Wednesday, May 7, 2014

The day that full of experience ^_^

.
===============================
20 / 4 / 2014
Post tergendala xD
=============================================
Assalammualaikum , Yeahh ! Today is the big day , not really a big day , but it's were a big day for me , haha xD
Ap x nyer , selepas buat kputusan ' Ya , I will go to the educamp ' , so ,ble dh ckp cm ue , nk x nk , just go jlah kan ? haha xD
Eira pergi ni for the May intake 2014 , dpt x dpt blakang cter , tapi need to do the best lah kan for the interview , papa dh snggup nk hntar , kan ? Jauh plak ue ~ ngee ~
Oke , back to the main topic , A day with full of experience ? Yeah ! Absolutely ! Dalam satu ary ue bnyak bnda eira dpt , so , Alhamdulillah , I have made a right decision to go there , :)
Eira nye intv ue on Sunday , so , ary sabtu ue dh bertolak g perak , dlm lpas maghrib jgak lah bru bertolak , lambat sgt2 kan ? haha xD
Tak tgk un uni ue mcm mne , ke , ap ke , cari jln ke , haha, main redah jer , nsib baik lah ad ap ue , gps , haha xD
Alhamdulillah , sampai lah jgak kan, ? ngee ~
So , mlm ahad ue bertolak dri melaka , sampai perak , trus g hotel , dalm tgh malam jgak lah bru sampai , sbb bnyak sgt berhenti kat r&r , ialah , pnat lah papa nnti kan , drive mlm2 , spe x ponat weyh ! hehe
So , sampai2 , solat isyak , siap2 gosok baju n tudung sume ue bagai , sijil ue tinggal dlm kete , haha , baik kan ? x nak check dulu ? haha , nk buat cm ne , lupe lah , dh naik bru teringt , tpi x per , dlm beg ue sijil kalkulator buku nota sume dh ready :)
Dh siap iron sume ue , tdo ! haha,, preparation ? ngahaha , xd bce ap un , x tau nk bce ap , but before bertolak ke perak , eira ad lah buat researh pasal course yg eira apply ue kn , research psl uni ue skit2 , isu2 semasa , ialah kan , buat plak dye tnye nnti , ap nk jawab ? Pasal pesawat hilang blh lah , sbb bnda ue paling hangat skunk ni , hehe xD
Mlm ue tdo mmg x lena langsung , asl terbangun je , tgk jam , 'dh pukul berapa ni ?' haha , dalam mamai2 gtu , smbung tdo blik , ble fon bunyi je , trus bngun mengeliat bagai , haha , trus pergi shower , mandi lah kan , shower konon , haha xD
Dah siap ue sume , solat subuh , siap2 kan ap yg patut , mama papa un dh siap , so dlm 6.15pagy dh bertolak ke utp , ialah , dah pekerja kat meja reception ue kata dalam 50 minit perjalanan dri hotel ke utp , so ,kne lah awal , breakfast un dlm kete je , but , for me , eira x brape nk breakfast un , dok mnum air skit , roti un sparuh je makan , haha , x lalu weyh ! Berdebau ! xD
Sampai kat sne dalam pukul 6.55 pagy , haha , awl kan ? Masuk2 je pintu masuk uni ue , Ya Allah , cantiknyer masjid dye , Yes ! bnda ue yg pertama eira nmpak ble masuk utp ue , Alhamdulillah :)
Dah ue , trus pergi chancellor hall dye , dye kata kne berkumpul kat stu , n pendaftaran start kul 7.30 pagy , 7.30 pagy weyh bru start ! haha , sampai un sbelum kul 7 , hah , dok tnggu lah kn , 
Dh selesai parking ue sume , time kt stu , Ya Allah , ramainyer , kat parking dh ramai , klu kat chancellor hall ? pergh ! mesti ramainyer , so , nk x nak , g lah jln ke hall dye , dalm perjalann ue smpat lagy ' Pa , klu tmpat ni dkat ngan melaka ke rumah ke kan , akq nk blik lah ! ' haha , terok kan ? msuk un blum , ialah , tgk bdak2 yg smpai kt stu sume mcm pndai2,, :)
Sampai dpan hall dye , pergghhh ! Ramai nyer beratur , haha , kan ? klu kt tmpat parking dh pnuh , klu kat hall ? lagy lah , padahal pintu untuk masuk hall un blum bkak lagy , beratur nye , panjang x yh ckp , siap ckp ngan parents lagy ' Dye owg ni slh tgk jam ke , ke kita slh waktu ni ?? ' haha, nk x nk trus masuk barisan , dpan eira lelaki , belakang eira un lelaki , haha , dh le dpan balakang tinggi2 , eira je terselit , pendek ! haha , xD
     
#neyh waktu balik , thats why x ramai ~ , sebelah kiri CH while sbelah kanan Library ~

Tepat jam 7.30 pagy , pintu CH un bkak , bnyak meja dlm ue pndftaran , dh nk smpai kt pntu ue , ade 2 brisan , laki ngan pmpuan , alhamdulillah , dye asingkan , lega ! haha , time ue nnti masing2 akan dpt tag , kt tag ue ad no n group peserta , so , eira dpt A77 , see ? A ? Alhamdulillah , intv pagy ! ngee ~ tpi test ptg ! ngantuk ~ hehe
Dh selesai pndftaran sume , naik kt atas CH ue , sbb kat bwh khas untk parents , kt atas khas untuk peserta , sbb ad faci yg jge kan , so , trus cri tmpat dduk , tgk ad satu tmpat ddk ue row bpe ntah bru 2 org , so , eira trus lah g kat stu , ckp2 , knal2, haha xD
# dlm CH :)
Maklumlah , dh puas dok teleng kepala sana sini , xd sowg un yg eira knal , sodih ! :(
So , pndai2 lah bawa diri , ngee ~ Bdak ue aka kwn bru eira ue nme dye Liyana , call her Yana , ngee ~ asl Perlis , fuhh , Utara ue,, ngee ~ Ad plak bdak bru dtg sowg , duk sbelah eira , dye dri Melaka , bru nk xcited skit , bdak ue dri Mozac , x smpat tnye nama , haha , tpi syg , bdak ue ad kngkawan lah , so , x brape kamcing , kamcing lah ngan bdak perlis,, hehe :)
Then , taklimat un start , pasal course , uni , bayaran , kemudahan n bnyak lagy lah , so far time dgr ue x ngantok lngsung , sbb nye org yg berckp ue cre dye ckp mcm mnarik perhatian kita untk dgr au , so , oke lah , lpas ue , eh , lpe nk ckp , kn eira ad ckp tady , ad group kan ? dye ad 4 group , group A, B, C, D , , group A & B interview nye pagy tpi comp test nye ptg , while C&D sbaliknye , so xd istilah lagy dah , klu spe cpt hbis , dye akn blik dulu , haha , skunk dh sme je,, :)

         

# mke nervous ~ haha , Papa siap ckp lagy , 'Don't worry , tukang intv ue x mkn org nye , haha xD'

So , group A&B akn naik bas untuk ke blok B untuk sesi intv , kt sne , kita org ni akn ddk mcm dlm satu blik , dlm bilik ni ad bnyak meja , kira nye meja untuk satu2 group , klu x silap ad dlm 20-30 panel cm ue , meja ue dpanggil panel , based on kwn eira , Yana , kita blh plih group , so , eira dh cdg nk ngan dye lah , dh kamcing kan , hehe , tpi , smpai dpan pintu bilik ue , ad abg faci dh siap bg nombor panel , pergh ! haha , nk x nk ikut jlah , tpi kita org panel sebelah2 jer , so , xd hal lah :) Eira dpt panel 17 , dlm group eira , 2girls 3 boys , so far , oke lah my group , tpi sume melayu , yg len ad yg cina , ad yg dpt 1 malaysia un ade, huhu,, so , my group , yg girl ue , nme dye Yana , hehe , nme sme kot , ngee ~ then yg boys  , Aiman , Iman Daniel , hah ,mmg snang nk ingt sbb sume nme kngkawa eira , huhu , but I'm little bit confuse with Iman and Aiman , sbb sme2 tinggi , mke lbih kurang, haha,, tpi lpas ue oke jer,, Yana un dri perlis , sme kn cm kwn eira jmpa kt CH ue , n the boys ad dri KL , Senawang , sowg lagy x perasan , sorry,, hehe
Oke , dlm bilik ue , nnti kne isi lah borang ntuk intv n ap ntah lagy satu borang ue lpe lah , then dpt kertas untk task , stiap task ue ad tlis card A,B,C,D,A , hah, A yg belakang ue warna putih , kira nye dye owg yg terakhir lah , eira dpt card C , so , eira akn jadi org yg ketiga akn ditemuduga individu , haha, kira girls from my group tersepit tgh2 , 3 n 4 , huhu , Stiap card ue , task dye cm len2 skit , tpi tajuk besar ue sume sama , dlm satu bilik ue tajuk besar sume same , just stiap task jlah len2 task nye,, Paham dok ? hehe,, ssh nk trangkan,, For this time , our task is about Addiction , yeah ! First time dgr , karangan english eira , bnyak point kt essay ms chee ue , ergh ! asl x trpikir nk bce , tpi x per , bkn nye dye tnye ap un , kt bwk task ue ad recommendation , so , kne ckp kita stuju ki tdak ngan recommendation dye bagi ue , klu stuju bg sbb , klu x  setuju un bg sbb , hah . lbih kurang gtu lah ,  so ,dye bg 10 minit untuk kita catit ap2 point yg kita nk bntangkan nnti , eira nye dh mcm ap je , point siap dgn ayt skali , haha , dh terbiase buat cm ue , plak kne fully in english intv ue , so , carry on jlah dgn ayt skali , hehe xD
# dgn fail skolah dibawanyer , haha xD Kalkulator SPM :')

Dh hbis mse ue , kita akn dbawa ke bilik persediaan , stiap bilik dye akn tulis dri panel bpe ke panel bpe , n depan bilik2 ue , ad bilik unyk stiap panel , means akn dintv kt bilik ue , kt bilik persediaan ue , ad akq n abg jge , x blh bising , x blh bincang , tpi ramai je yg bncang , haha , sume dh ready , bru lah dye pngil ,contoh Panel 17 Card A , hah , gtu lah ,so , org yg dpt card a kne lh g dulu , dlm mse nk tnggu , Ya Allah , berdebar nye,, hehe,, biase lah ue kn , ble dh dkat lagy le , tbe akq ue pnggil panel 17 card c , eh ? eira nye ? haha , trus kluar dri bilik ue cri bilik panel 17 , sbelum masuk , siap ketuk pintu lagy , ngee , ue sopan nme nye,, hehe, then serba salah nk bg salam ke tdak , ialah , skali tgk bkn mcm islam , skali dye bg salam , aduhh ! sogan den ! hehe , so , dh dye bg ddk , ddk n get ready sume , so far my intv going well , hehe, x nk cer lbih , hbis ue , pergi blik kt bilik persediaan , org strusnye dan tnggu untk intv by group , intv by group oke skit , sbb skali masuk ramai2 , so ,group intv eira so far oke lah , Iman ngan Yana pling bnyak ckp , haha , eira nk ckp , point ue dye owg dh ckp , so ,kne gak selit2 , klu x , ssh nnti , hehe,, act group nye ni kne bnyak cooperation , teamwork ue sume lah , so far , Alhamdulillah , berjalan dgn lncar , Lega yang amat ! hehe :)
# Ukiran di dinding masjid :)

Hbis je , kita org blh pergi masjid nye n makan ~~ hehe , tpi tunggu gak yg len2 , dh ue , makan then solat sume , dh siap , naik bas lagy untk ke Blok 2 , ad untk comp test plak , comp test ad 3 test , test CEPT , CPSQ n TSA , on of the test is Cambridge test klu x silap ,n kira2 un ade gak sometimes au , n the test sume in english oke ! huhu , mengatuk jgak lah sbb test belah ptg , hehe, Dh hbis ue sume rse mcm , Ya Allah , lega nye ! Alhamdulillah , hehe :)
Dh hbis ue , blh blik ! yeah ! x sabar nk blik melaka , nk Tdo,, hehe,, tpi sbelum blik ue , jmpa Yana yg first2 ue , hehe , siap mntak no fon bagai , hehe , Happy sbb dpt knal kwn baru , dpt knal Yana , dpt bnyak pngalaman , Alhamdulillah  , hehe :)
So , the end of the story , enjoy the day , and I need to wait for the result on 8/5/2014 , :)

So , spe yg kne pegi nnti , best of luck oke , enjoy je , jgn stress2 , nnti ssh , hehe , :)
 
# neyh libaray dye , Bsarrr sgt2 , klu dpt masuk kan best , mmg x kluar , haha xD


 Ad tips ni , Tapi neyh dri seorang blogger , eira un ad gak gne tips dye ! hehe , Thanks ! :)

=

Ok for those who will be selected in the next year Educamp, here's some tips and guidance for you:

  • First and the foremost, datang awal!!! Kalau boleh pukul 7 tu dah terpacak kat muka pintu. Sebab? Haa kalau daftar pun awal, kita akan ditempatkan kat group A atau B. So dua group ni session interviewnya waktu pagi, dan lepas habis jaa session kita tu, leh balek terus dahh. Group C,D & E plak? Haa kena tunggu sampai ke petang laa jawabnya
  • Dress appropriately. Kalau laki, pakai baju kemeja yang plain, takde corak dan cerah. Tie ngan slack, belt tu wajib. Blazer kalau nak pakai pun boleh gak, nampak hensem lagik. And for the ladies, baju kurung tu jangan laa pulak sampai 5 warna, kasut bertutup dan tudung yang simple yet effective. Ingat kita datang nak interview bukan nak jalan catwalk pergi casting Tyra Banks punya top model show
  • Mingle with others. Memang kat situ kita akan jumpa ramai kengkawan baru. So jangan nak berat mulut laa nak bertegur sapa. Nanti tak pepasal kena cop sombong ke hape. Sedikit sebanyak level nervous kita tu dapat laa surut sikit.
  • Be prepared. Kita wajib ambik tahu pasal course yang kita ambik. Contoh cam kalau minat chemical engineering, ambik tahu laa sedikit sebanyak pasal course tu. Kalau korang cakap yang korang nak jadi chemical engineer, takkan laa tetiba interviewers tu suruh cerita pasal aerospace engineering pulak kan?
  • Practise speaking. Yang ni pun penting gak coz mana-mana interview skang ni pun 100% kena speaking. Camne nak improve kita punya speaking? Korang just kena cakap cakap cakap tiap masa. Even duk sengsorang tu pun, practise. Takpun korang leh baca novel, mag, papers ngan watch movie english. Jumpa jaa word yang tak tahu tu, terus look up dictionary.
  • Be sensible. Especially time group interview. Even opinion orang yang tengah cakap tu korang fikir cam 'heyy ridiculous betol laa mamat nie', jangan terus terjah dia cam Nas Ahmad plak. Tau laa yang korang tu ade point yang lebih rational, biar dulu orang tu habes cakap, haa pastu baru kita cakap laa view kita tu. 

 So that's all for the tips. Hope these might help you a little bit in attending the next Educamp.. 

 =

The tips yg dishare ni , abg ni pegi dh lme , so dye ad group smpai E n xd test , tpi yg eira g ni ad test , bru buat nye,, huhu :)
So , thats all from me , pngalaman jer , hehe , 
Pape un , kita kne bnyak berdoa oke , 
C in the next post , Daaa ~
Illaliqa ~
Assalammualaikum ~

 #Thanks for the spirits ! :)
 .

Thanks 4 reading !! Klu suke,, Like saje okey !! =)

Tuesday, May 6, 2014

Vacation again xD

.
===========================
Post tergendala xD
======================================
Assalammualaikum , Dah bulan 4 ? eh , cpat nyer ,, --'
Ialah , masing2 dok busy isi UPU kan ? Apply uni sne sini kan ?
Mne nk sdar mse berjalan dgn pntas nyer,, ngee ~
Pape un , Best of luck you alls ! :)
In shaa Allah , Allah akn bntu kita oke ? :)
Oke , back to the main topic , vacation again ? Haha xD
Again lah sgt kan ? kan ? kan ? haha xD
Alorrhhh ! Again ue un for the second time je ok ? haha
Ini sbb nk Qada' cuti bulan 3 yg x berape nk cuti ue , actually x cuti un , ialah kan , dh sume dok busy je , adk2 busy , parents busy , kita ni je hah x busy2 , haha xD
Kali ni x jln jauh sgt lah , jln dkat2 jer , Pahang , then ke Penang , yg teringin bebenau nk naik cable car ue , haha , then ke Perlis , Padang Besar ats permintaan adq2 xD
kan ? X jauh mne un , haha xD
Malas nk cter pnjang lebau , pic jlah ea xD
=




=
So , the end of the story , ENJOY ! haha xD
Hah , While shopping2 at Padang Besar , dpt text mcg , sruh check semakan permohonan ke utp , mula2 dpt ue , ala , nnti dh blik melaka lah semak , kan ? kan ? haha xD
Padahal hati dh mcm ap jer , ialah kan , bkn nye eira yg apply , but my mom yg apply kan , so , hati ue dh mcm2 rase ad , haha xD
then , tgh2 shooping lagy , msuk lagy mcg , dua kli serentak , aduhh ! Mcm mndesak suh owg check jer , haha xD
Nak x nak , pnjam fon mak , ialah , fon mak blh bkak internet , kita ni nye , local , xd internet , haha xD
xd lah , xd wifi sbenanrnyer,, xP
So , bkak lah lmn web nye , then tgk2 , eh jap ! mne nk semak ni , ? alahai ~ haha xD
Mcm blurr glerr time ue , haha , then bru ingt , mse mak nk apply ue ad kne klik banner kt tpi website ue , so , cri lah banner ue , hah ! ade un , semakan nyer , so klik lah , then log in ue sume bagai ,then waittt ~~
Suddenly , WHATTT !?!? Haha xD
Yes ! terkejut sgt , dye suh g Educamp dye , aka interview dye lah , kt sne x pnggil intv , pnggil educamp , standard skit , haha,,
Mse tgk ue , eh , biar btol ni ? Dh le time apply un mcm nk x nk jer , ni dh kne pnggil intv ? Alahai ~
So , blik fkir , Mulut kata nak g , hati diam seribu bahasa , haha xD
Klu x g , rugi plak , sbb nye , dripada yg ramai apply , hnya sikit je yg dye pnggil intv , ap org kata ue , bnyak tapis menapis ! hah , lbih kurang gtu lah,, haha xD
So , as the conclusion , I went to the educamp , 
Baru blik dri Utara , dh nk kne pergi balik utara, aduhh ! Ponat den ! haha xD
As long papa kata oke , I will follow the flowww ~
ngee ~
oke lah , ponat nk taip lagy ni hah !
c at the next post ~
Illaliqa ~
Assalammualaikum ~

#kwn , Thanks ! :)
.

Thanks 4 reading !! Klu suke,, Like saje okey !! =)

Congrats Guys ! ^_^

.
===========================
Post tergendala xD
=================================

Assalammualaikum , fuhhh , kjap je dh hujung bulan 3 kan ? 
Akhirnya , 20/3/2014 bertemu juga , :')
Ialah kn , ary ue ary yang terpenting bagi calon2 SPM 2013 , ap yg mereka tunggu kn selama ni akhirnya , terjawab.. ngee ~
So , Tahniah kepada sume pelajar SPM '13 yang mendapat keputusan yg cemerlang , gemilang lagy terbilang lah yer,, huhu :)
Dan kepada yg x dpt ap yg diinginkan , jgn berputus asa , ingt ! SPM ni bru permulaan , yg sebetul nye lpas SPM oke ? Do your best for your future oke !
Lpe lak nk ckp , Congrats to all my BRASSians friends , straight A ? Wohooo ~
Congrats Fiqa Adan , you deserves it my dear , :')
n x lupe gak , tahniah Kina for the staright A result too , 
n to Naz and Zana , Congrats gak to both of u , 9A ke atas kn ? Tahniah au :)
n my KAA friends yg len , tahniah gak au , walau un result x bpe gempak mcm dye owg , in shaa Allah , ad hikmah nye oke , try our best for the future oke ? :)
X lpe gak , to all my friends from other school , congrats guys ! :)
My BFF ! Congrats kwn !!! walau un x straight , u deserve it , sbb nye x target bio A kan ? but B+ ,  it were totally oke u know , haha,, Tahniah au :)
So , Thanks au kpada sesiapa means kngkawan eira , yg bnyak ajr eira , thanks sgt2 au , dye dye dye dan dye,, haha xD
sume lah , Thanks ! xD
But , thanks to someone , sbb slalu support eira , :')

#Tyra ! pnjam ayat ! hehe xD

I agree with Tyra's statement 100% ! Haha xD
Mmg sume blh buat kita tersyum , tpi hnya yg istimewa shaja blh buat kita tersnyum disaat airmata kita jatuh :')

So , As conclusion , haha , dh mcm buat exp je , nk conclusion bagai , 
oke2 , from now , we have to try n do our best for our future oke ? Semuanya bru nk bermula , segala cbaran hidup bru je nk start ble kita dh melangkah msuk zaman uni nnti , 
so , Best of luck guys ! :)


C for the next post , daaa ~
Illaliqa ~
Assalammualaikum ~

# Thanks for everything kwan ! n Congrats for the best results ! :)
.

Thanks 4 reading !! Klu suke,, Like saje okey !! =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...