Saturday, January 18, 2014

Bunga ! Bunga !

.
Assalammualaikum !
hey2 ! Ble dh x skolah neyh kn , mcm2 yg nk dbuat nyer , tpi kan , ialah , ckp je nk buat ue , nk buat ni , conclusion nyer , tergendala,, haha XD
x jgak oke , ade jgak yg eira buat au , kbnyakkannyer buat okeyh ! bagy thumbs up skit,, hehe,, XP
okeyh ! x nak ckp pape , just wanna to say that I'm really miss my friends n teacher ! :')
Kawan2 yang jauh , yg dekat , dekat di hati , eceyh ! haha,, sume nye di haty kan ? kan ?
stakat ni sume sme okeyh ! special , or someone special ? Not now , blm mse lagy kn , kan ? haha XD
Nenek kata klu nk yg special2 ue bagai , blajar pndai2 dulu , bru blh,, eh2 ? haha,, 
Tapi kwn2 eira sume special2 , stiap sowg ade klebihan masing2 , mostly like my KAA's friends , you're guys are very special okeyh ! :)
#source pic : ckgu azizi

Klu nk cter istimewa nye sowg2 neyh , mmg pnjang lebar post neyh , so , kita tunda lah dulu lah ea , hehe,, 
so, ary neyh eira nk share sumthing , bace jom ! 

=
Say it with flowers, itulah ungkapan yang sering kita dengar untuk mengungkapkan sesuatu pada seseorang.
Bungalah yang selalu mewakili perasaan kita terhadap seseorang yang kita kasihi dan membuatnya sangat berarti dalam hidup Anda.

Ada berbagai macam jenis bunga dan setiap bunga memiliki arti tersendiri, contohnya :

BUNGA ANGGREK
Cinta, cantik, keindahan, kebijaksanaan, perhatian, perbaikan, Chinese symbol untuk banyak anak
Pink : kasih sayang murni
Kuning : keanggunan
Hitam : kekuasaan dan otoritas mutlak
Putih : keindahan, kelembutan, kemurnian, kepolosan, kebaikan
Merah : semangat, daya energi, kekuatan cinta
Lavender : memprovokasi percintaan dan keanggunan
Ungu : membangkitkan misteri dan ketidakpastian
Biru : bermakna dalam, kekuatan dan stabilitas

BUNGA AKASIA
Cinta yang terpendam, cinta suci dan keindahan
Kuning : cinta rahasia
Merah muda dan Putih : persahabatan
Pink : keanggunan

BUNGA ANYELIR (CARNATION)
Ikatan kasih sayang, kesehatan, enegi dan daya tarik.
Pink : Aku tidak akan melupakanmu
Merah : Aku menginginkanmu, rasa kagum
Ungu : ketidak teraturan, bertingkah, berubah-ubah
Warna Solid : Ya
Bergaris : Tidak, penolakan
Kuning : Penolakan , penghinaan, kamu mengecewakanku
Putih : cinta murni, “good luck” (bila diberikan pada wanita), manis dan cantik.

BUNGA ASTER
Symbol cinta, keindahan, kecantikan dan kesabaran
Aster Cina : kesetiaan, kecemburuan

BUNGA CATTLEYA
Pesona Dewasa
Lavender : ketenangan

BUNGA CHRYSANTHEMUM
Kegembiraan, kasih sayang, persahabatan dan rahasia
Merah : Cinta
Putih : kejujuran/kebenaran, setia
Kuning : cinta yang bertepuk sebelah tangan
Ungu : keinginan kuat untuk sehat

BUNGA DAISY
Kepolosan, kemurnian, kesucian, kesetiaan, kelembutan, kesederhanaan
Putih : kepolosan, cinta setia
Merah : kecantikan yang tidak diketahui pemiliknya, cinta, tulus, sederhana, cinta yang jauh dari gairah yang berlebihan, cinta diam-diam
Oranye : kehangatan, sukacita, semangat

BUNGA LILY
Kemurnian, kesopanan, suci
Putih : pengabdian, persahabatan, simpati, mulia, murni, suci
Merah Muda : kekayaan dan kemakmuran
Orange: kebencian, penghinaan, kesombongan
Kuning : kebohongan, kepalsuan, keriangan

BUNGA MAWAR
simbol cinta dan gairah
Pink : Sayangku, rasa kagum , kebahagiaan, “percayalah padaku”, terimakasih
Merah : Cinta , cantik , aku cinta padamu , rasa hormat , keberanian
Merah Hati : Kecantikan
Merah dan Putih : Simbol penyatuan
Merah dan Kuning : Ucapan selamat, persahabatan atau jatuh cinta
Kuning : Awal baru, kegembiraan, persahabatan, ketidaksetiaan/perselingkuhan, cemburu, permintaan maaf dan patah hati
Kuning dan Jingga : Semangat
Putih : Cinta Sejati, lugu, amat menyenangkan, rahasia dan diam
Jingga :Keinginan, antusiame
Peach : Manis, rasa terimakasih, apresiasi, kekaguman, simpati
Ungu : Keunikan, cinta pada pandangan pertama, perlindungan cinta ibu/ayah
Biru : Misteri
Hijau : Tenang
Hitam : Kematian

BUNGA TULIP
Cinta yang Sempurna
Putih : permohonan maaf
Merah : percayalah padaku , deklarasi cinta
Kuning : cinta yang tidak ada harapan, cinta bertepuk sebelah tangan
Orange : energi (semangat), hasrat dan gairah
Pink : peduli
Ungu : kebangsawanan
Dua warna : mata yang indah


 Tiap-tiap bunga dengan warna berbeda bisa diinterpetasikan secara keilmuan bahkan tradisional.
Keilmuan:
Jika dibedakan dari segi keilmuan, warna diketahui bisa membawa efek ke dalam pikiran. Jadi, sebuah warna bisa mempengaruhi kesenangan, tekanan dalam tubuh, membawa energi, atau bersifat menenangkan.

Tradisional:
1. Merah --> melambangkan romantis
2. Kuning --> melambangkan persahabatan
3. Putih --> melambangkan penghormatan
4. Peach --> melambangkan tanda terima kasih
5. Merah muda --> melambangkan penghargaan
6. Orange --> melambangkan api semangat
7. Ungu --> melambangkan cinta pada pandangan pertama

Bunga juga bisa digunakan sebagai pengubatan. Misalnya:
1. Hitam --> bisa menimbulkan tenaga, percaya diri, dan meningkatkan kemampuan
2. Biru --> memberikan ketenangan dalam pikiran dan jiwa. Warna ini juga bisa menurunkan tekanan darah tinggi
3. Merah --> digunakan untuk memacu semangat dan pembangkit gairah
4. Hijau --> memberikan relaksasi pada pikiran dan tubuh
5. Ungu --> menimbulkan rasa tenang dan damai
6. Merah muda --> memberikan ketenangan
7. Kuning --> mencerminkan energi dan menyebarkan cahaya


#kopi&pasta : seorang blogger
=

Okeyh ! Done !
So, dh bce ? Tak sangka kn, bnyak nau warna nyer , especially , bunga mawar aka rose , bnyaknyer warnanya , ingtkan putih , merah , pink n hitam je ade , buat bnyak lagy kot,, wohoo~
okeyh2 ! tambh ilmu lagy,, hehe,, XD
So, which one bunga fav korang ? Hah ! Share2 lah~
eira ? jeng2 ! teka lah klu nak tau,, hehe XP
Klah , gtg , nnti klu 'Rajin' eira update lagy lah yer,,
daa~
Assalammualaikum ~

# i miss so much my frenz ! :')
.

Thanks 4 reading !! Klu suke,, Like saje okey !! =)

Wednesday, January 15, 2014

Kosong ! XD

.
As'salammualaikum !
Okeyh ! Rse nye mcm dh berzaman sgt tnggalkan blog ni, ialah , ap tdaknyer , laptop tak de kan, 
so , tak boleh lah nak update , online , serve internet , huh ! --'
Mmg boleh je buat sume ue pakai fon , tpi maklum lah , fon ngan laptop kan tak same + kecikkk !
Sakit mata kot ! :(
Oke , sbelum ap2 un , wanna wish HappY New Year ! #dh lewat sgt kn nk wish , haha XD
x ksh lah, asal kn ade kn ? hehe
so , Happy New Year , hope 2014 is more better than 2013, in Shaa Allah ,
n hope ap yg kita impikan selama ini akn tercapai , in shaa Allah . :)

------------------------------------

14 . 01 . 2014

Salam Maulidur Rasul buat sume , :)

 ------------------------------------

Okeyh ! Penat lah nak taip pnjang2 kn, so next time jlah lagy update,, hehe
Have A Nice day !
Daaa ~
As'salammualaikum ~
.

Thanks 4 reading !! Klu suke,, Like saje okey !! =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...