ~ Merpati 

>>>> MakSud <<<<

# JERUNG :
Kamu memang seorang yang setia dan manis orangnya. Kesetian kamu memang tidak boleh disangkal lagi. kejujuran dan keikhlasan adalah kekuatan kamu, malahan di dalam kerjaya kamu memang boleh dipercayai.Kamu adalah orang yang sederhana dan sering bersikap rendah diri.Kamu bukan orang yang akan mencari masalah dan sukakan suasana yang damai.Kualiti itulah yang menjadikan teman-teman suka berada di sisi kamu. Cita rasa kamu di dalam fesyen juga diakui baik dan kamu akan mudah terasa malu dan sedih sekiranya alamari pakaianmu tidak lengkap dengan pakaian yang mengikut peredaran fesyen. Biarpun kamu tidak mempunyai teman yang ramai tetapi teman-teman yang bersama dengan kamu memang mempunyai kualiti yang baik. 

 # TIKUS
Kamu ini memang penuh dengan muslihat! Namun, sikap itulah yang menjadikan kamu nampak bijak dan menjadikan wajah kamu comel dan mudah menarik perhatian orang disekelilingmu. Ramai yang suka berkawan dengan kamu kerana sikap kamu yang memang mengundang keseronokan kepada orang lain. Memang kamu sering dijemput untuk memeriahkan majlis dan ramai yang menyukai kehadiran kamu, tetapi kamu begitu sensitif orangnya dan itu menjadikan orang sekelilingmu berhati-hati untuk berbicara dengan kamu. sekiranya ada yang berani menggunakan perkataan kasar, memang mereka akan mengundang kemarahan kamu di tahap maksimum! Kamu perlu bijak mengawal emosi kamu kerana teman-teman juga manusia yang tidak lepas dari melakukan kesilapan.

 # SINGA 
Begitu kontra dengan spesies kamu, rupanya kamu ini memang pendamai orangnya. Kamu tidak suka terlibat dengan pertengkaran atau pergaduhan. Kamu begitu sukakan aktiviti luar rumah dan tidak gemar melepak tidak tentu arah tujuan. Memang dilahirkan untuk menjadi ketua dan memberikan arahan kepada orang lain dengan cara yang paling disenangi. Kamu memang suka menyayangi dan disayangi orang lain. Namun,kamu memang mudah dipermainkan oleh orang lain, jadi berhati-hati. # Kucing: Kamu memang penyayang, disayangi namun kadang-kala begitu pemalu. Kamu sukakan keadaan yang senyap dan damai. Di dalam kehidupan,kamu suka mempelajari tentang perkara baru dan sentiasa melakukan setiap sesuatu dengan bersungguh-sungguh. Di dalam situasi normal, kamu memang nampak tenang tetapi apabila kamu dicabar, serta merta kamu mudah mengamuk! Mereka yang bernaung dibawah kucing memang bijak bergaya. Orang sekelilingmu sering menjadikan kamu sebagai idola di dalam berpakaian. Kamu bijak bersosial tetapi hanya bercakap dengan orang kamu kenali. Kamu memang begitu berhati-hati memilih teman. 

 # KURA-KURA 
Kamu semakin hampir dengan kesempurnaan dan begitu baik hati.Kebaikan kamu akan sentiasa dikenang orang sekeliling kamu. Kamu sukakan kedamaian, sekiranya teman-teman ada menyakiti hati kamu, kamu tidak akan cuba menyakitkan hati mereka pula. Kerana ini, kamu memang disayangi dan disenangi teman-teman. Kamu juga tidak suka cakap belakang dan orang sekelilingmu begitu senang dengan cara kamu melayan mereka. Kamu sentiasa akan memberi kasih sayang dan tidak pernah mengharapkan balasan. Pemurah juga adalah sikap kamu dan kamu sentiasa melihat kehidupan sebagai latihan praktikal. # Merpati: Kamu adalah simbol sikap yang sentiasa riang. Apa saja yang kamu lakukan, kamu akan enjoy setiap detiknya. Kahadiran kamu menjadikan teman-teman serta orang sekeliling begitu riang dan senang dengan sikap kamu. Kamu adalah ketua di dalam kumpulan teman-teman dan bijak memujuk dan menghiburkan hati orang yang sedang gundah-gulana. Hipokrasi adalah sifat yang paling kamu benci dan orang yang sebegini memang kamu tolak tepi. Di dalam pekerjaan, kamu memang teratur dan sistematik. Namun,awas! Kamu mudah jatuh cinta!

 # HARIMAU BINTANG 
Kamu seorang yang misteri. Kamu boleh berhadapan dengan tekanan dengan tenangnya Kamu juga boleh menghadapi setiap senario yang menguji kesabaran tanpa perlu mengamuk untuk melepaskan geram. Kadang-kala, kamu ini kejam orangnya. Hmmm...kamu suka bergosip tetapi hanya bersama dengan teman-teman yang kamu percayai sahaja. Mereka yang bernaung dibawah harimau bintang adalah begitu teratur dan kemas orangnya. Tetapi,apa yang tidak tahan dengan sikap kamu yang mahu setiap sesuatu mengikut cara -kamu. Sikap itulah yang menjadikan kamu senang hilang kawan. Namun,apabila teman-teman menghadapi masalah, kamu adalah orang pertama yang mereka cari. 

# HAMSTER
Tidak sabar dan begitu hiperaktif! Kamu mahu segala-galanya dilakukan dengan pantas. Namun, kamu memang sederhana orangnya dan begitu' suka apabila ramai yang memberikan perhatian kepada kamu. Kamu bijak berhadapan dengan masalah dan tidak mahu terlibat dengan sebarang kontroversi. Setiap langkah dan keputusan, kamu akan berfikir sebelum melakukannya. Kamu mempunyai kata hati yang kuat dan itulah yang menjadi penyelamat kepada kamu. Jangan tidak tahu, mereka yang bernaung di bawah hamster memang begitu bijak mencari wang dan begitu pandai mengatur kewangannya. Kamu memang akan berjaya di dalam perniagaan

#kopipasta ^_^
=
klu x silap eira lh kn , eira ad dpt bnda alah ni kat wechat , haha,,
dh tersebar bnyak dh bnda alah ni , tpi please , jgn percaya bnda ni sume oke,,
just suke2 je ni,, maybe ade yg sme kn ? kan ? haha,, skit jlah,, haha,,
hah , klah , nk men gme blik,, haha..
ssh klu dh terpengaruh dgn game ni bagai,, haha XD
SYS , daaa ~
Assalammualaikum ~

#thanks sbb put your trust on me , but ingt k , klu org yg kita syg especially our parents x bg buat sesuatu yg kita nk buat ue , mngkin dye owg ad sbb mereka tersendiri , n x nak kita ssh , oke ?
# think wisely my dear friend ! I know u were a good son.. :))
#thanks again for being my friend n still my friend until now ! :')
.

Thanks 4 reading !! Klu suke,, Like saje okey !! =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...